Jak komplikace před startem „naspídovaly“ k vítězství? To by mohli vyprávět běžci z Kerteamu, Petr Pechek a Helena Poborská, v Senohrabech. Ale také pořadatelé, přecházející z manufakturní registrace k elektronické. Všichni se včera odpoledne radovali ze skvěle odvedené práce. Už 56. Podzimní Běh lyžařů přinesl znamenitý sukces.

Téměř šest stovek účastníků, z toho 350 v „dospělých“ intervalových bězích na 8 a 4 km. A pak především bouřlivá atmosféra v cílové koridě na Vávrově palouku při hromadných spurtech dětí. K tomu slunce (že tu v roce 1969 bylo mínus osm a 40 cm sněhu se snad ani nechce věřit…), vůně lesa i opékaných buřtů od ohně, čaj s tatrankou po doběhu, nový altán jako šatna. Jako byste se na nějaký čas ocitli v malém běžeckém ráji.

Petr Pechek vyhrál už počtvrté, čímž se dotahuje na historického rekordmana, říčanského Otu Trmala. Ten má triumfů pět. Pechek musel doma nechat nemocnou přítelkyni Ivu. Pak zjistil, že tam nechal i závodní boty a vyrazil v objemových mizunech. Jenže hnal to tak, že ani nepotřeboval hodinky, nebo sportester. Jak? „Rychle. Na nic jiného jsem se neohlížel,“ říkal jen v cíli. To jsou rady, co? Na téměř shodné trati vylepšil svůj loňský čas o dvacet vteřin.

Druhý skončil orienťák Aleš Drahokoupil. „Moc pěkný závod. Snažil jsem to nepřepálit v úvodu, jak je mým zvykem. Ale ve finiši jsem asi ještě mohl přitlačit, neznal jsem přesně trať,“ povídal vůbec ne zklamaný závodník, stále hájící barvy Chrudimi. Třetí místo si zajistil slávista Tomáš Edelman. Taky bez treter, i bez hodinek.

Mezi ženami byla nejlepší Helena Poborská, která vyhrála i sobotní rovinatý kros ve Stromovce před veslařskou olympijskou šampionkou Mirkou Knapkovou. „Tam to byly 3,8, tady jen 4 km. To je na mě strašně málo,“ mračila se naoko. „Jenže běžet osmičku s klukama bez vyhlášení, to by mě nemotivovalo,“ vrtěla pak hlavou. Kromě medaile dostala i poměrně zajímavou lahev šumivého vína. „Do Silvestra by mělo vydržet,“ slíbila aktivní běžkyně.

A cože se jí přihodilo za komplikaci? Za jedno z nedávných vítězství získala pobyt v nedalekém zámku na Štiříně. A tam si tak dlouho vychutnávala snídani, až … jedna z jejich dcer nestihla start. Tak ji to musela máma aspoň takhle vynahradit. „Krásný závod, užila jsem si to. Sice krátký, ale vůbec jsem se nenudila. Jen jsem se bála, abych nezabloudila.“

Kromě vítězů jste tady potkali řadu známých jmen běžců, lyžařů, vodáků i triatlonistů. Tak třeba… věhlasný světový kardiochirurg Jan Pirk, trenér páté olympijské double-kanoe Libor Dvořák, bývalý ministr dopravy a spojů Jaromír Schling, pravidelný účastník mnoha běhů, trenérka a kaskadérka Hanka Dvorská, která hrála po boku Brada Pitta v Troji.

Pěkný den tu strávila i místní rodinka Hilgertova. Ano, proslulí vodáci. Maminka Štěpánka, dvojnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa, střílela starty a předávala ceny. „Žádná běžkyně nejsem, ale tu čtyřku bych asi příště dát mohla,“ přislíbila. Tentokrát se snažili jen její kluci – syn Luboš byl dvacátý v nejmladších mužích a manžel Luboš se ukázal v těch nejstarších.

Pořadatelé k místního Ski klubu ocenili stylově i nejvzdálenějšího účastníka, Mária Bandzaková z Bratislavy dostala knihu Vladivostop od zdejší cestovatelky Kateřiny Mandulové. Nebo přesněji řečeno, má ji v Senohrabech k vyzvednutí, neboť se zřejmě předčasně vydala k dalekému domovu…

Výsledky

Foto 74× – Honza Herda


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.