Ondřejnickou patnáctku, neboli beskydskou premiéru Salomon Trail Running Cupu, ovládli Robert Krupička a Iva Milesová. Patnáctikilometrový trail sluncem zalitými podzimními kopci přilákal téměř tři stovky běžců všech kategorií, což byl účastnický rekord závodu.

Okolo dřevěných plastik portáše a jeho ženy ve ski areálu Opálená se vydali běžci vzhůru k vrcholu Ondřejníku, mezitím ale ještě stihli „spadnout“ dolů do Čeladné. Běželo se o dvacet tisíc korun na prémiích, pohárové body i za zážitky.

Do všech barev převlečený podzimní les, kouzelné výhledy do údolí po zničujícím šplhání kamenitou cestou přes kořeny. A pak nekonečné klesání zpět s pro zničené nohy krutým seběhem sjezdovky na závěr.

Muži vyrazili společně. Na první prémii na Brcu byl první Polák Daniel Wosik, pak se odpoutala dvojice favoritů, nejlepší český vrchař Robert Krupička a polský vítěz předchozích dvou ročníků Andrzej Dlugosz.

Na vrchol Skalky na sedmém kilometru vystoupal na čele Krupička a po zlomu do klesání začal získávat. „Běželo se mi výborně, měl jsem ještě kousek rezervu. Pořád jsem se lehce vzdaloval a měl to pod kontrolou,“ říkal spokojeně.

Iva Milesová potvrdila vrchařské schopnosti, do kopce šla dopředu s mužskou skupinkou. „Protože jsem specialistka spíš do kopců, na rovnějším asfaltě se mi pak běželo trochu hůř,“ připustila.

O jasný náskok se však nemusela obávat, i když velmi příjemně se překvapila teprve 21letá Marie Miličková. „Takhle dlouhý závod jsem ještě ani neběžela,“ podivovala se.

Cenu pro nejstaršího běžce dostal 78letý Jaroslav Gama, který absolvoval trať velmi svižně i se svým peruánským naháčem v jaguářím oblečku.

Finále Salomon trail running cupu je na programu 3. listopadu na golfovém hřišti v Praze-Motole jako kvalifikace na mistrovství světa v trailovém běhu na Havaji.

Foto 132× – BezvaBĚH.cz

Ondřejnická 15 – 5. díl STRC

Muži: 1. Krupička (Salomon) 58:58, 2. Dlugosz (Pol./Demolex Bardejov) –37, 3. Wosik (Pol./Montrail team) –1:29, 4. Lichý (1. Běžecký Jablunkov) –2:56, 5. Kasalík (Beka Kravaře) –3:18, 6. Wrobel (Pol./MKS Centrum) –5:05.

Ženy: 1. Milesová (Olymp Praha) 1:14:15, 2. Miličková (Hvězda Pardubice) –2:15, 3. Esentierová (Baláž Extreme team Ostrava) –7:02.

Výsledky


Autorem rozhovoru je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.