Nevyšlo vám jaro podle vašich představ? Nepodařilo se vám zaběhnout výkony, které jste si plánovali? Neházejte flintu do žita. Je možné to napravit. Ať už jste pokazili cokoliv v předchozí přípravě nebo ji ovlivnila nemoc či zranění, je možné to dát do pořádku, pakliže jste zdraví a máte chuť to zkusit. Ptáte se jak?

Jednoduše. Naplánujte si zkrácené letní přípravné období. Přibližně od poloviny června, přesně to máme v plánu my od 13. 6. Vlastně k tomuto datu zahajujeme 9. čtyřtýdenní cyklus od počátku letošního tréninkového roku a první cyklus zkrácené nové přípravy.

V letním období nás pak tedy čekají tři cykly, to znamená 12 týdnů tréninku, ve kterých musíme znovu, jak se říká v běžeckém a trenérském žargonu, „ obnovit zásoby a dobít baterky“. Pokud na to máte taky chuť, tak jsem vám tady připravil malý návod.

Speciální tréninkové plány uvádět nebudu, protože každý z vás je někde jinde a není možné napsat plán tak, aby pasoval na každého z vás. V první řadě už do poloviny června odpočívejte, klusejte, udržujte obecnou vytrvalost a techniku běhu pomocí běžeckých rovinek. Projeďte se na kole, běžte si cokoliv zahrát, ale nezraňte se při tom, můžete se věnovat i plavání. Není problém si v tomto období i jen tak z voleje střihnout nějaký ten závod. Nakonec v průběhu regeneračního odpočinku se vám možná podaří vyladit i na slušný výkon.

Potom se už pusťte do tvrdé přípravy a využijte k tomu nejen ideální letní počasí a podmínky, kdy se nemusíte oblékat do třech vrstev a klouzat po ledě, či se brodit sněhem jako v zimě. V létě to jde samo a i o dovolené se dá trénovat, ať jste kdekoliv, jen se musí chtít. Co byste tedy měli udělat?

První dva cykly, tedy 8. týdnů se musíte věnovat rozvoji tempové a silové vytrvalosti, které se v posledních měsících nejvíce z vaší přípravy vytratily. Předpokládám, že obecnou vytrvalost udržujete pořád. To je základ, na kterém musíte stavět po celý rok, pokud chcete úspěšně zvládat vytrvalostní závody. Bude nutné posílit také všechny svalové partie, které jste v předchozím období dost zanedbávali a udržet, či neustále zlepšovat techniku běhu a potažmo tím také osobní maximální rychlost zejména pomocí běžeckých rovinek. Nenechejte také příliš poklesnout své dosavadní závodní tempo. Za 8 týdnů toho můžete zvládnout naběhat opravdu hodně.

Ve třetím cyklu letního přípravného období a vlastně tedy v 11. cyklu tohoto tréninkového roku, to znamená až v srpnu, pak musíte postupně přejít na vyběhávání speciálního tempa při snížení objemu naběhaných kilometrů, ovšem ne v obecné vytrvalosti, ale v tempové a hlavně pak v silové vytrvalosti.

Bez tohoto vyběhání a tím pádem i postupného vyladění formy to nepůjde, to je nutné si uvědomit. Jinak lámat osobní rekordy, či případně porážet na hlavu některé své kamarády, co s vámi na jaře zametali, nebudete. To jsou zákony, přes které nejede vlak.

A klidně si v rámci celého tohoto období dejte jako test občas nějaký závod. Sami pak poznáte, jak na tom jste a hlavně když budete vidět, že vám to jde, dostanete hned větší chuť do tréninku. Navíc je to skvělé odreagování od přece jen dost jednotvárné běžecké dřiny, kterou vytrvalecký trénink bezesporu je.

Ale pozor, strhat se, to je ta nejjednodušší věc na světě. Tak to mějte na paměti! Spíše se snažte tréninky nedřít, ale jen tak, jak já to pořád říkám: „Lechtat na pocit radosti z běhu.“ Pak to bude dobré. Hodně dobré a o tom se přesvědčíte hned při podzimních závodech.

Samozřejmě je možné si také v rámci tréninku provádět vlastní testování výkonnosti i v tomto období. Jen ne, prosím, Cooperovým testem (ten je opravdu jen pro úplné začátečníky), ale trochu jinak. O tom jak si to představuji a jak to děláme my, vám řeknu příště.

Tak o tom popřemýšlejte, upravte si letní režim a vrhněte se, a prosím ne bezhlavě, do dalšího tréninku. Uvidíte, že se vám to vyplatí a na podzim pak budete šokovat svou výkonností nejen sebe, ale hlavně všechny své soupeře.