Velké Albrechtice jsou poměrně nenápadná obec u Bílovce v okrese Nový Jičín. Žije tam necelá tisícovka obyvatel, ale i přesto po mnoho let přitahuje pozornost mnoha běhuchtivých lidí. Proč? Místní organizátoři v čele se Stanislavem Bierským totiž dokázali postavit rychlou trať, na které si závodníci nejednou vytvořili své osobní rekordy.

A jeden takový rekord byl překonán i dnes. Osobní určitě nebyl, ale traťový určitě. Postaral se o něj Sawe Elisha Kiprotich. Tento 29letý Keňan, ze známého maďarského klubu BENEDEK-TEAM, opravdu umí. Vždyť letos dokázal vyhrát půlmaraton ve Vídni za 1:03.07, stal se vítězem půlmaratonu v Brně (1:05,31) a taky v Běhu městem Jarmily Kratochvílové v Golčově Jeníkově se postavil na stupeň nejvyšší.

Dosavadní traťový rekord 30:26 min. držel od roku 1993 náš slavný vytrvalec a stále ještě držitel našeho nejlepšího maratonského času Karel David. Elisha Sawe jej dnes překonal o plných 17 vteřin (30:09) a zaslouženě si přišel na celkem 5000,–Kč v odměnách.

Závodu se v minulosti zúčastnilo mnoho významných borců. Například v roce 1999 zde zvítězil Zdeněk Mezulianik. Bylo mu už přes třicet let a i přesto dokázal stlačit čas až na 30:39min. Nebo třeba Robert Šádek, zvítězil tady třikrát za sebou, bylo to v letech 2000 až 2002. V roce 2005 byl ve Velkých Albrechticích prvním v cíli Jan Bláha – 30:46min. Také slovenský borec Miroslav Vanko zde dovedl dvakrát doběhnout do cíle na prvním místě, a to v roce 2009 a 2010.

I dnes se na startu objevil, i když překvapivě, známý český závodník. Byl jím Robert Krupička, vrchař světové extratřídy. V posledních měsících se ale soustřeďuje spíše na maraton, protože jeho hlavním cílem jsou olympijské hry 2012 v Londýně.

Robert dnes běžel skvěle. Velmi solidním časem 31:17min. si doběhl pro druhé místo v celkovém pořadí.

„Se svým výkonem jsem spokojený. V neděli, tedy před třemi dny, jsem absolvoval závod do vrchu v Itálii (6°INTERNATIONALER BERGLAUF MERAN 2000. pozn. red.) a celkem mě překvapilo, jak jsem v únavě zaběhl, trať je tady velmi rychlá. Kdyby nefoukal protivítr a kdybych neběžel po celý závod osamocený, čas mohl být ještě lepší,“ řekl nám Robert bezprostředně po doběhu do cíle.

Třetím v cíli byl Aleš Miko z SSK Vítkovice, který má pod vedením zkušené trenérky A.P. našlápnuto k výborným časům na tratích od 10km až po půlmaraton.

Na téměř 170 snímků se můžete podívat v naší FOTOGALERII.