Za těch pár let fungování našeho tréninkového deníku, si ho založilo už více než 3 500 běžců.

Běh, chůze, kolo, spinning, plavání, kolečkové brusle, koloběžka, běžky

Do tréninkového deníku si můžete také nahrát fotografie z tréninku nebo ze závodů. Svoje kilometry si můžete stáhnout i z Garminu.

Běh

Novinkou v této části je možnost volby bot. Když kliknete na přidat náčiní, vyskočí vám nové okno s vašimi základními údaji a kartou Moje náčiní. Zde si můžete nastavit všechny boty, ve kterých nyní běháte. Například mé závodní boty jsou Adidas Glide 6, tréninkové pak Asics Kayano a Nike Lunar (viz tabulka níže).

Chůze

Pokud provozujete chůzi, můžete udělat totéž. Například ve městě kondičně chodím v botkách z Lidlu, o víkendu beru na hory merelky.

Kolo/spinn

Kromě toho, že máte v tréninkovém deníku možnost volby kola, krosové MTB nebo silniční, můžete si také zvolit (zvláště v zimním období), jestli budete jezdit na trenažéru, na válcích nebo si dáte spinning. V kartě s náčiním si ale můžete dát další volbu např. tréninkový Author a Cannondale Synapse.

Běžky

Tady si také můžete zadat několik typů či značek běžeckých lyží např. Fischer Sprint.

Úplnou novinkou je pak možnost synchronizace vašeho tréninkového deníku s aplikacemi ENDOMONDO a STRAVA.

Tím, že si budete vést svůj tréninkový deník, dosáhnete většího pokroku, zvláště, když si začnete své cíle plánovat.

Tréninkový deník bude pro vás zdrojem motivace a disciplíny. Už prostý fakt ukládání počtu uběhnutých kilometrů je motivující. Můžete se srovnávat s kamarády běžci v žebříčku.

Po několika týdnech můžete zpětně najít důvody pro své „špatné“ dny, kdy vám zrovna trénink nešel.

Jakým způsobem si můžete svůj tréninkový deník založit?

Naším cílem bylo, aby byl tréninkový deník co nejjednodušší, aby se vám s ním pracovalo opravdu snadno.

První podmínkou je vaše registrace na našich stránkách.

Pokud jste již registrovaní uživatelé, stačí se jen přihlásit a poté kliknout v horní liště na rubriku Přidat trénink.

Součástí této rubriky je žebříček vámi naběhaných kilometrů Liga100. Na tomto místě se vám automaticky sčítají kilometry za tento měsíc, minulý měsíc, za rok a za celkové období, co běháte.

Budete-li si tedy chtít zaznamenat naběhané kilometry za uplynulý rok a starší, nemusíte dělat 365 záznamů za daný rok, ale stačí, když k poslednímu dni daného měsíce připíšete počet kilometrů za měsíc. Můžete to vyřešit i tak, že k datu 31.12. napíšete celkový počet kilometrů za daný rok.

Pokud běháte již několik let, použijte u každého roku stejný způsob nebo napište k poslednímu dni loňského roku součet naběhaných km za celou dobu, co běháte. Bylo by však dobré k takovým záznamům dopsat do kolonky „Poznámka“, že počet kilometrů odpovídá za takové nebo takové období.

Budete tedy klikat v tomto pořadí:

1, Registrace

2, Přihlásit se

3, + Přidat trénink

Aby se vám tréninková jednotka v deníku i žebříčku zobrazila, musíte vyplnit aspoň první tři okénka označená hvězdičkou, to znamená typ tréninku, datum a počet kilometrů.

Pokud budete vyplňovat i čas, je nutné tento vepsat ve tvaru hh:mm:ss, to znamená v hodinách, minutách a sekundách např. 01:23:45.

Používáte-li sporttester a měříte si puls, můžete si zaznamenat do deníku průměrnou i maximální tepovou frekvenci.

Pocity při běhání máme různé. Někdy výborné či dobré, jindy normální, občas ale i špatné. Tyto nálady si můžete do deníku vyznačit stejně jako třeba počasí – slunečno, oblačno, deštivo, sněžení.

Typ běhu. Zde si můžete zvolit, zda jste jste právě absolvovali běh regenerační nebo jste běhali volně či tempově. Pokud jste trénovali intervaly zatrhnete si úseky. Pokud jste byli na závodech vložíte si do deníku závod.

Do poznámek si můžete zapisovat absolvované rychlostí úseky jako například 5×1000 m po 4:30, 4:29, 4:28, 4:27 a 4:26 min. nebo třeba 400, 600, 800, 1000, 800, 600, 400. Můžete si zde zapisovat vše, co považujete pro svůj trénink za důležité.

Vy, kteří máte účet na Facebooku, sdílejte svůj trénink se svými přáteli. Hned při prvním vložení tréninku do deníku si to můžete vyzkoušet.

Další záložka má název Moje rekordy. Zde máte možnost si zapsat své osobní rekordy na tratích 5 km, 10 km, půlmaraton a maraton. I zde je potřeba zadávat hodnoty ve správném tvaru.

V předposlední záložce O mně se zobrazí všechny základní informace, které si zadáte při registraci na našich běžeckých stránkách.

Do vašeho tréninkového deníku mohou veřejně nahlížet všichni registrovaní i neregistrovaní čtenáři našich stránek, nebudete-li si to přát, můžete si jej znepřístupnit v editaci svého profilu. Do toho se dostanete, když kliknete na svou malou votečku úpně vpravo nahoře vedle Přihlásit.

Liga100 – to je běh, chůze, kolo, spinning, inline, plavání. A taky srdíčka