A máme tady opět kontroverzní téma, které je mezi běžci velmi diskutované a snad i nekonečné. Pokusíme se vám předat další informace, které jsme v rámci této problematiky zjistili.

Je to věčná debata. Jak lépe běhat, abychom přitom použili co nejméně energie a byli co nejrychlejší?

Většina vědeckých výzkumů neumí na tyto otázky jednoznačně odpovědět. Některé studie ukázaly, že, pomineme-li sprintery, nejrychlejšími běžci jsou mílaři, tedy běžci na střední tratě (800m a 1500m). I mílaři dopadají převážně na přední a už méně na střední část chodidla. Pro tyto běžce je to velmi ekonomické, protože při této technice použijí nejmenší množství energie, ostatně to pro ně není problém, protože jejich závod je poměrně krátký.

Když běžec sprintuje nebo běží velmi rychle na krátkou vzdálenost, přirozeně změní krok, dopadá více směrem k přední části nohy. Ale to neznamená, že je to tak dobré i na delších vzdálenostech. Nebo se mýlíme?

Na YouTube jsme našli velmi zajímavé video, které natočil doktor Hunter. Tento lékař pracuje s předními americkými vytrvalci, chtěl získat určité údaje a taky zjistit, jaký styl tito běžci upřednostňují. Zda dopadají na paty, střední část chodidla nebo na špičky.

Podařilo se mu natočit průběh závodu na 10.000m, který byl kvalifikačním pro olympiádu v Londýně, takže hodně dobrá kvalita. Snímal s kamerou nohy běžců, která zaznamenává 240 snímků za sekundu. Jednalo se tehdy o nejrychlejší národní desítku roku.

Myslíte si, že všichni běželi přes špičku? Podívejte se na tato dvě odhalující videa:

--

Na videu jste mohli vidět, že někteří závodníci dopadali nejprve na patu, někteří na střední část chodidla a několik běžců na přední část chodidla, tedy přes špičku. Někteří dopadali na zem se zkroucenými nohami dovnitř, zatímco jiní drželi nohy rovně.

Žádná z těchto věcí se neprojevila na výkonu a neměla nic společného ani s ekonomikou běhu. To je celkem pro mnohé běžce dobrá zpráva, protože jiné studie opakovaně prokázaly, že když se lidé snaží změnit svůj přirozený běžecký styl, mají tendenci vydat do běhu více energie.

Co si o tom nyní myslíte vy? Běhat přes špičky, střední část chodidla nebo přes paty?