A je posledních několik dnů před startem. Ladící týden.

Pro hobíky, užívače atmosféry

Určitě se nesnažte v tomto týdnu co nejvíce naběhat. Tuto chybu dělává hodně běžců, kteří sice už pobíhají delší dobu, ale nepravidelně. Máte pocit, že tím doženete nebo vylepšíte výkonnost. Ne. Tady platí staré známé, že někdy méně znamená více.

Závoďáci

Totéž platí i pro závoďáky. V týdnu běhat volně a na techniku. Pokud máte natrénováno hodně, nesnižujte objem více než o třetinu. Na vyběhávání volte kratší úseky v tempu, jaké máte v plánu běžet v sobotním závodě. Maximálně v kilometrových délkách.

Pokud vám to nedá a chcete běhat i v delších úsecích, potom ale běhejte pomaleji, než plánujete tempo závodu. Úseky běhejte nejpozději čtyři nebo tři dny před závodem.

Poslední den před startem je vhodný pro rovinky na rozběhání. Pokud se ještě cítíte utahaní, běhejte rovinky lehce. Jste-li už odpočinutí, rovinky stupňujte, abyste tělo trochu unavili. Protože jinak byste mohli přejít do přílišného odpočívání. Přeladili byste.

Jezte méně. Menší kalorický příjem, ale kvalitně. Logicky – menší zátěž, menší příjem kalorií. Ovšem žádnou dietu. Jezte jídla, na která je organismus zvyklý, žádné zaručené novinky. Co se týče pití, tak vodu. Neomezovat. Tělo se lépe vyčistí při menší zátěži. Vitamíny a doplňky stravy klidně omezte na minimum, protože co se nedoplnilo dosud, do startu se už nijak zvlášť nedoplní. Mnohem lépe uděláte, když necháte vnitřnosti odpočinout.

A zase – na závod si berte jen vitamíny, na které jste zvyklí, žádné super novinky pro výkon. Ani něco neznámého na občerstvovačce v závodě.

Připravte si oblečení. Pokud jste si koupili boty až teď na poslední chvíli a cítíte se v nich výborně, lépe než v těch, které máte z dřívějška, tak se v nich dá risknout start, ale na maraton bych takový risk nedoporučovala.

Klid, pohoda

Celý zbytek týdne se připravujte psychicky na maximální výkon. Ale nejančete. Aby to nedopadlo tak, že se vyzávodíte před startem. Všechno si v klidu probírejte v hlavě, ale opravdu neblázněte. Až v závodě vše prodejte. Ne den předem nebo v noci.

A spánek? Nejdůležitější je dobře se vyspat dva dny před závodem. Poslední noc před startem není tak důležitá. Neznamená to ale, že ji máte proflámovat. Jen se nic neděje, když se dobře nespí. Nervozita může udělat svoje.

Ráno v den startu si můžete konečně vše vychutnat. Super atmosféra, možná bude startovat i někdo z vašich kamarádů, můžete se navzájem podpořit. Cestu na start absolvují někteří z vás autem, jiní po svých, ale asi většina z vás metrem. Budou přistupovat další běžci se stejnými batůžky na zádech, zdravá nervozita a očekávání se bude stupňovat.

Až se konečně dostanete na start. Běžecká sounáležitost v předstartovních koridorech. Poslední protřepávání nohou a výstřel. Není správné vyběhnout jak o život. První kroky vyjít. Nepřepálit. A pak se určitě bude dařit. A i když doběhnete úplně grogy, budete v cíli šťastní a v pohodě. Běhání stojí za ty pocity.

A poslední rada – po závodě raději vydržte a první hodinu jen doplňujte tekutiny (ne alkohol). A jídlo až po té hodině. Přeji hodně krásných zážitků.

Náš tip na Hervis 1/2Maraton Praha: adidas Energy Boost

Adidas Energy Boost je běžecká obuv, která přináší revoluční energetická návratnost, maximální pohodlí, dokonalé obepnutí nohy a teplotní nezávislost. Materiál BOOST použitý v podešvi se skládá z tisíců drobných energetických kapslí. Tyto energetické kapsle díky své jedinečné struktuře efektivněji uchovávají energii při došlapu a opětovně ji uvolňují do odrazu. Zároveň si svou funkčnost udrží v téměř jakýchkoliv teplotních podmínkách. O pohodlí se stará technologie adidas Techfit, která se přizpůsobí různým tvarům chodidla a během pohybu poskytuje optimální komfort a oporu. Více na www.adidas.com/boost


Autorkou článku je Alena Peterková, několikanásobná mistryně ČR na tratích od 5 000 m až po maraton. Je také držitelkou rekordů ČR na 10.000m, v půlmaratonu a maratonu.