Už sedmdesátý den běžíme na dlouhé cestě kolem světa. Hodně těžká byla cesta zejména přes Libyji, přes Saharu. Ani přes Nigérii to nebyla žádná sranda. Panovala velká vedra i v Česku a tak jsme se na chvíli zchladili v Čadském jezeru.

Toto jezero je čtvrtým největším jezerem na africkém kontinentu. Rozloha jezera záleží na aktuálním stavu vodní hladiny a průměrná rozloha činí 17 800 kilometrů čtverečních, což je téměř na kilometr přesně jako celá Morava !

Běží nás něco přes dvacet bezva běžců. PŘIDEJTE SE K NÁM !

Co je to BezvaBěh kolem světa ?

Jedná se vlastně o štafetový běh. V tréninku uběhnete určitý počet kilometrů, který pak zapíšete do diskuzního Fóra ve správném tvaru např. 10km + 12km = 22km atd. Tento tvar musíte dodržet, aby se nad Google mapou zobrazil aktuální stav celkově uběhnutých kilometrů a abyste se mohli současně na mapě přesvědčit, kde se vlastně nyní nacházíme.

A protože délka zemského rovníku je asi 40 075 km, tak nás čeká opravdu dlouhá cesta. Vyběhli jsme 10. května symbolicky ze Staroměstského náměstí, přímo od Pražského orloje.

V první fázi jsme předpokládali, že „doběhneme“ vzdušnou čarou na rovník přímo do Národního parku Lopé – Okanda v Gabonu, a pak už jen čtyřicet tisíc kilometrů kolem rovníku zpět, ale rezervaci jsme o pár desítek kilometrů minuli :-)

Nakonec jsme proběhli jiným parkem – jmenuje se Odzala – Kokoua a neleží v Gabonu, jako jeho soused, ale rozprostírá se v Kongu.


TIP: Čtěte také Běh do Afriky. BezvaBĚH opouští Evropu


Než jsme se k němu dostali, museli jsme překonat obrovskou řeku Kongo. Kongo (v letech 1971 až 1997 nazývaná Zair) je nejvodnější řeka v Africe a druhá nejvodnější na Zemi po Amazonce. Co se týká délky je se svými 4 667 km druhá nejdelší v Africe po Nilu.

Údajně v této řece, kvůli dlouhým a rychlým proudům pod hladinou, probíhá „rybí“ evoluce.

Nejen u Binga tygřího, který je jednou z největších trofejí a to nejen pro rybáře.

Pokud evoluce v řece Kongo opravdu takto probíhá, znamená to, že tohleto kruté a nemilosrdné zvíře by se mohlo křížením s jinými druhy vyvinout v jiný, ještě hrozivější druh.

Mezi podivuhodné nálezy v řece Kongo ale taky patří malé slepé rybičky, které jsou často na břeh vyzvednuty mrtvé. Žijí prý těsně na hladině, kde se živí různými zbytky.

K dalším nálezům tu patří hojné skupiny elektrických kaprů.

Teď však zpátky k běhu :-)


TIP: Čtěte také BezvaBĚH kolem světa: Krásná je Neapol, krásná když svítá…


Sami se kdykoliv můžete na mapu podívat, kde se momentálně nacházíme. Mapku si také můžete přepnout do satelitního režimu nebo také do systému EARTH.

Earth je skvělá 3D mapa světa složená z družicových snímků. Po spuštění a oddálení levým tlačítkem + uvidíte celou zeměkouli v plné její kráse. Můžete s ní různě otáčet a přibližovat pomocí myši.

Na mapě je možné volitelně zobrazit kromě měst i různé objekty, jako například hotely, banky, lékárny, letiště, nemocnice a mnoho dalších objektů. Při přibližování se mapa postupně zaostřuje. Rychlost zaostřování je závislá na rychlosti připojení k internetu, protože program si automaticky stahuje potřebná data.

Aby jste měli dokonalý přehled o naší cestě, rovník jsme vyznačili červenou linkou. Až doběhneme do cíle, červenou linku odstraníme – tak zní dohoda s NASA, americkou vládní agenturou pro kosmický program a výzkum v oblasti letectví :-)

Pokud by jste někdo z vás už někdy byli na místech, kterými budeme probíhat, dejte vědět příspěvkem v diskuzi.

Vždy však musíte uvést své naběhané kilometry ve správném tvaru (popř. v tvaru 0km+0km=poslední záznam předchozího účastníka štafety).

Abyste se mohli naší cesty zúčastnit, musíte se u nás zaregistrovat. Do diskuze můžete vstoupit i nepřímo, a to když kliknete vpravo nahoře na naši rubriku „BezvaBĚH kolem světa“.

Všechny vás tedy zveme na tuto šílenou cestu plnou dobrodružství, na tento náš první společný BezvaBĚH kolem světa.

Věříme, že si běh kolem naší zeměkoule pořádně všichni užijeme !