Slatiňany – Chrudimský vytrvalec Bořivoj Čejka zvítězil v 28. ročníku Pančavova běhu.

Vyhrál zde již před dvěma lety, kdy v koncovce porazil loňského vítěze Jiřího Douchu z Náchoda, kterému letošní závod nesedl, ale i v roce 2006. Dle dostupných výsledků má tak v kategorii jednotlivců stoprocentní úspěšnost.

Závod se uskutečnil na tradiční trati se smíšeným povrchem vedoucí ze Slatiňan – Škrovádu, kolem bývalé celní školy a poté po zelené turistické značce přes hřebeny Železných hor do Heřmanova Městce, kde je obrátka. Po stejné trati se běží zpět.

Pořadatelem závodu je Horolezecký oddíl Škrovád. Oficiálně je uváděna vzdálenost třicet dva kilometrů, nasazením GPS techniky bylo zjištěno, že délka závodu je cca třicet kilometrů.

Závod, který byl letošním nejdelším během na Pardubicku, má ve svém názvu přezdívku jeho zakladatele. Legendární horolezec Pančava absolvoval i několik ročníku tohoto běhu.

Mezi účastníky byli letos i jeho kamarádi. „Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl jeden z pamětníku na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě.