Severočeské město Úpice bylo o uplynulém víkendu dějištěm Mistrovství Evropy veteránů v silničním běhu a chůzi.

Již potřetí v historii si pořádání tak velkého podniku vzala na svá bedra TJ Maratonstav Úpice. Jelikož pořádání tak velké akce není žádná legrace a především její ředitel Karel Šklíba na přípravách a organizaci nechal nemálo času, slova chvály od závodníků potěší o to víc. Sám Šklíba naopak pěje chválu na české závodníky, kteří odvedli skvělé výkony.

Již od čtvrtka Úpice žila Mistrovstvím, na náměstí byly vyvěšeny vlajky všech zúčastněných zemí, fungovala závodní kancelář a začali se sjíždět první závodníci, dle očekávání především ze zahraničí, ale i Češi. Převážná část českých závodníků pak přijela v pátek, kdy se konal první závod, a sice 10 km chůze v Radvanicích.

Přesněji řečeno v Úpici byl hlavní pořadatelský stan. Jednotlivé závody hostily kromě Úpice přilehlá města a obce.

Pátek patřil závodu na 10km chůze v Radvanicích. Zde se blýskla Lenka Borovičková, pražská závodnice, závodící za Nové Město nad Metují. Čas 57:24 stačil na druhé místo v kategorii 40–45 let. Na 3. místě v kategorii 45–50 skončila Anna Málková z Vyškova časem 1:02:58.

Perfektní výkon pak předvedl Vladimír Kánský z Prahy. Kategorii 70–74 zcela ovládl časem 1:00:49. Svého soupeře Alexandra Sartakova z Ruska za sebou přitom nechal o pouhé 4 vteřiny. Vladimír je matadorem běžecké a chodecké rodiny. Jeho dcerou je Karolína Jeníková, běžkyně, která poslední dobou také zkouší chůzi a můžeme ji vidět každý týden na ČT v magazínu Tempo. Její dcera Petra pak sbírá vavříny jako chodkyně. Druhý v kategorii 85+ skončil Alois Balcařík.

Kvalitními výkony byla nabitá kategorie běh na 10 km v Úpici. Celkovou vítězkou se stala čtyřicátnice Ivana Sekyrová, která trať urazila v čase 36:35. Druhá byla Táňa Metelková. V kategorii 35–39 doběhla na pěkném třetím místě domácí Renata Hájková. Na nestárnucí, taktéž domácí Blanku Paulů čekalo v kategorii 55–59 třetí místo.

Muži vybojovali pro Českou republiku třikrát třetí místo, a sice Jindřich Král v kategorii 35–39, Pavel Kratochvíl v kategorii 50–54 a Jaroslav Málek v kategorii 65–69. Nejstarší Čech Jiří Soukup, který byl čestným účastníkem a na zahájení pronesl slavnostní slib, doběhl druhý v kategorii 85+. Jediným, kdo jej o předběhl o téměř 10 minut byl vůbec nejstarší účastník Mistrovství, Izraelec Semion Simkin, narozený v roce 1924! Na zdolání desetikilometrové trati potřeboval 1 hodinu, 14 minut a 24 sekund.

Sobotní odpoledne patřilo v Malých Svatoňovicích krosu, který se dle slov Karla Šklíby závodníkům líbil nejvíce. Krosová trať byla štafetová o délce 3×4 km. Perfektního výsledku dosáhla česká štafeta ve složení Táňa Metelková, Kateřina Doubková a Ivana Sekyrová, které vybojovaly první místo. Všechny z nich přitom v pátek běžely i desítku (Doubková byla na desítce čtvrtá). Ivana Sekyrová zvládla ten den neuvěřitelný medailový double. Po závodě sedla do auta a jela do Karlových Varů, kde se stala na půlmaratonské trati nejlepší českou závodnicí.

Za zmínku stojí taktéž první příčka našich výbroných veteránek v kategorii 65+. Štafetu tvořily Eva Cupalová, Dana Ellingerová a Miloslava Ročňáková.

Zářili i nejmladší veteráni ve složení Jiří Brychta, Tomáš Blaha a Jiří Žák, který jinak věkově patří o kategorii výše. První místo patřilo i štafetě mužů 70–74 ve složení Jaroslav Čech, Václav Seibl a kardiolog Jan Pirk.

V neděli v 9 hodin odstartoval v Úpici půlmaraton, který se běžel jako veřejný závod. Celkovým vítězem se stal domácí Petr Pechek, který závod pojal jako přípravu před půlmaratonem v Českých Budějovicích.

„Běžel jsem tréninkově a rozbíhal jsem to dost pomalu. Snažil jsem se pomáhat Jirkovi Brychtovi, ale nakonec jsme spolu běželi jen do 15.km. Pak jsem do 20. km běžel s nějakým Francouzem a docela mi dal zabrat. Škoda, že se Jirka neudržel déle,“ popsal průběh závodu Pechek.

Na nejlepšího českého veterána Jiřího Brychtu zbyla nepopulární bramborová medaile. V kategorii 40–45 let vybojoval bronz Jiří Žák za 1:14:12. Další bronz vydobyl Bořek Jančík v kategorii 45–50. Jeho čas je 1:14:58. Katgeorii šedesátníků ovládl František Mach z Liaz Jablonec (1:22:13).

Nejrychlejší závodnicí byla Táňa Metelková, půlmaratonskou trať urazila za 1:22:05, na kterou tak čekala zlatá příčka. Druhou Češkou a stříbrnou medailistkou v kategorii 35–40 byla Renata Hájková. Další bronz pro české barvy patřil Aleně Krchákové z AC Moravská Slávia Brno (1:32:51).

Posledními závody byla chůze v Havlovicích, kde ženy absolvovaly trať o 20 km, muži 30 km. Tyto distance byly celkově obsazeny méně. Mezi Čechy se prosadily na bedně Lenka Borovičková v kategorii 40–45 (2. místo), Anna Málková v kategorii 45–50 (3. místo). Třetí místo ve své kategorii 45–49 zaujal také jeden z mála českých mužů Josef Smola.

"Závodníci chválili jak organizaci, tak vybrané tratě. Neviděli ty nedostatky, kterých jsme si všímali my jako pořadatelé. Ale to je dobře,“ říká Karel Šklíba, který je s proběhlým Mistrovství spokojen. Co se nedá i při největší snaze vyjednat, je počasí. Od rána chladno, sem tam mrholilo. Nadcházející červen to nepřipomínalo ani náhodou. „Pro chodce i běžce bylo de facto ideální počasí, horší to měli diváci. Počet diváků na trati to bohužel určitě ovlivnilo,“ podotýká Šklíba.

Skvělou práci odvedl zkušený moderátor Jan Rýdlo i Pavel Bárta a Láďa Pitaš, kteří se mikrofonu ujali na dalších místech.

Na závěr lze říci, že se Mistrovství veteránů v Úpici jako zatím pokaždé vydařilo. Oproti předchozím dvěma Mistrovstvím byl o parník vytvořen účastnický rekord v počtu 650 závodníků. Většina z nich bude na uplynulý víkend jistě ráda vzpomínat.

Výsledky

Foto 719× – Iscarex

Foto 228× – 10 km, M.Vašíček

Foto 181× – Kros, M.Vašíček

Foto 74× – Vyhlášení vítězů půlmaratonu, M.Vašíček


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.