Mistrovstvím České republiky a tedy zároveň vrcholným závodem sezony bude Volkswagen Maraton Praha pro domácí běžce. Mezi muži to vypadá na zajímavý souboj zkušenějšího Petra Pechka s běžci ze spíše kratších tratí. Petra Pastorová se pak pokusí o limit na srpnové mistrovství světa v Moskvě.

Petr Pechek je ve svých 30 letech považován za favorita. Má nejvíc odběhnutých maratonů a také nejlepší osobní rekord 2:18:28. Po zranění z úvodu jara se dal do pořádku a podřídil přípravu právě maratonu.

Člen liberecké skupiny Pomalí kluci a nejlepší český půlmaratonec roku, 28letý Vít Pavlišta, může příjemně překvapit, zatím má zaběhnuto 2:20:42.

O pět let mladší Jiří Homoláč byl zase nejlepším Čechem na letošním Hervis 1/2Maratonu Praha a svůj jediný maraton zvládl loni za 2:21:06. „Po návratu ze soustředění z Maroka vypadá velmi dobře. Loni se držel, přestože měl zdravotní potíže, nakonec mu došlo. Mohl by běžet dost pod dvacet, dokonce i k osmnácti, když se všechno podaří,“ říká jeho trenér Jiří Sequent.

Oba se naposledy utkali v posledním sobotním testu na mistrovské desítce v Domažlicích. Homoláč tam byl druhý z Čechů za 30:08,23, Pavlišta pátý za 30:33,57. „Oba si letos zaběhli osobáky na půlmaratonu, takže by se mohli dostat pod 2:20,“ potvrzuje i Jana Moberly, manažerka elitních atletů závodu.

Věkem veteráni, výkony však stále jurové jsou i ultravytrvalec Daniel Orálek, Róbert Štefko, který má osobní rekord 2:09:53, ale i běhající lékař Mulugeta Serbessa, který se naposledy ukázal výborně na rychlé patnáctce v Počeradech. Na první pětku si pravidelně myslí i Leoš Pelouch z Chotěboře.

Ostravská matka tří dětí, 36letá Petra Pastorová, se nyní připravuje v teple pod vedením Aleny Peterkové, držitelky nejlepšího českého maratonského času. „Výrazně jsem si dvakrát za sebou vylepšila osobák na půlmaratonu, v Praze a pak na mistrovství republiky. Chci se pokusit o limit,“ říká běžkyně.

Dosud nejlépe běžela zatím loni 2:39:42. K vytouženému limitu 2:33:30 by ji mohl pomoci vodič, kterým se stane elitní český běžec Robert Krupička. „Bude to mít hodně těžké,“ říká muž, který se po loňské neúspěšné kvalifikaci na olympijský maraton do Londýna zase více věnuje horským běhům. A náročným maratonem na hranici svého maxima (2:17–2:18) se nechce vyřadit únavou z dalších závodů.

Dalšími uchazečkami o české medaile a čas pod tři hodiny budou Radka Churaňová, Šárka Macháčková nebo Kateřina Kriegelová.

Čeští běžci běží o celkem 52 000 korun na prémiích.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.