Dnes, poslední den roku 2012, se na Lysé hoře uskutečnilo každotýdenní klání sportovních nadšenců – Lysacup. Mnozí běžci se tentokrát na trasu vypravili ve slušivých a velmi originálních převlecích a kostýmech. Startovacího rituálu se ujala jedna z nejdůležitějších postav Lysacupu – Petr Hudeček (v kostýmu vyzdvihujícím mužství) a proslovu se chopil Dědek Beskydský v rouše duchovním.

Devátá etapa odstartovala symbolicky v 9:00. Oproti desáté dopoledne to bylo o kousek dříve, ale rozhodnutí dřívějšího startu se jevilo racionálně, neboť dnes byla Lysá v obklopení davu lidí, kteří se s rokem 2012 rozhodli skoncovat turistickým způsobem.

Trasa byla jedna z nejdelších v letošním ročníku. Z Ostravice na nás čekalo necelých 9 km a 890 m převýšení. Úvodní metry vedly po suchém asfaltu, který však přešel v led a udusaný sníh, který potrápil nejednoho závodníka přibližně od úrovně Albínova náměstí až po cíl na Lysé hoře.

Po startu se na čele usadil Lichý s Kasalíkem, který se po zhruba 2 km otočil a běžel domů vyležet svou stávající virózu. Jeho rozhodnutí shledávám jako velmi statečné a rozumné. Po Silvestrovské etapě se totiž závodníkům škrtají dva nejhorší výsledky a proto není nutno riskovat zdraví, když má člověk své body jisté ;-)

Lichý na čele osiřel a do cíle doběhl neohrožen v čase 50:30 s více než minutovou rezervou na druhého Tomáše Čera a třetího Pavla Šindelka. Vítěz dnešní i minulé etapy tak stahuje i manko na průběžně vedoucího Radima Kasalíka, na kterého má nyní Tomáš manko pouhých 10 bodů!

Juniory tedy vyhrál Tomáš Lichý (Splašení Goroli), kategorii mužů do 40 let Tomáš Čer (X-Trail Orlová), čtyřicátníky Tomáš Velecký (Jump Sport), padesátníky bílovecký Petr Škrabánek a šedesátníky Zdeněk Cypra z SK Valašského Království.

Ženám do 20 tradičně dominovala Tamara Stonová (Fialové Kobry), juniorky vyhrála Bára Blahutová z Opavy a nejvyzrálejší zralou ženou byla Anna Geletičová (SK Valašského Království).

Kategorii chlapců vyhrál s takřka půlhodinovým náskokem talentovaný Splašený Gorol Vojta Lanc, který se stává nebezpečným soupeřem takřka pro každého závodníka. Celkově totiž doběhl na 10.místě!

Kategorii dívek ovládla Viktorie Koukalová (X-Air Ostrava), která je pravidelnou účastnicí lysohorského klání a v kategorii bojuje často jen sama se sebou, což je mnohdy ten nejtěžší boj.

Neméně urputný souboj svedl Martin Dohnal (Trek 1324), který byl prvním závodníkem na vrcholu vážícím více než 200 liber.

Dnes jsme se dostali za první polovinu Lysacupu a na konec roku 2012. Do toho nového Vám osobně přeju hodně úspěchů, pevné zdraví a formu a hlavně, ať vás neopouští radost k běhu!

Výsledky

Foto 41× – Martin Dedek

Foto 179× – herrcleo.rajce­.idnes.cz

Foto 60× – Jiří Římánek


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve letos na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.