Po dvou letech kralování Michala Horáčka z Iscarexu Česká Třebová a Taťány Metelkové (Sokol Hradec Králové) má letos Český pohár v běhu do vrchu nové absolutní vítěze, a to Tomáše Blahu z AK Asics Kroměříž a Ivu Milesovou z PSK Olympu Praha.

Tomáš Blaha vloni prohrál souboj o prvenství v posledním závodě s Horáčkem, který letos nebyl na závodech vidět. Zřejmě se více věnoval rodině, protože se mu narodila dvojčata.

Souboj o druhé místo rozhodl v závěrečném klání ve Špindlerově Mlýně nejlepší čtyřicátník soutěže Jindřich Král z Iscarexu, a to na úkor Vlastimila Flegla z Vrchlabí. Zajímavostí je, že v první desítce jsou další čtyřicátníci – mimo jiné čtvrtý Jiří Žák z Nového města na Moravě a šestý Bořek Jančík z Hořic.

Padesátníky vyhrál Vladimír Vacarda ze Slovanu Liberec, šedesátníky František Pechek z Maratonstavu Úpice, nad sedmdesát let František Marek z SK Hronova a juniory Jiří Moravec z Iscarexu.

V soutěži žen uspěly veteránky totálně, v první desítce je jich šest. Letošní česká šampionka v běhu do vrchu Iva Milesová vedle absolutního prvenství a vyhrála i kategorii 35 – 44 let.

Ke kuriozní situaci došlo v kategorii za ní. Druhá celkově je Metelková, ale vzhledem k menšímu počtu startů v lehkých závodech ji v kategorii bodově porazily Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, celkově pátá, a Marcela Mikulecká z Iscarexu, celkově devátá.

Třetí v absolutním pořadí byla nejlepší mladá závodnice Jana Pechková a čtvrtá Blanka Paulů, která však rovněž ve své kategorie nad 55 let nevyhrála. Byla druhá za Šárkou Pechkovou. Všechny Maratonstav.

Zbylé kategorie vyhrály – juniorky Michaela Stránská z Iscarexu a ženy 45 – 54 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče, desátá celkově.

Slavnostní vyhlášení výsledků poháru se uskuteční v sobotu 9. listopadu v Úpici na Trutnovsku.