Protože je to má oblíbená volnočasová značka bot, tak mě Merrell Trail Glove zaujaly, už když jsem je poprvé zaregistroval někdy v roce 2011. V té době jsem se pomalu seznamoval s minimalistickým pojetím běhu a byl jsem zvědavý, jak by se v nich běhalo.

U nás samozřejmě ještě dlouho nebyly k dostání. Mezitím, než přišly i do českých obchodů, jsem si oblíbil značku New Balance a Merrelly jsem prozatím pustil z hlavy. Proto jsem na nabídku BezvaBĚHu je otestovat, bez váhání kývl.

Boty jsem dostal koncem března. Tak jako každé jiné boty, jsem si hned obul a nosil je doma. Mají nulový rozdíl mezi patou a špičkou, takže chůze i běh jsou podobné jako ve FiveFingers, ve kterých už mám něco naběháno. Z bot na běhání co jsem zatím měl možnost vyzkoušet, Merrell Trail Glove asi nejlíp kopírují tvar nohy. Mám širší nohu a u většiny bot s tím mám problém.

Špička je pěkně do kulata a ne do jakési nepřirozené špice, to mám pak pocit jako by se s mými malíčky nepočítalo :-) Bohužel u nás nejsou běžně dostupné boty v šířce 2E, takže jsem ještě neměl možnost vyzkoušet jaký by to byl rozdíl oproti standartní šířce D.

Ještě ten den jsem je vyrazil vyzkoušet, ale letošní zima byla dlouhá, tak mi dobrý dojem z nových bot kazil špatný terén na lesních cestách, zledovatělý sníh, místy to hodně klouzalo. Ale stejné by to bylo v jakýchkoliv botách. Takže ač nerad, jsem je ještě na pár dní odložil do skříně a čekal na oblevu. Ta však nepřicházela, místo toho na velikonoce připadla další sněhová nadílka.

Bylo krásně, tak jsem vyrazil vyzkoušet merrelky na 25 km trail v čerstvém sněhu. Takový terén nebyl žádný problém. Běželo se mi příjemně, boty ani ve stoupání neprokluzovaly. Přičítám to 3 řadám zpětných zubů na vzorku podrážky ve špičce. Jenom příště už bez ponožek. Kvůli sněhu jsem si je vzal, ale jak promokly, tak víc chladily než hřály.

Týden po velikonocích už to venku začínalo vypadat jarně, takže jsem měl příležitost boty protáhnout blátem, tající sněhovou břečkou, vodou a taky je vyzkoušet na štěrkových lesních cestách. V botech jsem měl mokro od začátku do konce, ale voda se v botě zbytečně nezdržuje a odtéká rychle ven po stranách hned za gumovým chráničem palců před okopnutím.

Běžel jsem na boso a nebýt „bordelu“, který se do bot dostal v hlubokém blátě a břečce, tak by to bylo v pohodě. Noha se cítí celkem komfortně i přes to mokro. Když je mokro, ale i když je noha zpocená, tak je lepší botu víc utáhnout, jinak noha může v botě prokluzovat.

To může být problém při prudkých sebězích a v ostřejších zatáčkách. Pokud je ale bota dobře utažená, tak sedí i při traversu v prudkém štěrkovém svahu. Je to taky díky systému šněrování, kde jsou tkaničky, jazyk i svršek propojeny v jeden funkční celek a při utažení bota pěkně přilne k noze.

Promyšlené šněrování, které drží botu pevně na noze

Na štěrkových cestách jsem byl mile překvapený mírou ochrany chodidla před ostrými kameny. Jsou to minimalistické boty, takže kamení jde samozřejmě cítit, ale i přes tu tenkou podrážku jsem je cítil tak nějak zakulaceně, bezbolestně. Ani prudší seběh kamenitou cestou nebyl problém a to jsem se snažil kamení nevyhýbat.

Jediný problém vidím v tom, že se mi v nich při běhání na boso na delší trase (tak od 20 km výše) sedře kůže nahoře v ohybu za palcem. Takže stále běhám převážně v ponožkách. Jinak nikde nic netlačí, žádné švy, které by vadily při běhu. V tom jsou hodně podobné s FiveFingers.

Stejně jako FiveFingers mají i Merrell Trail Glove antibakteriální úpravu Aegis, která by měla zabránit nepříjemnému zápachu. Ale ať čichám jak čichám, všechny boty co mám doma, po určité dávce kilometrů, smrdí stejně. Ať jsou vybaveny jakoukoliv ochranou. Podle mě je to spíš marketingová než funkční záležitost.

Nemyté po cca 200 km, už nevoní jako nové :-)

Celkově jsem z botami moc spokojený, zatím jsem v nich naběhal něco přes 200 km. Zatím nikde ani náznak nějakého opotřebení nebo protrhávání svršku. Snad to tak vydrží ještě dlouho. Podrážka taky vypadá zachovale. Ale na to jsem v nich nestihl naběhat dost, aby se projevily nedostatky.

Zvažoval jsem jestli si je vzít na Jesenickou stovku, ale nakonec jsem dal přednost osvědčeným New Balance MT101. Hlavně kvůli těm odřeným palcům. Merrell Trail Glove vyzkouším na nejbližším ultra závodě v Lošticích, kde se běží na okruhy a v případě potřeby budu moct přezout, ale snad to nebude třeba.

Podrážka vypadá zachovale, uvidíme jak dlouho to ještě vydží

Začal jsem v nich běhat hned svoje běžné dávky, což jsou tréninky v terénu v délce od 1,5 do 2 hodin. Ale kdo nemá zkušenost s minimalistickýma botama, tak by měl začít pozvolna a držet se rad zkušenějších běžců, případně si prosvištět nějaká videa na youtube.

Boty nám k testování poskytla firma TERM, spol. s r. o., výhradní dovozce značky MERRELL pro český a slovenský trh.


Autorem článku je Jiří Helleší, vyznavač minimalismu. Běhá v New Balance, v létě pak v pětiprsťácích Vibram Five Fingers KSO. A taky bloguje.