Tak a je tu léto v plném proudu, koupání, hrátky u vody, žhavé slunce, ale jak je o běžcích vytrvalcích známo, v zimě si stýskají po létě a v létě po zimě. O víkendu tentokrát horko nebude a na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje se taky žádné výrazné změny neočekávají.

Kam tedy na Moravě o víkendu?

Už v pátek večer se můžete zúčastnit prvního ročníku Vyškovské devítky (9,3 km). Jedná se o další závod ze série Středomoravského běžeckého poháru 2011. Pořadatelem je SK RELAX Olomouc, o.s pod velením Karla Pikala. Prezentace závodníků proběhne v restauraci vedle atletického stadionu ve Vyškově v době od 17:15 do 17:45 hod. Jedná se o silniční závod a propozice najdete zde.

V sobotu můžete zavítat na severní Moravu do Starého Jičína. Přes tuto obec procházela prastará spojnice od Jadranu k Baltskému moři, známá též jako jantarová cesta. Majestátní zříceninu hradu Starý Jičín nepřehlédnete nikdo, kdo projíždíte po silnici z Frýdku-Místku do Olomouce nebo naopak. U místní přehrady startuje v 10:00h šestikilometrový Letní běh Starým Jičínem. U prezentace vás rád přivítá Richard Purkar z pořádajícího oddílu MK Kopřivnice. Další informace včetně mapy, na které je vyznačena trasa závodu, najdete na stránkách tohoto klubu.

Obec Sloup byla vyhlášena Vesnicí roku 2000. Tento městys je vstupní branou do chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Místní tělovýchovná jednota zde v sobotu pořádá jubilejní 30. ročník Sloupské lesní patnáctky. Jedná se o 15 km silniční závod, kde neplatíte startovné, ale bohužel taky nedostanete žádnou cenu :-) Start je naplánován na neděli 3. července v 10:00h, a to na místním fotbalovém hřišti.

V neděli se opět vrátíme na jižní Moravu, kde začíná Lomnickou etapou MUM – Moravský Ultramaraton. Zde najdete podrobné propozice. Článek o tomto závodě vydáme v pátek.

V úterý pátého července se zúčastněte Běhu pod Slunečnou. Slunečná hora je kopec naprosto nenápadný a kdyby nebyl na vrcholku vysoký červenobílý vysílač, byl by poměrně těžce identifikovatelný. Ale díky vysílači je dobrým orientačním bodem v krajině. Široký lesnatý hřeben leží na hlavním evropském rozvodí Odra – Dunaj, ale nad okolní zvlněnou krajinu okolo Moravského Berouna (570 m), Dětřichova nad Bystřicí (625 m) a Dvorců (558 m) vystupuje asi jen o 100 – 120 metrů. Běh pod Slunečnou měří 8,3 km, závodníci budou absolvovat dva okruhy převážně po polních a lesních cestách. Nahlédněte do propozic.

Pokud nezávodíte, ani neběháte, tak začněte – je nejvyšší čas. Nahlédněte proto do našeho tréninkového plánu pro úplné začátečníky a budete BEZVA!