Český reprezentant v běhu na lyžích, člen bronzové olympijské štafety Jiří Magál, startující za Iscarex Česká Třebová, vyhrál závod Českého poháru v běhu do vrchu. Stalo se tak v sobotu, když zdolal devítikilometrovou krosovou trať s 400m převýšením vedoucí z náměstí v Polici nad Metují na skalní vrchol Hvězda za 34:53.

Něco o trati

Dříve se Hvězda běhala jako pětikilometrový běh přes dva kopce, ten druhý byl asfaltová příjezdová cesta na Hvězdu. V porovnání se současnou tratí je to nebe a dudy. První zajídák si závodníci dají hned na prvním kilometru. Pak je čeká seběh a táhlé stoupání, které je zakončeno schody k poutnímu místu. Po zdolání kopce následuje asfaltový další seběh, jsme v půlce, a pak opět výběh, po asfaltce horší kvality.

Seběh do údolí a potom se vbíhá do skal. Široká cesta se postupně zužuje, neustále stoupáme. Meta 2,6 kilometru do cíle znamená začátek nejnáročnější skalní pasáže. Více než polovina startujících zde nasadí pěšobus. Kouzelné je závěrečné doslova proplétání mezi monumentálními pískovcovými útvary a i samotný doběh do cíle u kaple na Hvězdě má své neopakovatelné kouzlo.

Magál měl kvalitního soupeře

„Nebylo to jednoznačné vítězství. V odpočinkovějších pasážích v polovině závodu mě jeden soupeř dotahoval. Rozhodl jsem až v závěrečných dvou kilometrech, přímo ve skalách,“ řekl v cíli Magál.

Zapomněl však dodat, že tím soupeřem byl jeden z nejlepších českých vytrvalců Petr Pechek z Maratonstavu Úpice, který za Magálem zaostal o pouhých 23 sekund. Celkově třetí doběhl vedoucí muž Velké ceny východních Čech, do které byl běh na Hvězdu rovněž zařazen, Jiří Čivrný mladší z SK Nové Město nad Metují za 37:19.

Metelková bezkonkurenční, soupeřky porazila o parník

Obsazení soutěže žen bylo rovněž excelentní. Ve věkové kategorii 35–44 let se sešla absolutní vrchařská špička. A tyto ženy obsadily i první tři místa v absolutním pořadí. Pouze jedenáct mužů dokázalo porazit vítěznou Táňu Metelkovou ze Sokola Hradec Králové. V cíli měla Táňa časem 41:43 náskok téměř tří minuty před trutnovskou lyžařkou Marii Havlovou, která běhá a vítězí jenom v místních vrchařských bězích. Celkově byla třicátá. Třicátá čtvrtá doběhla Renata Hájková z Maratonstavu Úpice. Mimo stupně vítězů v této nejnabitější kategorii skončily Dagmar Kynčlová, Anna Krátká, Romana Brumlichová i vedoucí žena Velké ceny Eva Vejběrová.

Kvalitně byly obsazeny všechny kategorie

Ženy do 34 let vyhrála vítězka posledních dvou závodů Velké ceny v Hronově a v Chlívcích, domácí Lenka Hanušová, startující za TT Janovičky – 45:35 před iscarexovou Hankou Jiráskovou a Janou Pechkovou z Maratonstavu.

Ženy 45–54 let ovládla vrchařská pohárová suverénka této kategorie Jana Matyášová z Dolní Dobrouče za 49:01 a nad 55 let, těchto dam startovalo dokonce šest, Šárka Pechková z Maratonstavu.

Nejmladší veterány, čtyřicátníky, vyhrál celkově čtvrtý Jindra Král z Iscarexu před Bořekem Jančíkem z Hořic, padesátníky Petr Vaněk z Prahy, šedesátníky pak Jiří Čivrný starší a sedmdesátníky Jaroslav Čech z Prahy.

Pořadatelé pro muže nad 80 let a juniorky připravili samostatný závod se startem v polovině trati. V mužích vyhrál František Bém ze Slovanu Liberec a nejrychlejší juniorkou byla Petra Čerenková z Atletiky Rtyně v Podkrkonoší.

Pořadatele potěšila především účast

Z pohledu účastníků byl závod hodnocen jenom pozitivně. V cíli teklo pivo proudem, připraveno bylo i další občerstvení, v tombole byla kvalitní cena připravena téměř pro každého. A asi největším potěšením byla účast. Vloni, kdy závod kolidoval s během na Sněžku, běželo 86 vytrvalců. Letos jich bylo v cíli 140. A to se navíc ještě uskutečnily závody pro děti před startem hlavního běhu.

„Věřím, že se minimálně ve stejném počtu sejdem i za rok,“ zakončil závod jeho ředitel Jarosla Mazač.

Výsledky

Foto 386× – Iscarex