První prosincový den se na svazích Lysé hory odehrávala další etapa zimních výběhů na Lysou horu. Místem startu byly tentokrát zapadlé Visalaje. I přes svou logisticky těžko dosáhnutelnou polohu se ke startovnímu výstřelu postavilo více než 280 účastníků.

Při této etapě se konečně začala projevovat zima, i když ne natolik, jak jsme mohli v týdnu slyšet od studovaných meteorologů, kteří se běžce neúspěšně snažili zastrašit dvacetistupňovými mrazy a kalamitní situací.

Oproti katastrofické prognóze nás Lysá hora hostila příjemnými –7 °C, sluníčkem a mlhavým mrakem na vrcholu, který se posléze rozplynul a umožnil běžcům obdivovat zimní panoramata Beskyd. Stromy každého vyššího kopce již byly obaleny menší vrstvou sněhu a Lysá netvořila vyjímku.

Čas startu byl ke spokojenosti věčných potížistů dodržen na 10:00h. Vděčíme za to výborné organizaci týmu Petra Hudečka, který obrovský zájem běžců o tento závod vyřešil internetovou registrací.

Po odstartování na běžce čekaly tři zvlněné kilometry vedoucí typickou krajinou česko-slovenského pomezí k úpatí Lysé hory. Poté se trať začala zvedat a do 5 km vzdáleného cíle na lysacupisty čekalo něco přes 500 m převýšení. Suma sumárum trať měla 7,9 km na délku a 577 m na výšku.

V této etapě opět nenašel přemožitele jediný člověk a tím byl Radim Kasalík ((mo)mentálně opavské dupy). Pro méně zasvěcené čtenáře si dovolím zmínit, že Radim není jen výborný běžec – vrchař, ale také gymnasta, který svými cílovými koutouly již okouzlil nemálo svých budoucích příznivců a fandů. Doběhl v čase 41:16 a překonal tak dosavadní rekord tratě, který sám vytvořil.

Čtyřicet vteřin po něm doběhl vítěz juniorské kategorie Tomáš Lichý (Splašení goroli) před třetím mužem na vrcholu – slovenským Kamilem Vyhničkou (Maním Povážská Bystrica). Čtyřicátníky vyhrál Vladan Šindelek (Olympáci), který se aktivně zúčastnil již 100 etap Lysacupu. Tomáš Bohatý (Jump Sport) zvítězil v padesátnících a Ocelák Jan Musil v šedesátnících.

Juniorkám kralovala Denisa Bartošová (X-Trail Orlová) a z žen nad 20 let byla nejrychlejší Tamara Stonová (Fialové kobry), která byla opět i první ženou v cíli. Kategorii zralých žen pak vyhrála Anna Geletičová z SK Valašského Království.

Nejmladší kategorii chlapců a dívek do 15 let vyhrál nováček Vojtěch Lanc (Splašení goroli) a Markéta Pytláková (Bag Bike). Nesmíme opomenout zmínit vítěze kategorie těžkotonážníků nad 200 liber, kterým se s přehledem stal Zdeněk Pácha (Olympáci).

Dnešní etapa se běžela jako „mistrovství okresu“ a nejlepší ze všech kategorií byli odměněni medailemi a věcnými cenami.

Příští etapa se bude konat v neděli 9.12.2012 a start bude mít v Malenovicích, Rajské boudě. Profilem a převýšením to bude zase něco jiného než dnes.

Neváhejte, včas se zaregistrujte a přijďte změřit své síly a dovednosti!

Výsledky

Foto 177× – herrcloo

Foto 153× – petka1408

Foto 158× – PepaTeam


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve letos na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.