I když jsme těsně před zahájením zkráceného letního přípravného období, nebude od věci, když si připomeneme trochu komplexněji, jak má vlastně poněkud zjednodušeným pohledem vypadat celoroční běžecká příprava, neboť opakování je matka moudrosti.

Asi teď nad nadpisem tohoto článku nevěřícně kroutíte hlavou, ba možná si i někteří z vás pomyslí, že by bylo na čase, abych navštívil psychiatra a rezervoval si delší pobyt na nějaké klinice pro duševní poruchy. Přesto si za tímto stojím a budu se vám nyní snažit svůj pohled na věc trochu zjednodušeně upřesnit.

Při běžeckém tréninku používáme různé tréninkové prostředky, kterými se snažíme zefektivnit zatížení a s jejich pomocí dosáhnout co nejlepšího konečného výsledku.

Každý trenér může používat jiné názvosloví, ale principy jsou v podstatě stejné a také dané. Těžko někdo používá proti sobě působící prostředky nebo bez posloupné návaznosti. Pokud ano, tak ten někdo by spíš měl mít zajištěn dlouhodobý, nebo možná i trvalý pobyt na klinice, aby nadělal co nejméně škody mezi běhající veřejností.

Vypracoval jsem si pro jednoduché vysvětlování svým svěřencům následující přirovnávací popis, nad kterým se asi zasmějí odborníci ze stavebního fochu, ale podle mne je v tom kus logiky, stejně jako při stavbě domu a to mi nemůžou popřít.

Alespoň tak, jak se stavělo dřív, poctivě, se zedníky a svépomocí. Podotýkám, že jsem nic nepostavil, jen jsem coby kluk asistoval nějaký ten rok při stavbě mého současného domu, ale zanechalo to ve mně hluboký dojem, který jsem pak překoval v tento následný popis.

Než se do toho pustíme, je nutné si zajistit stavební parcelu a tam provést kontrolu podloží. To je věc, kterou můžete nejméně ovlivnit a tím je v našem sportovním pohledu chuť začít běhat a váš dobrý zdravotní stav. Dům, aby nespadl, musí mít pořádné základy, nejlépe jako atomový kryt, s hlubokými sklepy, to je pro běžce obecná vytrvalost.

Když ji nebudete mít dostatečně rozvinutou, pravděpodobně se vám zvyšování výkonnosti někde rozpadne.

Na takto vybudovaných základech se pak staví obvodové zdi přízemí a to je pro mne tempová vytrvalost s označením jedna. I ona musí být dost poctivě odběhaná, jinak by se na ní nemohl stavět další prostředek a tím je tempová vytrvalost s číslem dva, alespoň já si to tak vedu.


TIP: Čtěte také ZÁVODNÍ BĚH – LETNÍ PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ.


V naší názorné stavbě domu je to první patro. Teď namítnete, pokud se v tom trochu vyznáte, že v té stavbě něco chybí. Máte pravdu, jsou nosné vnitřní zdi se stropy, bez kterých by nám to stejně spadlo a v běžeckém tréninku je to u mne silová vytrvalost. Další důležitá součást výstavby domku je to, co nám to vše drží pohromadě, tedy cihly, tvárnice, základy, atd. a to je pojivo – malta a cement. Tím je pro nás celoroční posilování.

Máme tedy probrány čtyři tréninkové prostředky, které musí na sebe postupně navazovat a i vzájemně se prolínat. Náš dům má tedy první patro a začínáme tesařské práce na konstrukci střechy. Protože máme vše poctivě připravené, zdi pod touto konstrukcí nespadnou. Tak i v běžeckém tréninku po dlouhé přípravě začneme v tomto období rozvíjet speciální tempo. Pokrytí střechy krytinou pro nás znamená v podstatě rozvoj tempové rychlosti.

Maximální rychlost, to je komín vyčnívající nad domem. Teď si každý zamne ruce a řekni si, ale komín se staví přímo v nosných zdech od základů. A máte pravdu, maximální rychlost by se podle mne měla udržovat od začátku přípravy, protože se nejhůře rozvíjí a v závěru jen doladit, aby, řečeno stavební terminologií, měl komín správný tah.

Zbývají mi tři prostředky, které používám při plánování tréninkové zátěže a to technika běhu, v domě jsou to průběžně stavěné zdi jednotlivých místností a pak speciální běžecké a skokanské nebo odrazové cvičení. Tím je pro mě při výstavbě postupné budování vnitřku domu včetně všech rozvodů. Ty se také musí pečlivě od začátku stavby připravovat, aby se pak v závěru doladily detaily.

Nakonec tu máme doplňkové sporty. To je pravidelný úklid okolo domu a nesmíme zapomenout na každodenní protahování, které sice speciálně nevedu v tréninkových prostředcích, ale je bezesporu důležitou součástí celého procesu, stejně jako při stavbě pravidelná kontrola nákladů. Asi si to převážná část z vás nevyzkoušela, ale postavit dům svépomocí je pořádná dřina. Já tu načrtl jen jednoduchý postup a ještě s dostatečnou nadsázkou a bez pitvání detailů, spíš možná pro pobavení a přiblížení toho co vám chci sdělit.

To stejné je i komplexní běžecký trénink, také obrovská dřina, ale obojí by nám mohlo přinést uspokojení, ať už materiální, když budeme mít zázemí, tak duševní, po správně provedeném tréninku.

Tím jsem nastínil, jaké používám tréninkové prostředky a jejich vzájemně důležitou posloupnost a závislost. Příště začneme tyto součásti celoročního tréninkového plánu rozebírat podrobněji.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu.