Už 26. ročník horského krosového závodu s převýšením 419 m se startem v Libině na Šumpersku a cílem na louce pod zříceninou hradu Rabštejn (754 m.n.m) s názvem Rabštejnský kocour, se konal minulou sobotu 3.11. za typicky podzimního počasí. Absolutním vítězem se po těsném souboji stal Michal Kautz (Atlas Czech Republic) v čase 56:12 min . V kategorii žen hned od startu dominovala Jana Grygarová z Olešné s krásným výkonem 1:08:21 hod.

Běžcům vstup zakázán? Dnes už to neplatí

Tato akce původně vznikla v r. 1987 jako setkání horolezců ke konci sezóny a uzamykání skal. Později závod objevili i cyklisté, lyžaři, orienťáci a ryzí běžci a startovní pole se tak každým rokem postupně rozrůstalo. Jestliže před deseti lety to byla pouhá šedesátka nadšenců, pak letos z Libiny vyběhlo rekordních 189 závodníků, z toho 31 žen! Ačkoliv pořadatelé uvádějí délku 13,5 km, pak skutečná vzdálenost je podle měření GPS výrazně kratší (cca 12,7 km). To ale není podstatné.

Hlavním plusem celé akce je tradice, obětavá práce organizátorů, krásné prostředí Nízkého Jeseníku a nevyzpytatelná náročná trať, která je vedena z 80% po loukách, lesních cestách plných kořenů a kamenů vč. bažinatých pasáží. Zbytek tvoří asfalt a šotolina. Možná i proto je to výzva pro čím dál větší počet běžců a dalších sportovců.

Ačkoliv bylo hlášeno na sobotu pro Šumpersko relativně příznivé počasí, tak těsně před startem začalo pršet s teplotou kolem 7°C. Běžci tak trochu váhali, jaké zvolit oblečení. Horolezci jsou však drsní borci a mnozí z nich se do hor vydali jen v triku a kraťasech.

Na startu nechyběli vítězové z minulých ročníků vč. zkušeného Marka Procházky, který je mj. čtyřnásobným vítězem Jesenického horského maratonu: „Teď na podzim už jen odpočívám a běhám málo. Žádné kopce nebo intervaly ve vyšší intenzitě neběhám, tak nevím, jak to dnes půjde.“, prozradil na sebe před startem Procházka.

Přetěžký kros přes šest kopců v bahně a kamení

Po startu se ihned začala tvořit zhruba desetičlenná skupina, ale první větší stoupání na druhém kilometru ukázalo, kdo je vrchař a kdo „jen“ silničář. Ačkoliv se Marek Procházka (1974, Šumperk) držel na čele celkem suverénně, tak v průběhu posledního dvoukilometrového stoupání začal ztrácet kontakt s Michalem Kautzem (1989, Atlas Czech Republic) a ten vyhrál ve skvělém čase 56:12 min. a náskokem 66 vteřin. Za nimi se dlouho držel Václav Sedláček (1986, Rýmařov), ale nakonec na vítěze ztratil více než minutu a půl.

„Sice jsem dnes vyhrál, ale bylo to těsné. S Markem jsme dlouho běželi plus mínus spolu. Až ke konci se mi podařilo vytvořit si malý náskok.“, prozradil v cíli spokojený vítěz Michal Kautz, který zároveň obhájil i loňské prvenství.

Grygarová vítězkou po čtvrté v řadě!

Odvážných dívek a žen do Libiny dorazilo o poznání méně, ale i tak se jejich počet každým ročníkem zvyšuje a tři desítky rozhodně nejsou na akci tohoto rozměru málo. Sympatická blondýnka z Olešné Jana Grygarová (1979) vedla více než hodinový boj nejen s Lenkou Planičkovou (1991) z Litovle, ale pravděpodobně i s mírně přepáleným tempem (1:08:21 hod.).

I tak ale vyhrála po čtvrté v řadě systémem start – cíl s náskokem 1:23 min. právě před Planičkovou (1:09:44 hod.). Třetí místo uhájila Kateřina Divišová (1997) z nedalekého Šumperku (1:12:07 hod.)

Horolezci, horolezkyně a horolezčata sobě

Protože je tento závod především akcí pro horolezce, vyhlašují se také samostatné kategorie. Nejlépe běhajícím horolezcem se stal Jakub Řeháček (1989, HO Vrbno) v čase 1:02:31 hod. před druhým Otakarem Srovnalem (1975, Lokomotiva Zábřeh) a třetím Janem Kolorzem z Klubu horolezců Olomouc. V kategorii horolezkyň dominovala zkušená Štefánia Šrámková (1968, CH3, čas 1:14:27 hod.). Za sebou nechala Martinu Krčkovou (Horal Šumperk) a Miluší Štanclovou (Klub horolezců Olomouc).

Vyhlašováním těch nejlepších to však na louce pod Rabštejnem rozhodně nekončilo. Kdo nespěchal domů a nebyla mu zima, mohl se zúčastnit tzv. posledního slanění na skalách Velkého Rabštejna, trochu si zalézt nebo se projít na vyhlídku, k večeru pak zapálit svíčku u desek zahynulých kamarádů-horolezců.

117× foto – Milan Bláha (BezvaBĚH.cz doporučuje: K prohlížení fotografií je vhodné použít sluneční brýle, pozn. red.)


Autorem článku je Radek Leszczynski, běhající herec, zpěvák a tanečník, který je od roku 2004 v angažmá Moravského divadla Olomouc.