Čtyřicátý ročník Zimního běhu na Blaník se uskutečnil ve Vlašimi na Benešovsku. I když má závod svou historii, teprve podruhé byl start i cíl na nádvoří vlašimského zámku. Obrátka byla tradičně na vrcholu pověstmi opředené hory.

Aktuální délka závodu je necelých 17 kilometrů, dříve to byla i dvacítka nebo patnáctka, záleželo, kde bylo centrum závodu. Nyní vede úvodních šest kilometrů po asfaltu, pět v terénu, z čehož výběh na vrchol má uctihodné parametry – 1,5 kilometru v náročném terénu, kluzké velké kameny, převýšení dvě stě metrů a závěrečných šest po silnici.

Změna startu a cíle vloni souvisela i s tím, že po Janu Jánovi převzali závod noví pořadatelé. A už letos sklízeli. Průměrná účast v minulých pěti letech byla okolo 50 běžců na závod. Letos jich dorazilo téměř 230!

No, někteří lajdáci tradičně pět minut před startem, takže ten musel být odložen. Ženy vyběhly v deset a muži o půl jedenácté. Byl to pěkný mužský had, který se táhl po startu přes celé město.

Závod mužů vyhrál hradecký orientační běžec Petr Losman z týmu OK 99 za 67 minut. O náročnosti trati svědčí tedy průměr vítěze na kilometr, který byl u něj čtyři minuty!

„Byl to boj,“ konstatoval v cíli Losman. „Do poloviny to na mě soupeři zkoušeli, navíc na vrcholu Blaníku jsem zastavil, abych dal pořadatelům bundu, bylo mi teplo. V sešupu z vrcholu jsem šel ale do vedení a to udržel až do cíle.“

Minutu za ním byl nejlepší čtyřicátník Vítek z Batelova a domácí Pokorný. V elitní desítce doběhl i nejlepší šedesátník, který porazil všechny padesátníky, byl jím Miloš Smrčka z Říčan u Prahy – 70 minut!

Závod žen ovládla Zuzka Hermanová z OK Loko Pardubice. „Vedla jsem od startu, ale v prvním ostrém seběhu po druhém kilometru mě soupeřky doběhly. Pak ale přišel pěkný kratší zajídák. Tady jsem soupeřkám definitivně utekla,“ vyprávěla Hermanová, která dosáhla času 86 minut.

Mladší veteránky vyhrála Dáša Svěráková a nad 45 let Karla Mališová. Ta to také neměla zadarmo. „Vyběhla jsem na vrchol jako první v kategorii, ale v seběhu mě předběhla Lenka Bayerová. Já se to prostě bála pustit. O vítězství jsem musela rozhodnout na silnici,“ líčila Karla, která zvládla trať za 93 minut.

Další zajímavostí byl start běžce v kiltu. Ten před startem odhodil pohorky a celý závod absolvoval bos. Závod úspěšně zvládl i běžec měřící něco přes metr, na vlastní oči jsem viděl jaká to pro něj byla dřina, když musel překonávat terénní nerovnosti.

Výsledky