I přes to, že 8. květen je svátečním dnem, tak automobilů na trase mezi Ostravou a Opavou každoročně přibývá. A proto organizátoři musí často řešit tuto složitou situaci občasnými změnami tratě. Tentokrát byl závod zkrácen z důvodu ohlášených dešťů a bouřky, a to na cca 11,6 km. Počasí však bylo od rána nádherné, takže běžci se spíš obávali horka. A obavy se vyplnily. V cíli bylo 25°C.

Na start 34. ročníku tohoto silničního závodu nastoupilo 85 běžců, tedy o něco méně, než v předcházejí­cím roce.

Už na prvním kilometru se vytvořila asi osmičlenná skupina tvořená především veterány Kluzem, Polákem Wróbelem, Škapou, Kolichem, Karkoškou, Škrabánkem a mladými Šmirjákem a Čeladníkem.

Ta se postupně začala trhat, když na třetím kilometru začala tempo diktovat dvojice Miroslav Kluz (1. běžecký Jablunkov) a Tomasz Wróbel (MKS Centrum Dziegielow).

Trať závodu je poměrně těžká, většinou běžíte do kopce nebo z kopce. Rovina téměř žádná. A právě této náročnosti využil Kluz, který se před devátým kilometrem utrhl od Wróbela a běžel si neohroženě pro vítězství (41:19).

„Moc to tady neznám. Měl jsem trochu problémy orientovat se v závěrečné části, když jsem běžel lesem. Naštěstí jsem si vzpomněl na Běh olympijského dne, jehož poslední kilometry loni vedly po stejné trase. Každopádně když jsem doběhl, tak organizátoři vůbec nebyli v cíli připraveni s časomírou. To mě celkem překvapilo,“ řekl v cíli s úsměvem Kluz.

Pro druhé místo si v klidu doběhl Wróbel, pro třetí pak další veterán Marek Škapa (X-AIR Ostrava). Veteráni dnes zářili, obsadili prvních pět míst celkového pořadí. Bramboru totiž bral 49letý Rostislav Kolich (BK SAK Karviná) a páté místo 53letý výborný běžec Petr Škrabánek (MK Seitl Ostrava).

Ani mezi ženami nebyla velká konkurence. Ale narozdíl od mužů se prosadily mladší ročníky. Na baseballový stadion Arrows Ostrava první přiběhla Adéla Esentierová (BET Ostrava – 49:49) následovaná Kristinou Čablovou (AK E.Zátopka Kopřivnice – 50:23) a Andreou Krstevovou (SSK Vítkovice – 53:22).

„Dneska jsem měla po noční směně, rovnocennou soupeřku jsem tady neměla, tak jsem si závod odběhla uvolněně jako tempový trénink,“ smála se spokojená vítězka.

Výsledky

Foto 271× – Otto Seitl