Jiří Žák startující za Penzión Litvor Štrbské Pleso zvítězil v 37.ročníku Kysuckého maratonu s časem 2:35:44. Mezi ženami se nejvíce prosadila Eva Seidlová z AK Tlmače – 3:45:21.

Tak máme další ročník Kysuckého maratonu za sebou. Málokdo z jeho účastníků si pamatuje na vlídnější počasí, než jaké panovalo v sobotu. Každoročně zde totiž přesahují teploty 30°C, včera dosahovaly přijatelných 21 stupňů.

Jednoznačným vítězem závodu se stal Jiří Žák. Využil patřičně neúčasti Daniela Orálka, Mulugety Sebessy a několika předem přihlášených Keňanů a doběhl si pro vítězný zlatý věnec. Nutno podotknout, že jeho průměrný čas ovlivnil silný protivítr na trati a fakt, že Žák absolvoval sólo závod bez přímé konkurence.

Na druhém místě v cíli se objevil slovenský borec a sympaťák Tomáš Kopčík z Trnavy – 02:43:06. „Minulý týden jsem absolvoval ve slovinské Radenci, nedaleko Mariboru, maraton, ve kterém jsem skončil celkově třetí, takže s dnešním výsledkem jsem spokojený,“ řekl Tomáš s úsměvem v cíli.

Ještě více se však usmíval šumperský borec Marek Procházka: „Čas nic moc, na trati foukal silný vítr. V druhé polovině jsem toho už měl plné kecky. Do obrátky ve Vysokej nad Kysucou jsem běžel rozhodně rychle, potom mi v závěrečné čtvrtině závodu začaly docházet síly. Dlouho jsem běžel na druhém místě. Před Čadcou mě doběhl Tomáš Kopčík. Snažil jsem se ho ještě kilák držet, ale dál už to prostě nešlo. Ale i tak jsem opravdu šťastný.“ Marek dosáhl v Čadci životního úspěchu, když si doslova dotancoval pro třetí místo v celkovém pořadí (02:45:40).

V ženské kategorii dominovala 63 letá Eva Seidlová. Zvítězila časem 3:45:21 a stala se tak nejstarší vítězkou Kysuckého maratonu v jeho historii. Na druhém místě doběhla Eva Valachová ze Zvolena (3:59:14) a na třetím Zlata Semanová z Košic.

Nutno poznamenat, že celková účast v maratonu byla letos překvapivě nízká – jen 85 startujících. Organizátoři se však letos vyznamenali, dokázali perfektně zajistit trať z pohledu bezpečnosti. V posledních dvou letech na trase přibylo hodně automobilů a situace na trase byla opravdu neudržitelná. Policejní hlídky, dobrovolníci a zejména policejní doprovod na motorkách odvedl opravdu profesionální práci. Také stupně vítězů s červeným kobercem měly vyšší úroveň. Jde vidět, že zástupcům města záleží na propagaci Čadce a stále se snaží Kysucký maraton po všech stránkách zkvalitňovat.


Vítězové 37. ročníku Kysuckého maratonu v jednotlivých kategoriích:

Muži – abs. pořadí Jiří Žák (Penzión Litvor Štrbské Pleso) 2:35:44

Muži do 40 let Marek Procházka (TJ Šumperk) 2:45:40

Muži nad 40 let Jiří Žák (Penzión Litvor Štrbské Pleso) 2:35:44

Muži nad 50 let Ľubomír Hrmo (Banská Bystrica) 2:56:15

Muži nad 60 let František Gallik (Chemosvit Svit) 3:24:07

Ženy Eva Seidlová (AK Tlmače) 3:45:21


Muži – půlmaraton Branislav Šarkan (Martin) 1:21:59

Ženy – půlmaraton Martina Bábelová (ŠKP Čadca) 1:28:06

CELKOVÉ VÝSLEDKY ZDE

FOTOGALERIE