Hlavním městem českého běhu jsou aspoň na pár dní Pardubice. Po sobotním mistrovském půlmaratonu centrum zavalí už ve středu stovky účastníků Pardubické devítky, třetího dílu silničního Mizuno Running Cupu. Závodu, který se i díky 1075 běžcům na startu dostal loni do top desítky vytrvalostních podniků, vyhlašovaných ČAS.

V odpoledni všedního dne tedy za pardubickou Zelenou branou a na Pernštýnském náměstí klid nehledejte. Bohatý program vypukne už v 15.30.

„Trenéři ze zdejšího atletického klubu nám připravili ukázku tréninku pro děti,“ říká ředitel závodu Pavel Strnad. Majitelé startovních čísel pak mohou přímo na náměstí na čas svěřit potomstvo na hlídání do školky Marry Poppins.

První běžci se vydají v 16 hodin na 1,6 km dlouhý okruh mezi hradbami a okolo tenisových kurtů, kde se hrává slavná Pardubická juniorka. Do tříčlenné štafety můžete postavit celou rodinu, podle věku členů se odpočítávají vteřiny, takže i s mrňousem v sestavě se dá sáhnout na medaile.

To je druhá novinka už desátého ročníku memoriálu vytrvalce Antonína Krejčího Kapary. Autogramiádu zde chystají ligoví hokejisté a všichni účastníci dostanou vstupenku na výstavu 90 let pardubického hokeje na nedalekém zámku. Krom obvyklého funkčního trika Mizuno. A pořadatelé slibují setkání s dalšími sportovními osobnostmi, loni tu byli olympijský vítěz v kanoistice Martin Doktor a mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

Ještě v 16.45 běží nejmenší děti s rodiči přímo na náměstí. Pak v 17 se vydají na trať lidového běhu – jednoho okruhu – všichni ti, kdož si zatím na celý závod netroufnou. Ale za rok to namlsaní závodnickým adrenalinem jistě zkusí celé.

To znamená šest kol s celkovou délkou 9,6 km. Loňští vítězové Petr Pechek a Táňa Metelková ji zvládli za 30:09, resp. 34:59 minuty. Také letos se čeká kvalitní pole, oba obhájci, ale i třeba Ondřej Fejfar, naposledy král Peček, triatlonista Jan Vodehnal, vítězka STRC Kateřina Kriegelová a další.

Na prémiích čeká ty nejlepší 13 000 Kč, dalších celkem 23 běžců se může těšit na slušné věcné ceny. V pondělí už byly přihlášeny téměř čtyři stovky běžců!

Závod je také přeborem zaměstnanců bezpečnostních složek a Českých drah. Mimochodem do Pardubic je skvělé spojení ze všech stran a z nádraží dojdete ke startu pěšky za deset minut.

Výsledky se počítají se do žebříčků Mizuno Running cupu všech kategorií, jehož jarní program vrcholí už v sobotu jabloneckým Během do pohody okolo přehrady, kde se role startéra ujme Král bílé stopy Stanislav Řezáč.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.