Vsetín přivítal všechny závodníky pěkným lijákem. Z nebe se řinuly takové provazce vody, že na nikom nezůstala ani nit suchá. Děti dokonce startovaly přímo v tom vydatném dešti.

Ovšem před startem závodů dospělých se jako zázrakem počasí umoudřilo a přestalo pršet. Na pětikilometrové trati si ale v druhé části trasy na břehu Bečvy stejně prožili běžci své. Jen desítka až na obrovské kaluže proběhla relativně v klidu a za příjemného běžeckého počasí.

Zato horský běh se proměnil místy v brodění bahnem a již tak náročný kros se okamžitě stal pro některé borce na trati doslova bojem o přežití. Ovšem ti nejlepší s terénem neměli až tak velké problémy a porvali se s nástrahami trati se ctí.

Dokonce se finišovalo až do cíle. Tady ovšem Tomáš Blaha /AK Kroměříž – 1:18:56/ předvedl málo vídanou věc. 20 metrů před šachovnicí na jisté první pozici na můstku přes vodu spadl na záda a než se vzpamatoval, předběhl ho Svatopluk Janečka /SKI TURIST Velké Karlovice – 1:18:55/ a naprosto překvapivě zvítězil. Třetí doběhl Radim Kasalík /Opavské dupy – 1:19:44/.

Mezi ženami se naprosto suverénním způsobem zhostila role největší favoritky Adéla Esentierová /Baláž Extreme – Team Ostrava – 1:35:26/a nedala dalším ženám za sebou již od startu vůbec žádnou šanci. Jitka Hudáková z Trenčína /1:39:37/ zaostala něco přes 4 minuty a třetí Martina Novotná /TUV SUD Rusava bike team – 1:41:48/ již víc jak o šest minut.

10 km závod se stal lehkou kořistí slovenského vytrvalce Jána Križáka /AŠK Grafobal Skalica – 33:52/, který zcela suverénně vypálil hned po výstřelu vpřed a už před sebe nikoho nepustil.

Přemysl Žaludek na druhém místě /MS Cyklogat Racing – 35:03/ a třetí Jakub Gajdušek /TJ Jiskra Otrokovice – 35:43/ zaostali daleko zpět. Stejně jako Križák si počínala jeho slovenská kolegyně Lubomíra Maníková /AK Spartak Dubnica – 37:21/, neboť utekla druhé ženě v pořadí Aleně Krchákové /Moravská Slávia Brno – 41:48/ skoro o pět minut. Třetí pak skončila Silvie Divišová /AHA Vyškov – 42:03/.

Pětikilometrový závod pro sebe rozhodlo mládí. Mezi muži vyhrál teprve čtrnáctiletý Vladimír Kozlovský /ŠSK Rožnov pod Radhoštěm – 18:44/. A u žen pak zase šestnáctiletá Pavlína Poláčková /AHA Vyškov – 21:16/.

6. ročník TES Valacharium 2013

Občanské sdružení Valachiarun připravilo pro všechny zájemce o běh sportovní dopoledne ve Vsetíně se vším všudy. Děti od těch nejmenších až po starší žáky se mohli proběhnout v Panské zahradě již od desíti hodin a potom si vychutnat slavnostní vyhlášení. Dospělí vyrazili na start přesně v pravé poledne.

Vytrvalci si navíc mohl vybrat trať podle svého gusta a uvážení. Ti nejtvrdší a nejodolnější borci vyrazili na horský běh přírodou v okolí města v délce 18 km. Rychlíci pak na desítku po cyklistické stezce podél Vsetínské Bečvy a ti kteří se na tak dlouhou vzdálenost ještě neodvážili, měli možnost otestovat svou výdrž na pětikilometro­vé trati.

A borců všech věkových kategorií se v centru Vsetína sešlo opravdu požehnaně. Pořadatelům se výborná sportovní akce bez debat i přes obrovskou nepřízeň počasí nadmíru povedla.

A co jsem zachytil v cíli

„Když se padá pár metrů před cílem, tak se nedá nic dělat. To už jsem musel Tomáše předběhnout,“ prohlásil cyklista Svatopluk Janečka. „A to jsem dnes měl hladké silniční boty. K tomu skoro nic nenaběhám, jen trochu doplňkově, abych zvládl i duatlony.“ No to tedy klobouk dolů!

„Nechápu, co se stalo,“ zklamaně kroutil hlavou Tomáš Blaha. „V podstatě byl závod rozhodnutý a já sebou před cílem švihnu na záda. Ale je pravda, že jsem měl už na trati nějaké problémy. Spadl jsem i tam a jednou trochu zabloudil, takž dnes jsem měl fakt špatný den.“

„Pustila jsem to z prvního kopce dolů, až všichni chlapi hleděli,“ smála se výborně naladěná Adéla Esentierová. „Tam se závod rozhodl. Pak už jsem kontrolovala pozici a hlídala si terén, abych nespadla.“

„Byl jsem na tom dnes velmi dobře,“ přiznal se Ján Križák. „Běžel jsem si jen své tempo a nikdo se za mnou nedržel. To se pak dobře závodí.“

„Zase tak volně jsem to nešla, jak to možná vypadalo,“ konstatovala za cílem Lubomíra Maníková. „Ale je pravda, že mě nikdo k většímu úsilí nedonutil, takže to dnes byl jen opravdu velmi kvalitní trénink.“

„Přepískla jsem začátek a pak se neskutečně trápila. Všechny ty mladé holky vypálily vpřed a já nechtěla hned po startu moc ztratit. Pak to taky tak vypadalo. K tomu to kluzké bahno na břehu řeky a měla jsem toho v závěru dost. Ale nakonec jsem ale první místo udržela, tak není co řešit,“ shrnula své účinkování na pětikilometrové trati Pavlína Poláčková.

„Běžela jsem tu horský běh již po třetí, ale letos to byl nejhorší masakr, co jsem tu zažila. Navíc jsem měla špatné boty a půlku trati jen klouzala. Vědět předem, jak to tam vypadá, šla jsem jen desítku. Ještě, že byla trať výborně značená, jinak jsem se máchala v tom bahně možná i teď,“ hodně naštvaně zhodnotila svůj výkon Marie Hynštová.

Ano, je pravda, že organizace klapala na jedničku a o všechny závodníky bylo parádně postaráno. Jak na trati, tak v cíli. A určitě se do Vsetína budou rádi všichni vracet.

Zato mají pořadatelé od běžců i běžkyň podtrženou jedničku i s hvězdičkou.