V sobotu bude polojasno, od západu oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle bouřky. Noční teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 20 až 24 °C. Severní vítr 2 až 6 m/s. V neděli bude převážně oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť. Noční teploty 13 až 9 °C. Denní teploty 20 až 24 °C. Severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Takové počasí hlásí většina „odborníků“ na víkend, takže pro nás běžce to znamená úlevu od horkých dnů, které jsme v posledním týdnu zažili.

V pátek odpoledne v 17:00h se můžete zúčastnit prvního ročníku závodu Rašnerův čtvrtmaraton v Náměšti na Hané se startem Areálu KVS. Obrátková trať s převýšením cca 100 m měří 10,55km a vede převážně po asfaltové silnici. Akce, kterou pořádá Karel Pikal společně s Tomášem Rašnerem, je zařazena do Náměšťského běžeckého poháru 2011.

Máte-li rádi běhy do vrchu, zajeďte si v sobotu na jih Moravy. V Perné, nedaleko Dolních Věstonic a vodní nádrže Nové mlýny, pořádá místní atletický klub v čele se známým vrchařem Frantou Kolínkem Běh na Děvín. Trať je dlouhá 9,1km s převýšením 691m. Závod je součástí MARATONSTAV Českého poháru v běhu do vrchu 2011.

Chcete-li spojit příjemné s užitečným udělejte si výlet s celou rodinou do Lázní Skalka, které leží pouhých 8 km od Prostějova. Lázně jsou známé svými minerálními prameny s unikátním složením, obsažený sylvin nemohou nabídnout žádné české lázně. Voda z minerálních pramenů se využívá k pitným kůrám a je hlavní součástí všech vodoléčebných procedur, které napomáhají při léčbě pohybového ústrojí a chorob revmatického charakteru. Odpočinete si zde po desetikilometrovém závodě, který zde pořádá Klub biatlonu Prostějov společně s TJ Ligou stovkařů Olomouc. Propozice najdete zde.

Nedaleko Hodonína se nachází Moravský Písek. V rámci Moravsko – slovenského běžeckého poháru se zde můžete zúčastnit šestikilometrového Běhu Moravským Pískem. Pro děti pořadatelé připravili přidružené závody od 60m do 1800m.

Jilešovice je malá obec nedaleko Hlučína. Maraton klub Seitl Ostrava tady pořádá poměrně náročný silniční závod na 15km. Závodníci poběží dva okruhy se startem v Jilešovicích, aby se pak vydali po asfaltové silnici směrem na Háj ve Slezsku, potom na Dobroslavice a těsně před nimi odbočí zpět do Jilešovic. Propozice najdete zde.

Posledním sobotním závodem na Moravě je populární půlmaraton Kietrz – Rohov. Čestný patronát nad závodem drží poslanec sněmovny Polské republiky Adam Krupa. Trať tvoří z 85% asfalt, zbytek zpevněné polní a travnaté komunikace. Trasa je označena na každém kilometru značkami s údaji počtu kilometrů do cíle, takže se určitě neztratíte :-)

V neděli se nedělá, ale běhat můžeme. Udělejte si výlet do Javorníku, obce nedaleko Velké nad Veličkou. Místní vyznavači vytrvalostního běhu pro vás připravili Běh Filipovským údolím. Hlavní závod je dlouhý deset kilometrů a závody pro děti, dorostence a juniory měří od 60m do 1,5km.