Po roce se opět roztočil kolotoč závodů zvaný Lysacup. První etapa je v posledních letech tak trochu zvláštní v tom, že účastníci nevybíhají na Lysou horu, ale na Velký Javorník. Pořadatelé se nechali inspirovat Tour de France.

To ale neznamená, že to byla bůhvíjak lehká etapa. Celý peloton čítající 268 závodníků musel absolvovat schody na skokanský můstek ve Frenštátě pod Radhoštěm 2×. Tak rozhodli pořadatelé těsně před závodem. Lysacup je i trošku recese, tak proč ne. Koneckonců většina lysacupistů jsou ostřílení a beskydským větrem ošlehaní borci a borkyně.

Nejvíce dnes profil 7,5 km dlouhé tratě vyhovoval jednomu z favoritů letošního ročníku Radimovi Kasalíkovi z týmu (mo)mentálně Opavské dupy. Na vrchol Javorníku doběhl za 41:09 min.

O více než minutu za ním se objevil Tomáš Lichý z ekipy Splašení goroli (goroli = horalové, pozn. red.) – 42:26.

Třetím v cíli byl celkový vítěz Lysacupu z roku 2009 Kamil Vyhnička ze slovenského Manínu Považská Bystrica – 42:34. Tedy velký boj o stříbrný stupínek. Informace pro puntičkáře – Považská se píše s krátkým „a“, nikoliv s dlouhým jak si my Češi občas myslíme (viz. Wikipedie).

Zajímavým způsobem absolvovali dnešní etapu dva vyznavači minimalismu, kteří šli, možná i běželi, naboso.

Ženám kralovala favoritka favoritek Tamara Stonová z Fialových kober. Celkově skončila na 53. místě – 50:30. Za sebou tedy nechala více než 200 mužů!

Druhou dámou v cíli byla milovnice horských trailů (B7, LH24) Alice Martikánová, která reprezentuje tým Horolezci FM – 56:38. Třetí pak ocelačka Lucie Odehnalová z SK Oceláci Ostrava – 59:42. Dala to pod hoďku, takže šikulka.

Všichni jste si dnes na schodech pořádně zamakali. Míra Prašivka to vystihl slovy, když na oněch schodech zvolal: „Ano, dvakrát tady dnes dřeli běžci, ale olympijský vítěz Jiří Raška a další borci jako Parma, Dluhoš, Jež nebo Sakala tady dřeli každý den. A někdy skoro celý den.“

Výsledky

A jak to na těch schodech vypadalo se můžete podívat tady:

Foto 235× – BezvaBĚH.cz