Chlebovice – Do termínovky sportovních i rekreačních běžců přibyl minulý týden další závod do vrchu – Chlebovický krpál pořádaný Sportovním klubem Městské policie Frýdek-Místek. V nedělním krásném odpoledni byl odstartován první ročník tohoto extrémního běhu. Zkušený běžec při propočtu parametrů závodu o celkové délce cca 1500 metrů s celkovým převýšením cca 200 metrů si udělal jasnou představu o tom, jak těžký bude tento závod.

Profil tratě od startu začal mírným stoupáním skrz vesnici a končil pod sjezdovku, kde přišel na řadu opravdový Chlebovický krpál v podobě černé lyžařské sjezdovky. Závěr trasy nutil závodníky posbírat poslední zbytky sil a vyběhnout ještě 92 schodů rozhledny Panoramy, kde byla umístěna cílová meta náročného běhu.

Závod byl zajímavý nejenom profilem a extrémností tratě, ale např. dělením na různé kategorie. Kromě kategorie veřejnost, byl závod zatraktivněn dalšími kategoriemi a to kategorií občané Chlebovic a kategorií členové složek IZS (hasiči, záchranáři, policisté, strážnici atd.). Dětské kategorie měli svůj Chlebovický krpál přizpůsobeny danému věku závodníků. Pro nejmenší kategorii děti 7–10 let byla cca 200 metrová trať po rovinaté louce, která končila odbočkou na sjezdovku, kde na děti čekalo pár desítek metrů do kopce.

Starší kategorie dětí 11–14 let měla stejnou trať jen s menším prodloužením ze začátku a na konci a celkové parametry byly cca délka 300 metrů a převýšení 25 metrů. Kategorie dětí 15–18 let už byla o dosti těžším oříškem. Jednalo se v podstatě o zkrácenou trať hlavního závodu jen s rozdílem, že se nevybíhala rozhledna a sjezdovka se běžela pouze do jedné třetiny. Celková délka byla pro tuto kategorii okolo 1100 metrů s převýšením cca 100 metrů.

V hlavním závodě běželo celkem 36 běžců. Nejrychlejším běžcem s neuvěřitelným časem 9 minut a 13 vteřin se stal Tomáš Filipec z místního atletického oddílu Slezan Frýdek-Místek. Favorité závodu Holec, Šindelek a Filipec už od startu si drželi přední pozice a v závěrečných metrech sjezdovky z třetího místa se na první pozici probojoval již zmíněný Tomáš Filipec. Nejrychlejší běžkyní s famózním časem 11minut a 58 vteřin se stala Kristina Fryzová z SSK Vítkovice Gusta team. Nedala vůbec svým supeřkám v kategorii šanci a doběhla před druhou běžkyní téměř o minutu a půl. Prvního ročníku Chlebovického krpálu se účastnilo celkově 52 závodníků z toho 16 dětí.

Kategorie veřejnost muži:

1.místo TOMÁŠ FILIPEC (Slezan Frýdek-Místek) s časem 9:13

2.místo PAVEL HOLEC (Hore dole Huslenky) s časem 9:20

3.místo VLADAN ŠINDELEK (TIS Vilhelm) s časem 9:25

Kategorie veřejnost ženy:

1.místo KRISTINA FRYZOVÁ (SSK Vítkovice Gusta team) s časem 11:58

2.místo IVETA NEPRAŠOVÁ (SSK Vítkovice) s časem 13:24

3.místo DANA FICKEROVÁ (AC Moravská Slávie Brno) s časem 13:32

David Belej

Výsledky

Fotogalerie na Facebooku