Nová závodka od Mizuna Wave Hitogami nahradila na trhu oblíbené modely Wave Ronin a Musha. Nahradit dvoje závodní boty jedním modelem je zajímavý krok, sám jsem byl zvědav jaké Hitogami budou. Ve velikosti EURO 41/UK 7.5 Hitogami váží 190 gramů.

Design:

Elegantní jemný svršek v bílé barvě, který narušuje znak mizuna a decentní červené proužky ke zpevnění svršku. Přiložením bot k sobě, získáme masku kabuki. To je teorie od mizuna, posouzení nechám na vás. Design je jednoduchý, precizně navržený. Mizuno nemusí do světa křičet: „Koukej na mě.“ Hitogami jsou elegantní, žádná šedá myš.

Svršek:

Jeden jediný kus sešitý na patě. V létě bych se nebál nechat ponožky doma. Minimum švů už začíná být standardní záležitost všech předních výrobců obuvi, ale rozhodně si provedení od Mizuna zaslouží pochvalu. Jazyk není všitý, má minimum výplně. Důležité je, že bota skvěle sedí na noze a tkaničky netlačí do nártu.

Přední část poskytuje dostatek prostoru pro pohodlí prstů. Svršek je velmi pevný na lehké závodky, tvoří ho mřížka kosočtverců, díky které neprorvete prsty ven, ale zároveň bota dýchá.

Pokud jako já patříte k lidem, kteří trhají ponožky na patě v důsledku nadbytečného prostoru, budete mít z Hitogami radost. Ušetří velkou spoustu ponožek, díky dobře tvarované patě.

Podešev:

Novinkou je pěna U4ic, která je o 30% lehčí než předchozí řešení od Mizuna. Na první pohled mě zamrzelo řešení podrážky. Kde jako na ostatních závodkách nejsou malé špuntíčky nalepené na látce, ale běžné segmenty gumy. Mám rád zvuk, co vydávají malé špuntíčky a vždycky mě bavilo sledovat, kolik jsem jich během závodu utrhl.

Na druhou stranu musím přiznat, že problém s přilnavostí jsem neměl v lehkém terénu, ani na asfaltu.

Mezipodešev je tvořena pěnou U4ic, pod patou je 23 mm materiálu a v přední části 14 mm. Rozdíl dělá sklon 9 mm.

Výdrž:

Hitogami jsou závodní boty. Zkušenější běžci kterým není líto utratit více peněz, mění závodky maximálně po 200 kilometrech. Závodní bota je ořezaná o veškerý materiál na svršku, pěnu a vycpání, které by přidávalo zbytečně na váze. Tady nejde o pohodlí, ale o snahou stlačit váhu na nutné minimum.

Výdrž Mizuno Wave Hitogami, hodnotím jako nadprůměrnou. Ale berte v potaz, že se jedná o botu na závody, ne na každodenní běhání!

Hodnocení:

Vyzvednul bych pohodlí, použití kopyta, které sedí přesně na mou nohu a dostatek odtlumení. Odtlumení by mohlo být i méně na úkor pohodlí v závěrečné fázi závodu. Osobně bych si Hitogami vzal jak na pětku po asfaltu, tak klidně i na maraton a delší tratě. Těžší běžci by měli volit na maraton odtlumenější obuv.

O kvalitách boty jasně vypovídá i výsledek Jana Kohuta na Kbelské desítce, kde v Hitogami zaběhl výborný čas 31:43.