V těchto dnech prožíváme jedno z nejpříjemnějších období v roce – Vánoce a příchod Nového roku. Pro dřívější generace tato doba představovala krátkodobé snížení pracovního nasazení, příležitost setkání celé rodiny i širšího příbuzenstva. S vánočními svátky úzce souvisela také změna všedního jídelníčku. Tradice přetrvávají. Také naše strava doznává rok co rok, v posledních prosincových dnech, jisté proměny.

V těchto dnech prožíváme jedno z nejpříjemnějších období v roce – Vánoce a příchod Nového roku. Pro dřívější generace tato doba představovala krátkodobé snížení pracovního nasazení, příležitost setkání celé rodiny i širšího příbuzenstva. S vánočními svátky úzce souvisela také změna všedního jídelníčku. Tradice přetrvávají. Také naše strava doznává rok co rok, v posledních prosincových dnech, jisté proměny.

Mnozí z nás mají (někdy oprávněné) obavy z neblahého vlivu vánočního a povánočního hodování na svoji postavu či dokonce zdravotní stav. Chcete-li předejít nechtěnému zvýšení tukových zásob, žlučníkovým kolikám, či jiným poruchám činnosti zažívacího traktu, můžete využít našich několika následujících doporučení.

Sváteční dny si užijte

Nezakazujte si dobroty, které nám vánoční stůl přináší. Byla by to škoda. Jedná se přece o výjimečné okamžiky. V průběhu celého kalendářního roku se stravujete racionálně, dostatečný energetický výdej podporujete pravidelnými tréninky. Krátkodobé navýšení energetického příjmu v době Vánoc se na vás nemůže výrazněji podepsat. Spíše než kvantitě stravy se věnujte její kvalitě a pestrosti. V malých množstvích zařaďte do svátečního jídelníčku potraviny a jídla, ke kterým se v ostatních obdobích roku běžně nedostanete. Vánoce by pro vás měly být nejen vydechnutím a odreagováním od všedních dnů, ale také příjemnou změnou na úrovni stravy.

Naslouchejte svému tělu a stravujte se chytře

Lidský organismus je vybaven dokonalými mechanismy, které jej chrání před přetížením. Před nadměrnou zátěží psychického a fyzického stresu, i před nadbytečným příjmem živin a kalorií. Přesáhne-li konzumace potravin přirozenou mez, tělo se včas ohlásí. Pravdou je, že mnozí lidé tyto signály ignorují (často i v běžné dny) a zatěžují svůj organismus nadbytečnými dávkami tuků, sacharidů, bílkovin, cholesterolu, soli či alkoholu.

Všechny pokrmy si opravdu užívejte. Konzumujte je v poklidném tempu, dlouho je žvýkejte, konverzujte při jídle se spolustolovníky. Čím pomaleji budete jíst, tím menší množství jídla budete potřebovat k vyvolání pocitu sytosti. Ke každému jídlu přidávejte velkou porci zeleniny nebo ovoce, nejlépe v podobě předkrmu před hlavním chodem. Jsou bohaté na vodu a vlákninu, čímž pomohou objemově zaplnit žaludek, který následně nedokáže pojmout tolik, energeticky bohatších, potravin.

I o vánočních svátcích se snažte udržet pravidelný stravovací režim. Výjimkou snad bude jen Štědrý den. Od 25. prosince však opět najeďte na klasiku – snídaně, (dopolední svačina), oběd, odpolední svačina, večeře. Pohlídejte si mezi jídly vhodné časové intervaly, které udrží chod metabolismus ve vysokých otáčkách, udrží také na uzdě vaše chutě a zabrání nárazové konzumaci velkého objemu jídla. Pravidelným stravovacím režimem snadno udržíte svůj jídelníček v přijatelných mezích a sváteční dny si vskutku, bez výčitek svědomí, užijete.

I o Vánocích lze udržet neutrální energetickou bilanci

Je velmi pravděpodobné, že kalorický příjem v období od 24. do 31. 12., přesáhne vaši běžnou úroveň. 20–30% navýšení energetického příjmu se však vůbec nemusí odrazit na stavu vašich vlastních energetických zásob. Pro srovnání poměru mezi příjmem a výdejem, jednoduše vedle jídla přidejte také pohybu. Konec roku, který většinou trávíme v podobě pracovního volna, nám poskytuje ideální časové možnosti pro navýšení fyzické aktivity. Bruslení, běžecké i sjezdové lyžování, sáňkování, delší procházky zimní krajinou nebo běžné sportovní aktivity, které provozujete v průběhu celého roku, se postarají o dostatečný energetický výdej. Díky volnému času, který je s povánočními svátky a silvestrovským veselým spjat, si můžete dopřát tolik pohybu, že v prvním lednovém týdnu nebudete mít sebemenší potřebu tradičního novoročního dietování a půstu.


Autorem článku je Mgr. Vlastimil Chadim, vystudoval bakalářský obor Výživa člověka na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, na který navázal magisterským studiem Zdravotní vědy. Nyní působí jako nutriční poradce firmy Nutricoach a osobní fitness trenér – www.nutricoach.cz.