Favorité potvrdili svůj věhlas i formu. V Mizunu Brněnské sedmičce v areálu výstaviště obhájil prvenství o 11 vteřin rychleji než loni Jan Kohut v dresu Mizuna a kvalitu znovu ukázala Kateřina Kriegelová, letos už hlavně úspěšná maratonkyně.

Rekordní vyprodané pole osmi stovek běžců kroužilo na čtyřech okruzích. Kohut měl vývoj zcela pod kontrolou. „Běželo se mi dobře. Snažil jsem se to nehonit, vyčkával jsem až na konec, poslední kilák a půl jsem trochu přidal,“ říkal.

Nejdéle mu zůstal v patách Robert Míč, dvacetiletý svěřenec trenéra Sequenta z Univerzity Brno. Zpočátku se držel i účastník olympijského triatlonu v Londýně, Přemysl Švarc. „A Dana Orálka jsem za sebou ani neviděl, neohlížel jsem se,“ komentoval Kohut cílové třetí místo brněnského ultrašampiona.

Kateřina Kriegelová přijela do Brna poprvé, aby zkompletovala letošní pohárovou účast na Mizuno Running Cupu a potvrdila si celkové prvenství v kategorii žen do 29 let. Druhá Lucie Maršánová za ni zaostala víc než minutu.

„Dala jsem si to poprvé a moc se mi tu líbilo. Atmosféra i organizace,“ chválila pořadatele inženýrka a tanečnice flamenka z Velkých Losin, působící v Praze. „Odběhla jsem to v klidu. Viděla jsem, že mám náskok, trošku jsem si pak povolila a jen držela tempo. Běžela jsem s kluky z Loun, Filip Havel, ten je o trošku přede mnou, měl křiklavě žlutý tričko a boty. To byl můj „virtuální“ vodič,“ usmívala se.

Za odměnu ji čeká desetidenní dovolená v San Francisku a kalifornských parcích. Letos toho má za sebou až dost, celkem šest maratonů, z toho tři horské. Díky tomu červencovému v Zermattu, kde strávila v kopcích víc než čtyři hodiny, se dokonce dostala na fotografii v mezinárodním magazínu Running Distance.

„Po maratonech jsem se vždycky snažila odpočívat. Ale na druhou stranu krátké běhy se mi teď z toho běhají velmi dobře. Rozbitá z rychlosti bývám až druhý den,“ dodala.

Také Jan Kohut míří k delším tratím. Už letos stihl tři půlmaratóny a na tom domácím v Moravském krasu si posunul osobáček na 1:08:17. „Tam byla forma… Do léta jsem ale ještě pracoval v restauraci, takže to s tréninkem bylo složitější,“ říká také čerstvý otec osmiměsíčního Honzíka. Nyní se věnuje masážím a fyzioterapii, což mu dovoluje kvalitnější přípravu. „V součtu to letos bylo lepší než loni, ale za žádný zázrak to nepovažuju. Uvidíme, jak to půjde dál.“

V Brně, tedy domácím městě, tuzemského zastoupení Mizuna, vyvrcholil letošní devátý ročník druhé nejlepší české série silničních běhů. Celkem se jich (Kbely, Pečky, Pardubice, Jablonec, Hronov-Náchod, Brno) zúčastnilo osm tisícovek běžců.

 

Mizuno Brněnská 7

Muži: 1. Kohut (Mizuno) 21:32, 2. Míč (Univerzita Brno) –12, 3. Orálek (MS Brno) –43, 4. Švarc (Slávia VŠ Plzeň) –53, 5. Schoř (Slavoj Pacov) –1:12, 6. Kněžínek (Triexpert Brno) –1:40.

Ženy: 1. Kriegelová (Velké Losiny) 24:23, 2. Maršánová (Nové Město na Moravě) –1:13, 3. Gánovská (Sport team Hritz/Slovensko) –1:36.

 

Celkoví vítězové Mizuno Running Cupu 2013

Muži do 29 let: 1. Holík (Eleven) 523, do 39 let: 1. Šťastný (Modřany) 513, do 49 let: 1. Jánošík (Spartak Vlašim) 555, do 59 let: 1. Vacarda (Slovan Liberec) 589, do 69 let: 1. Němec (Lockar Vlašim) 579, nad 69: 1. Kocian (AVC Praha) 568.

Ženy do 29 let: 1. Kriegelová (Velké Losiny) 587, do 39 let: 1. Šibravová (Hvězda Pardubice) 581, do 49 let: 1. Dvořáková (GP Kolín) 424, do 59 let: 1. Mališová (USK Praha) 594, do 69 let: 1. Jelínková (Hvězda Pardubice) 501.

Kompetní výsledky najdete na http://www.mizuno-running-cup.cz/

Foto 450× – Jan Fiedler