Lidé z Hradce Králové a Pardubic již sedmým rokem závodí, kdo dříve doběhne do Čeperky, která je na půl cesty z obou měst. Hradubický běh se uskutečnil v sobotu ráno v devět.

„Startuje se z obou měst najednou a účastníci se setkávají v polovině celkové trasy v Čeperce, kde je čeká vyhodnocení a přátelské popovídání při občerstvení,“ říká organizátor Hradubického běhu Petr Hochman.

Na prezenční listině se objevilo celkem 90 jmen, což není příliš mnoho, ale celé ráno vydatně pršelo a tak část lidí raději zůstalo doma. Bylo to vidět i na startovní listině, ve které bylo mnohokrát uvedeno „nedojel“.

Start zazněl v obou městech současně, ale trasy úplně totožné být nemohly. Běžci z Pardubic přiběhli podstatně více zablácení. V hlase Petra Hochmana bylo slyšet mírnou radost, když za vítězné město vyhlásil Hradec Králové. Pokud Vám předchozí věta není jasná, asi jste nikdy neslyšeli o rivalitě „mechováků“ a „perníkářů“?

Hradečáci byli aktivnější, zazávodit si přišlo 20 žen a 58 mužů. V nedalekých Pardubicích vyběhlo pouze 5 žen a 32 mužů. Tady se musím zmínit o nové (prozatím hlavně facebookové) skupině Báječné ženy v běhu. Žen z této iniciativy se v Hradci Králové se nadšeně přidalo 7 žen.

Vítězem byl každý, kdo překonal lenost, obavu z deště a vyběhnul. Na stupních vítězů stanulo 11 borců z 12 oceněných. Jeden už odběhl zpět do Hradce Králové. Většina účastníků se vrátila domů vlakem a nabiti endorfiny dost nechápavě hleděli na neochotnou obsluhu nádraží v Čeperce. Jak zbytečné si kazit hezký den…

Vždycky se snažím hledat vítěze, které v tabulkách nenajdete. Tentokrát to byla statečná dívčina, která běžela z Pardubic na druhé pozici, přehlédla šipku, zabloudila a doběhla až v závěru slavnostního vyhlášení. Cenu útěchy, balíček sušeného masa, však dostala.

Bylo to krásné, pohodové dopoledne. Organizace velmi dobrá, všechny důležité křižovatky v obou městech hlídala Městská i Státní policie a strážníci byli velice vstřícní, nahradili nám chybějící fanoušky.

Zapište si do kalendářů 17. května 2014 a poběžte s námi. Běh je přátelský a mohou běžet celé rodiny. Rozběhejme naše krásné Česko!

Výsledky

Foto 143× – Petr Hochman


Autorkou článku je Jitka Dohnalová – původně žena středních let lehce při těle, nyní nadšená běžkyně a Báječná žena v běhu, členka Statečné bandy z Hradce Králové.