Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide? Černooký bača, ovečky zatáčá. Ej bačo, bačo náš, černú košulku máš, kdo ti ju vypere, když maměnky nemáš ?

Ano, jak jsme naznačili známou lidovkou, v sobotu i v neděli se bude závodit v Beskydech.

Už po šestadvacáté pořádá Atletický oddíl TJ Jäkl Karviná Běh na Lysou horu. Je to krásný závod, který účastníci absolvují od startu až do cíle po asfaltové silnici.

V restauraci Zlatník, která se nachází přímo u hlavní silnice v centru obce Krásná, se můžete k závodu přihlásit. Od 11h zde taky proběhnou závody pro děti o délce 300, 600 a 900m.

Start proběhne, jako vždy, o jeden kilometr zpět v jiné části Krásné v Nižní Mohelnici. Trať je dlouhá 8 400m a převýšení činí úctyhodných 704m.

Akce je zároveň Mistrovstvím Moravy a Slezska v běhu do vrchu. Podrobnější informace najdete tady.

Většina účastníků tohoto závodu zůstává v Beskydech do neděle. Druhý den se totiž koná v Dolní Lomné (Těšínské Beskydy) neméně populární Běh na Kozubovou.

Kozubová je hora, která se nachází asi šest kilometrů od Jablunkova. Na jejím vrcholu se nachází turistická chata a kaple svaté Anny s rozhlednou. V roce 1998 a 1999 objekt prošel rozsáhlou rekonstrukcí, na kterou kromě věřících přispěly i okolní obce.

Kaple s 18m vysokou rozhlednou je dnes v majetku církve. Dříve byla přístupná cca 3 až 4 krát do roka v době konání církevních akcí (např. pouť na sv. Annu, Vánoce, Silvestr, setkání s biskupem apod.). V roce 2006 se situace pro turisty zlepšila, když se podařilo vyjednat zpřístupnění objektu díky dohodě mezi církví (Farní úřad Jablunkov) a provozovatelem chaty na Kozubové, kde je možné požádat o přístup.

A právě tady na vrcholu této hory je cíl závodu zpestřený špalírem povzbuzujících účastníků Anenské poutě, která se zde každoročně koná koncem července.

Závodníci startují jako vždy od Pekárny v Dolní Lomné 460m n.m., cíl je u chaty Kozubová ve výšce 960m n.m.

PROPOZICE ZDE