V neděli 3. listopadu startuje 11. ročník fenoménu Lysacup. Vysvětlovat o co se vlastně jedná, je zbytečné. Lysacup si našel své místo v závodním kalendáři mnoha běžců, cyklistů a jiných sportovních nadšenců. Všechny spojuje láska k horám, sportu a zejména k Lysé hoře.

V tomto nenajdeme nové etapy, ale proběhlo pár změn, které mají zatraktivnit čtyřměsíční závodní martýrium. Pořadatelé mají zájem o perfektně zvládnutý výsledkový servis jak po stránce kvality, tak rychlosti. Závodníci tedy již nebudou využívat modré náramky Lysacup s čárovým kódem, ale budou nosit náramky s čipem, které pouze přiloží v cíli k systému „Vlaďka 2.0“ (Ano, má to co dočinění s předchozí zapisovatelkou Vlaďkou).

Na závodníky čeká 17 etap známých tras a nepřijdou ani o speciál 3in1. Stejně jako minulý rok se pořadatelé rozhodli zatraktivnit dvě etapy tím, že se budou konat za tmy. Noční etapy se setkaly s pozitivním ohlasem u závodníků, takže nebyl důvod měnit. Změnou oproti minulému ročníku bude etapa z hotelu Bezruč, která bude pojata jako časovka. Bližší informace jistě poskytnou pořadatelé před jejím začátkem.

Prolog Lysacupu začíná v neděli a již počtvrté se bude běžet na Velký Javorník. Trať závodu bude stejná jako minulý rok, takže závodníci se musí nejdříve dvakrát poprat se schody vedle skokanského můstku a až pak mohou směřovat na vrchol Velkého Javorníku. Etapa měří 7,5 kilometru s převýšením 667 metrů!

V letošním roce můžeme očekávat cestu za obhajobou v podání Tomáše Lichého (Splašení goroli), kterého bude chtít jistě porazit Radim Kasalík ((mo)mentálně Opavské dupy). Tomáš Čer vynikající běžec a cyklista z X-Trail Orlová) se bude letos účastnit pouze několika etap a nebude pomýšlet na celkový výsledek. V týmech můžeme očekávat souboj týmů ((mo)mentálně Opavské dupy) a splašených gorolů.

Jeden ze spoluzakladatelů Lysacupu Luděk Bednarz, který se stará zejména o výsledkový servis a veškeré statistické údaje z etap odhaduje počet účastníků v letošním roce: „Na první etapě očekáváme kolem tří set závodníků. Podle počtu předem přihlášených to letos vypadá opět na překonání počtu účastníků. Doufáme, že už moc dál neporosteme, protože se už na tu naši Lysou všichni nevlezeme.“

Nezbývá než popřát všem závodníkům hodně štěstí, příjemné nejen sportovní zážitky při zdolávání Lysé hory a hlavně zdraví po celé čtyři měsíce.

Web závodu