Jubilejní padesátý ročník má za sebou nejstarší maraton v Čechách. Ve Stromovce se běželo v tradičním podzimním termínu a tak se dalo očekávat ideální běžecké počasí.

Kromě mlhy, která závodníky zpočátku na trati provázela, byla letos teplota kolem 15 °C a bezvětří, tedy ideální podmínky. Závodníci toho využili a celkem 48 se jich vešlo pod 3 hodiny. To je téměř dvojnásobný progres proti loňsku, kdy jich bylo jen 25.

Po devíti okruzích v oblíbeném pražském parku, které byly letos v létě po mnohých spekulacích z minulých let oficiálně přeměřeny, se do cíle dostal jako první Jaroslav Dražan z Hisport teamu. Doběhl v kvalitním čase 2:28:48 a logicky také vyhrál kategorii M34. V cíli jen litoval, že dlouho běžel sám. Mít rychlejšího soupeře, zaběhl by prý lepší čas i on sám.

Na druhém místě v čase 2:31:51 doběhl nejrychlejší z kategorie M39, Petr Minařík (AK Zlín). I na třetím místě absolutně doběhl vítěz své kategorie. Petr Švarc z Tri klubu Příbram závodící v kategorii M44 byl v cíli za 2:37:42. A o pouhých deset vteřin později doběhl do cíle vítěz kategorie M44, Aleš Palko (ČD a.s., GŘ O 16/2). Tento závodník se také stal vítězem MČR Železničářů.

Brzy bylo rozhodnuto

O vítězi se rozhodlo poměrně záhy. Po prvním kratším kole se v čele držela čtveřice favoritů Dražan, Minařík, Brychta a Vabroušek. Stejná skupinka probíhala pohromadě i po druhém kole, pouze v ní chyběl Vabroušek, který týden po třináctém startu na náročném Ironmanu na Havaji závod neběžel na hranici svého osobáku. Navíc za sebou nemá příliš šťastné období, na konci září jej při tréninku srazilo auto.

„Běželo se mi špatně. Bolí mě pořád rameno, záda a mezižeberní svaly. Navíc mám tři týdny tréninkový výpadek a to musí být znát," vysvětloval deváté místo a čas 2:42:52 Petr Vabroušek, který je zvyklý dobíhat na podstatně vyšších příčkách. Za dva týdny českého reprezentanta čeká další závod, na Floridě, a tak bral podle svých slov Stromovku jako delší tempový trénink.

O kolo později se dokázal od svých pronásledovatelů odpoutat i Dražan a poté již jen navyšoval svůj náskok. Díky tomu, že se závodilo na okruzích, lze vysledovat, že téměř všichni přední závodníci, ač běhali vyrovnané časy na kolo, v předposledním kole o nějakou půlminutu zpomalili a poslední kolo zaběhli obdobně.

Kriegelová vyhrála o parník

Pod tři hodiny běžela i vítězka žen, Kateřina Kriegelová (Velké Losiny), zaběhla čas 2:59:37. Podobně jako Jaroslav Dražan, i ona si zaběhla osobní rekord v maratonu. Kateřina má ale radši závodům v terénu a v kopcích, Stromovka byl její první rovinatý silniční maraton. Druhá Lenka Králová (Etriatlon Team) doběhla v čase 3:04:36 a třetí Jana Juráčková (OK Lokomotiva Pardubice) potřebovala na zdolání trati 3 hodiny, 6 minut a 22 vteřin.

Medaile jen pro nejlepší

V cíli čekaly na závodníky medaile a diplomy, ale týkalo se to vždy pouze prvních tří v kategorii. Ostatní si mohli vyzvedout účastnický certifikát. „Medaili jsem nedostal. Ale s tím jsem počítal, na jaře jsem pořadatelům psal, jestli třeba nebudou účastnické medaile, když je to ten padesátý ročník, ale nebyly,“ bral situaci s nadhledem Dan Zoubek.

Bez medaile skončil tak trochu překvapivě i Jaroslav Hrabuška z ostravského MK Seitl Ostrava, závodící v padesátnících. Běžel zde svůj už 162. maraton a zároveň svůj osmý ve Stromovce. Doběhl na šestém místě v kategorii, ale s časem byl spokojen. „Sešla se tu dnes velká konkurence, a tak můj výkon na bednu nestačil,“ uznal sportovně.

Ačkoliv počet přihlášených se přehoupl přes pětistovku, na trať se nakonec vydalo 462 závodníků a do cíle doběhlo 413. Každý, kdo závod dokončil, zaslouží obdiv.

Foto 357× – rico05

Foto 120× – dlorce

Foto 59× – 1bubobubo

WEB POŘADATELE

VÝSLEDKY


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.