Po článcích na stránkách Bezvaběhu.cz, ve kterých jsme vás seznámili s hvězdami světového trail runningu, Kilianem Jornetem a Antonem Krupickou, přinášíme profil další vycházející hvězdy světové ultra scény!

Ryan Sandes není v Česku mezi běžci příliš známé jméno. Díky svému vítězství na březnovém North Face TransGrancanaria 83k se ovšem Ryan stal prvním běžcem na světě, který dokázal zvítězit v ultratrail maratonu na všech kontinentech světa.

Běžecké začátky – od rugby až do pouště Gobi

Cesta Ryana na ultratrailové výsluní se nemůže od té Kilianovy či Tonyho více lišit. Ryan se nenarodil v horách jako Kilian, který slezl svoji první třítisícovku ve 3 letech ani nestrávil mládí v atletickém a cross-country týmu jako Tony. Do svých 26 let se dokonce žádných běžeckých závodů neúčastnil. Ryan, přezdívkou „Hedgie“, byl sice od mládí velkým sportovcem, nicméně sporty jako kriket a rugby mají k vytrvalostnímu běhu v přírodě poměrně daleko.

V roce 2008 se tehdy 26letý Ryan postavil před novou výzvu, na start jednoho z nejtěžších ultraběhů na světě, etapového závodu Gobi March v Číně. Gobi March je sedmidenní ultramaraton dlouhý 250 km, které běžci absolvují „self-supported“ – tedy všechno co potřebují, si nesou sami vlastními silami.

Pro Ryana to byl první takto dlouhý běžecký závod v životě. Přesto v závodě táhnoucím se napříč pouští Gobi v Číně vyhrál všechny etapy! Od té doby se postupně zabydlel ve špicce světového ultra a v podstatě vyhral téměř každý závod, na jehož startovní čáru se postavil. V roce 2010 se stal prvním člověkem, který vyhrál všechny etapy všech ultra závodů 4 DESERTS.

Neuvěřitelné časy na Leadville 100 a Western States

Další rok se Ryan objevuje na startu jednoho z nejznámějších amerických ultra – Leadville 100 Miles. Díky tomuto závodu se proslavil právě Tony Krupicka. Ryan zvítězil více než o půl hodiny, ve třetím nejrychlejším čase historie, 16:46:54!

Minulý rok Ryan vyhrál nejznámější australský závod, The North Face 100 Australia a byl druhý na Western States 100 v Kalifornii. Měl jsem to štěstí potkat Ryana osobně dva dny právě před startem Western States na promo akci značky Salomon.

Ryan s námi běžel asi 15 km trénink a vůbec nevypadal jako člověk, který se má za cca 40 hodin postavit na start 160 km dlouhého horského závodu a dokončit ho v podstatě během pár hodin! I přes to, že skončil druhý, dokázal Western States 100 Miles zaběhnout v brutálním čase 15:03 (pro představu – Kilian Jornet zvítězil v tomto závodu o rok dříve v čase 15:34).

Nutno podotknout, že jen úvodních cca 8 km trati Western States vede závodníky z nadmořské výšky 1850 až do cca 2600– 2700 metrů nad mořem. Po této porci extrémního převýšení čeká závodníky dalších 150 km do cíle!

Vítězství na všech kontinentech světa. Svede souboj s Kilianem?

Letošní rok Ryan završil to, co v roce 2008 započal. Díky svému vítězství na TransGrancanaria 83k se stal prvním běžcem na světě, který vyhrál ultratrail závod na všech kontinentech světa! Všechny běžce a nadšence zajímá jediná otázka. Jak by dopadl Ryan v přímém souboji s takřka neporazitelným Kilianem Jornetem?

Dosud se na startu setkali pouze jednou, v roce 2011 na TNF Australia 100k. Tam vyhrál Kilian více než o půl hodiny. Škoda jen, že se Ryan nejspíše nezúčastní květnového TransVulcania 83k – závodu, který se může pyšnit asi nejnabitějším startovním polem v historii trail runningu. Kilian Jornet, Tony Krupicka, Miguel Heras, Timothy Olson, Sage Canaday, Anna Frost, Tofol Castanyer, Cameron Clayton a další budou jistě za dva týdny v horách na Mallorce svádět neskutečný souboj.

O výsledcích a průběhu tohoto konkurencí nabitého závodu se dočtete již za dva týdny na stránkách BezvaBěhu!

Oficiální stránky Ryana Sandese

Ryan Sandes na Facebooku

Ryan Sandes na Twitteru

VIDEA

Wandering Fever Teaser (dokument o Ryanově cestě k ultra):

Leadville Trail 100 miles 2011 (dokument o závodě Leadville, který Ryan vyhrál):

The Beauty of the Irrational (dokument o Ryanově rekordu v přeběhu afrického Fish River Canyon, 84 km, 6:57 hodiny)


Autorem článku je Vojtěch Bořil, student aplikované matematiky v Brně. Sportovec a cestovatel, který nejraději běhá a závodí v terénu, ale nepohrdne ani závody na horských kolech nebo pořádným trekem v horách.