Dnes se v Rožnově pod Radhoštěm slavilo. Byly k tomu hned čtyři důvody. Tím nejdůležitějším byly narozeniny Dany Zátopkové, 19. září jí bude 90 let. Jubileum také slaví samotný Běh rodným krajem Emila Zátopka – konal se už podesáté. Třetím důvodem byla rekordní účast v podobě 225 běžců a tím čtvrtým byl nový traťový rekord.

Rekordní Sawe

Tři kenští běžci z maďarského Benedek Teamu přijeli do Kopřivnice, aby si to rozdali o medaile. A taky se tak stalo. Prakticky od startu až do cíle běžel sám Elisha Kiprotich Sawe – 1:10:27. A běžel rychle. Téměř o minutu překonal traťový rekord Jakuba Burgharda z roku 2009 (1:11:21). Až o propastných 7 minut za ním skončili jeho stájoví kolegové Ndusu (1:17:49) a Biwot (1:17:51).

Prvním Čechem Wallenfels

Jiří Wallenfels z pražské TJ Sokol Královské Vinohrady byl prvním českým závodníkem, který se objevil v Dřevěném městečku Valašského muzea. Doběhl na celkově pátém místě v čase 1:20:47.

„Běželi jsme ve čtyřčlenné skupině, já, jeden Polák a dva Maďaři. Trhat se to začalo až ve stoupání ve Veřovicích. Přede mně šel jen ten Polák, maďarští běžci zůstali za mnou. Jsem tady už potřetí, závod je těžký, ale krásný,“ řekl po závodě Wallenfels.

Druhým Čechem v cíli byl Miroslav Kluz z 1. Běžeckého Jablunkova (1:23:35), třetím pak Tomáš Svoboda ze Všechovic (1:24:02).

Petra Pastorová – nejrychlejší ženou

Petře Pastorové z ostravského klubu MK Seitl se v letošní sezóně daří. Bodejť by ne. Má talent a k tomu ji ještě trénuje naše historicky nejlepší vytrvalkyně Alena Peterková. Pod jejím vedením jde Petra neskutečně nahoru. Pravidelně trénuje jen dva a půl roku, ale smysluplný obsah a řád má její trénink teprve od ledna, kdy ji začala koučovat právě Alena.

„Ještě jsem se nestačila aklimatizovat z Itálie, kde jsem se zúčastnila Mistrovství světa v běhu do vrchu, byla jsem tam poměrně dlouho a jsem ještě trochu unavená. Do pátého kilometru jsem běžela společně s Maďarkou. Ta mi pak na prémii v Ženklavě nastoupila, ale já ji nechala být. Po pár set metrech jsem ji předběhla a pak jsem si běžela svoje tempo. Dost mě vyvedl z koncentrace štáb České televize. Při natáčení své auto zastavili přímo v ostré zatáčce ve Veřovicích a já jsem je musela obíhat po trávě,“ poznamenala v cíli Petra.

Její čas 1:26:11 byl třetím nejlepším v historii tohoto závodu. První dva drží Jana Klimešová (1:25:46 a 1:26:01). Jana, která běhá za USK Praha, dnes doběhla třetí (1:29:56), ale byla druhou českou ženou na metě.

Třetí Češkou v cíli byla Iva Milesová (1:34:14): „Poslední dobou mám toho až nad hlavu… Jeden závod střídá druhý, pořád vyřizujete nějaké záležitosti, někdy je těch starostí hodně, asi si už pořídím miminko,“ smála se.

Česká televize

Štáb naší veřejnoprávní televize se dnes opravdu vyznamenal. Do Dřevěného městečka přijel několik minut po doběhu vítěze, a tak došlo na „dotáčení“. První keňský herec na Moravě Sawe (Mireček je z Etiopie :-) se postavil třicet metrů před cílovou bránu, aby se se zdviženým ukazováčkem ještě jednou rozběhl a podruhé vyhrál :-)

Závod roste

Běh rodným krajem Emila Zátopka roste. Roste pomalu, ale jistě. Rok od roku se zde objevují nové a nové tváře. Věříme, že i příští rok bude co do počtu startujících rekordní. Věříme, že i příští rok nám závod „odstřelí“ paní Dana Zátopková. Také proto, abychom ji mohli v cíli opět blahopřát k jejím narozeninám.

Výsledky muži

Výsledky ženy

Celkové výsledky

Foto 119× – BezvaBĚH.cz

Foto z trati – Robert Šádek

Foto z cíle – Robert Šádek

Video