Se smíšenými dojmy jsem odjížděl z letošního Běhu městem Jarmily Kratochvílové v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku. Pár let jsem zde nebyl a v dalších letech určitě jako hoby běžec snažící se něco napsat, volil jsem v tomto termínu jiný závod. I když zmíním některá negativa, většina věcí fungovala tak jak má.

Bohužel už neběhám patnáctku za hodinu a něco, ale kondičně za hodinu a půl a v tuto dobu začínalo vyhlášení nejlepších deseti. No samozřejmě se všichni nejlepší na něj nedostavili, protože takový fofr nečekali. Když jsem se převlékl do suchého a vrátil na náměstí vyhlašování končilo, od startu bylo cca 1:45… Teda fičák.

Ještě nebylo ani dvanáct hodin, tedy dvě hodiny od startu a začalo odstraňování cílového oblouku. Asi všichni spěchali na oběd. Poté však na náměstí doběhla poslední závodnice Hana Nádherová z Jaroměře, která dosáhla času 2:04:58 hodiny. V této souvislosti pak velmi komicky vypadala opakovaná hlášení moderátora, který před dvanáctou vyzýval paní Nádherovou k vracení čipu.

Ještě před startem jsem se zeptal Jarmily zda budou k dispozici tištěné výsledky. Nebude problém, bylo mi sděleno. Jarmilo byl. Když jsem požádal pana u časomíry o jejich vytištění, pravil, že je už netiskne. Když jsem viděl, že tiskne, tak jsem ho požádal znovu s odkazem, že budu o závodě psát, tak mi sdělil, že je mě nevytiskne. No alespoň dodržel slovo a poslal mi je na mail, v což jsem moc nedoufal. Děkuji!

Další story pro mě bylo, jak se za každou cenu ihned po doběhu, snažila paní asistující časomíře, myslím si, že je to atletická trénerka, ze mě ihned a dost neodbytně dostat čip. Já jsem toho měl opravdu dost, že jsem nemohl zastavit a potřeboval jsem tu minutku na sklidnění tepu. Načež byl na mě nasazen voják, který naštěstí nenasadil bojové umění musado, aby mě zpacifikovat, a pochopil…

K samotnému závodu. Počasí vyšlo podle předpovědi, neustále sněžilo, trať kluzká a zasněžená. Kdo to nezná, tak trať vede dvě třetiny více do kopce, střídavě nahoru – dolů, v závěru převažují klesání. Navíc v první polovině měli běžci vítr v zádech, poté dva kilometry boční, zde se do kopce přebíhá les, kde byl poměrně hluboký sníh. A závěrečných pět kilometrů bylo v ostrém protivětru. Prostě změna počasí jako při posledním Hančově závodu. Když mi namrzl ve vlasech sníh vzpomněl jsem si na něj.

Dnes dojely do Golčova Jeníkov dokonce dvě zahraniční skupiny afričanů, obvyklá maďarská a navíc ještě polská. Startovalo 124 vytrvalců.

Takže první tři místa do Keni, vítěz za 46:26 minuty, opravdu v těchto podmínkách obdivuhodný výkon. Čtvrtý doběhl ruský závodník, pátý orlickoústecký Robert Krupička za 50:22. Z dalších našich byli ve vyhlašované desítce osmý Tomáš Ondráček, devátý Jiří Čivrný mladší a desátý Leoš Pelouch.

Překvapením skončila kategorie čtyřicátníků, kterou vyhrál Jindřich Král z Iscarexu Česká Třebová. Mimo jiné porazil Beshira a Kováře.

Padesátníky vyhrál kladenský Poduška a nad šedesát Jiří Čivrný starší.

V ženách obhájila prvenství ruská závodnice Naděžda Trilinskaya za 54:32, dokonce zaběhla lépe jak vloni. Za ní dvě Keňanky. Nejlepší domácí vytrvalkyní byla překvapivě Radka Churáňová z Loko Trutnov za 59:33. Pátá byla hradecká Táňa Metelková za 60:27, obě veteránky nad 35 let, které na stupně vítězů v této kategorii doplnila Jana Klimešová za 62:36.

Autor článku děkuje Martinovi a Káti Vašíčkových z Radvanic na Trutnovsku za pořízení fotodokumentace k závodu. Vzhledem k rychlosti jakou vše v cíli probíhalo nestačil ani vlastní foťák vytáhnout.

Výsledky

Foto 118× – Martin a Kateřina Vašíčkovi