Příběh o devatenáctileté sprinterce, která se v normalizačním Československu dostane do státem řízeného dopingového programu, je díky dopingovým skandálům ve vrcholovém sportu neustále aktuální. Film vznikl v česko-slovensko-německé koprodukci a koproducenty jsou také Česká televize a Barrandov Studio. Premiéra filmu je do českých kin plánována na 6. března 2014.

Státem řízený doping jako péče o socialistické sportovce

Hlavní hrdinka filmu, mladá talentovaná sprinterka Anna, kterou ztvárňuje slovenská herečka Judit Bárdos, se stává členkou Střediska vrcholového sportu, začíná se připravovat na olympijské hry a i přes svůj špatný kádrový profil je zařazena do programu specializované lékařské péče. Její matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a poletí na olympiádu. Vybočením ze světa tvrdého sportovního drilu je pro Annu pouze milostný vztah s Tomášem (Ondřej Novák). Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se později o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka ale doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně. Fair Play je filmem nejen o státem organizovaném dopingu, ale především o zachování lidské důstojnosti v totalitním státě a o ceně, kterou musel zaplatit každý, kdo se tomuto systému postavil. Hlavní postavě Anně je ve filmu devatenáct let, zhruba ve stejném věku byla i režisérka Andrea Sedláčková v roce 1983. Do scénáře tak mohla vložit mnoho ze svých zkušeností a zážitků a film je pro ni v tomto směru velmi osobní.

Herečky museli projít nelehkou atletickou přípravou

„Jsme přesvědčeni, že Fair Play by se mohl stát jedním z filmů, které nám pomáhají vyrovnávat se s naší nedávnou minulostí, a který nám v současnosti tolik chybí,“ říkají producenti Kateřina Černá a Pavel Strnad. „Vždy jsem toužila napsat a natočit film o boji za ‘malou lidskou svobodu‘ v komunistické diktatuře,“ říká režisérka Andrea Sedláčková. „Před několika lety se na veřejnosti poprvé objevily tajné materiály ministerstva vnitra o státem organizovaném dopingu československých sportovců pomocí anabolických steroidů. Programu zahájeného v roce 1983 se zúčastnilo mnoho olympioniků. To bylo obrovské téma,“ dodává Sedláčková, která se nechala inspirovat dobovými materiály a snažila se proniknout do světa československé atletiky počátku osmdesátých let.

Spolu s producenty se věnovala přípravám filmu několik let. Archivy odkryly tehdejší příšerné praktiky a metody, kdy stát vědomě ničil zdraví špičkových sportovců. Ti, kteří se odmítli této „specializované péče“ účastnit, se navždy vzdali možnosti reprezentovat svoji zemi a fakticky odsoudili ke konci svojí sportovní kariéru. „Při psaní scénáře jsem dané téma konzultovala s mnoha odborníky. Scénář je vzdáleně inspirován skutečnými událostmi,“ doplňuje režisérka.

Představitelky atletek, Judit Bárdos v hlavní roli Anny a Eva Josefíková v roli Martiny, musely projít před natáčením náročnou atletickou přípravou pod vedením profesionálních trenérů, aby jejich sportovní výkony působily na plátně přirozeně. Další role ztvárňují Roman Luknár, Ondřej Novák, Roman Zach, Ondřej Malý, Taťjána Medvecká nebo Igor Bareš.

Reálný socialismus se natáčel ve třech státech

Náročným úkolem pro filmový štáb byla i co nejdokonalejší rekonstrukce dobových prostředí osmdesátých let socialistického Československa, na níž se podílí kameraman Jan Baset Střítežský, architekt Petr Fořt a kostýmní výtvarnice Simona Rybáková. Střih filmu měl na starosti Jakub Hejna Filmový štáb natáčel v Bratislavě, v Praze nebo v Německu. Uvidíme i scény z Vysokých Tater, kde atletky tvrdě trénovaly. Režisérka filmu Andrea Sedláčková vystudovala scenáristiku na pražské FAMU a režii a střih na FEMIS v Paříži. Jako scenáristka a režisérka debutovala v roce 2000 filmem Oběti a vrazi a natočila několik divácky úspěšných dokumentů a televizních filmů pro Českou televizi.

Trailer k filmu

(s využitím tiskové zprávy)