Slatiňany – Hradecký orientační běžec Petr Losman má i nadále stoprocentní úspěšnost ve Vánoční Malé ceně Monaka. Co start to prvenství. Vyhrál zde již v letech 2002 až 2004, pak zde tři roky nezávodil, znovu vyhrál v letech 2008 až 2010, vloni chyběl a letos byl opět bezkonkurenčně první. Desetikilometrový lesní kros uběhl za 34:06 minuty.

„Pouze v úvodních pětistech metrech jsem byl druhý. Závod tradičně napálil Jansa (v cíli byl šestý), ale brzo zvolnil,“ řekl v cíli Losman. „Běželo se mi dobře, vzduch byl super. Trať byla sice bahnitá, ale díky úpravám lesních cest je rychlejší než v minulých letech,“ dodal vítěz.

S více jak tříminutovou ztrátou doběhl druhý vytrvalec. Ale nebyl to očekávaný Jan Kopáček z Chrasti, ale devět sekund před ním byl Tomáš Mocek z AC Pardubice, který v minulém týdnu vyhrál noční běh v nedalekých Zaječicích.

V soutěži žen obhájila loňské prvenství další orienťačka – Kateřina Matrasová z SK Chrast. Vítězka letošní B7 v konkurenci 110 startujících proběhla cílem na 27. místě v čase 43:00. Druhá byla vítězka nočních Zaječic Jitka Kalná z Atletiky Chrudim, ale s téměř šestiminutovou ztrátou.

Z dalších závodníků některé doslova šokoval výkon Karla Hausvatera, orienťáka hradecké Slavie. Jeho výkonnost v tomto roce klesala tak, že běhal přes padesát minut. Na Štědrý den však vyhrál kategorii 45 – 54 let v čase 42:46 minuty. Až odborné vyšetření zjistilo příčinu – měl ucpané tepny vedoucí do nohou, takže ty jely na šedesát procent a cítil se po každém běhu zcela vysílen. V listopadu prodělal chirurgický zákrok, který odstranil jeho zdravotní problém, a opět se vrátil do dřívější formy.

Dost přihlížejících šokoval další orienťák Jiří Doucha ze Startu Náchod. Na dálku se zdálo, že zvolil v obličeji nástřik české vlajky jakou používají fanouškové reprezentace třeba při hokeji. Ale až při bližším pohledu bylo vidět, že má polovinu obličeje zabarvenu krví. V zatáčce na šestém kilometru spadl na ledové plotně tak nešťastně, že se poranil ve vlasové části hlavy. Přesto vyhrál kategorii 35 až 44 let za 40:53, nicméně odpoledne ho čekala návštěva lékaře.

Výsledky