Extrémní horský maraton Adidas Terrex-Continental Beskydská sedmička 2012 je také spojen s dobročinným projektem „Každý metr pomáhá“. Jeho cílem je podpořit ty, kteří se ocitli v těžké životní situaci.

V loňském roce byl díky projektu obdarován dnes 12letý Lukáš Hýbl z Prostějova, který již šest let bojuje s těžkými popáleninami na třech čtvrtinách těla.

Letos vybrané peníze poputují nestátní neziskové organizaci Šafrán. Ta pomáhá malým dětem v kojeneckých ústavech a dětských domovech překonat trauma z odloučení a věnuje se dětem se změnami v oblasti vnímání, pohybu a komunikace.

Šéf závodu Beskydská sedmička a projektu „Každý metr pomáhá“ Libor Uher odpovídá:

Co iniciovalo tento dobročinný projekt?

Prvotní impuls pro spuštění projektu „Každý metr pomáhá“ jsem dostal po prvním ročníku B7, kterého se nad mé očekávání zúčastnilo zhruba 2500 závodníků a nespočet přihlížejících na startu a v cíli závodu. Když jsem viděl tu masu lidí, napadlo mě, že by bylo dobré spojit závod také s nějakou dobročinnou akcí. V zahraničí to je běžné a u nás si propojování sportovních akcí s těmi charitativními také získává své místo, tak proč nevyvinout aktivitu i v tomto směru.

Podle čeho jste vybral prvního obdarovaného?

Po svém návratu z karakorumského pohoří a expedice na K2 mě redaktorka ČT Silva Kleková po rozhovoru požádala o podpis kalendáře pro chlapce, kterému v šesti letech explodoval v ruce kanystr s hořlavinou a utrpěl těžké popáleniny po celém těle. Když jsem pak o něm viděl televizní reportáž, bylo rozhodnuto. V ten moment jsem si řekl, ten kluk má před sebou ještě hodně těžkých výstupů a sestupů, a tak se vlastně zrodil i název projektu „Každý metr pomáhá“.

Kolik peněz se podařilo vybrat a na co byly určeny?

Na minulém ročníku B7 se nám podařilo na atrakci s lanovým žebříkem vybrat 36 200 korun. Rodina Hýblových za ně pořídila Lukášovi nový skládací vozík, který potřebuje denně nejen k cestě do školy, ale i doma.

Kdo rozhodl o tom, komu projekt pomůže letos?

Garantem projektu je INSTITUT Bazální stimulace, který osm let pomáhá lidem po úrazech, onemocněních, ale i těm s těžkým postižením. Organizační tým B7 s institutem konzultuje návrhy, kam peníze poputují. Letos jsme se shodli na neziskové organizaci Šafrán, která pomáhá postiženým i zdravým dětem ve věku do 5 let umístěným v kojeneckých ústavech nebo dětských domovech překonat odloučení z prostředí, ve kterém do té doby vyrůstaly. Možná na to měla vliv i skutečnost, že mám doma 11měsíční dceru a vím, že tak malé děti potřebují hodně lásky, pozornosti a porozumění. Lidé z Šafránu to jsou schopni dětem v kojeneckých ústavech a dětských domovech poskytnout. Mimo to, že jsou s nimi v kontaktu, pro ně také vyrábí kouzelný kufřík plný nejrůznějších věcí, které jsou jenom jejich. Je v něm loutka, knížka s fotografiemi, kde je napsáno, kdo jsou, co mají rády, jaké písničky se jim líbí, jaká je oblíbená pohádka, a je v něm i polštářek, na který si mohou lehnout, když ji poslouchají. Ten kufřík pak s nimi cestuje dalším životem.

Jak se do projektu zapojit?

Na náměstí ve Frenštátu pod Radhoštěm, odkud se závodníci vydají na start závodu a kde je také jeho cíl, vyroste pomyslná K2, tedy pět metrů vysoká pyramida, na jejímž vrcholu bude umístěna kasička, do které bude moci kdokoliv přispět libovolnou finanční částkou. Je jedno, jestli do ní vhodí desetikorunu nebo stovku, přispěje na dobrou věc, pomůže těm, kteří pomoc potřebují, a to je hlavní. V nejbližších dnech taky spustíme webové stránky projektu www.kazdymetrpomaha.cz, kde budou zveřejněny další způsoby, jak se do projektu zapojit, budou tam informace o tom, jaká částka se v rámci B7 podařila vybrat, pro koho, na co a další zajímavosti, včetně fotografií.

Extrémní závod Beskydská sedmička startuje 7. září, zúčastní se ho 3000 závodníků. Z Frenštátu pod Radhoštěm je do místa startu v Třinci doveze speciálně vypravený vlak o 16 vagónech a dvou lokomotivách v délce téměř půl kilometru. Cíl závodu, po zdolání sedmi nejvyšších beskydských vrcholů, je ve Frenštátu pod Radhoštěm.