Pokud si jako novoroční předsevzetí řeknete: „Začnu běhat, abych zhubl(a)!″ Tak vás upozorňuji: „Běhání a hubnutí nejsou spojené nádoby. Neznamená, čím rychleji běhám, tím rychleji hubnu. Tady neplatí přímá úměra.″

Ale rozhodně počítejte s tím, že pokud začnete běhat, obzvlášť na čerstvém vzduchu, budete mít mnohem větší chuť k jídlu. Připravte se na to, že se budete muset i nadále hlídat a omezovat v jídle. Chcete-li zhubnout, musíte kromě přidaného pohybu upravit i jídelníček.

Nestačí vyběhnout jednou týdně

Je třeba běhat pravidelně. A vydržet. Já jsem začínala pětkrát týdně půlhodinou rychlé chůze či indiánského běhu. Až postupně přidávala na čase i na běhu. Vydržíte-li, buďte připraveni na to, že po určité době si vytvoříte závislost na běhu a na endorfinech, které se pohybem vyplavují do krve. Jako každý závislák budete bez své dávky nevrlí, pro okolí téměř nebezpeční.

Nemusíte si hned kupovat nejdražší oblečení, co je na trhu pro běžce k mání. Do dnešního dne mi není jasné, jak rozeznat kvalitu od „šuntu“. Mezi mými sportovními oblečky se nachází kvalitní levné i drahé, ale i nekvalitní drahé a nekvalitní levné.

„A pak babo raď!“ Já vám fakt neporadím. Musíte si sami vyzkoušet, co vám bude vyhovovat. Z mého ženského pohledu je důležité, abyste se ve svých sportovních oblečcích dobře cítili. A když se podíváte do zrcadla, měli pocit, že vám sluší. Vybírejte správné barvy i střihy. Trh je sportovním oblečením, dle mého názoru, přesycen. Vybere si každý.

Z vlastní zkušenosti vím, jak jsem natěšená vyběhnout, když si zakoupím nové tričko, mikinu, bundu, běžecké leginy nebo boty. Hned z obchodu bych nejraději běžela. A to, prosím, běhám povětšinou v místech, kde kromě ptáků (nenechte se mýlit – mám na mysli pěvce, dravce a ostatní ptactvo) nikoho nepotkávám.

Jak jsou na tom muži, bohužel nevím. Mému muži sice občas něco nového zakoupím. Přiznávám dobrovolně, že já tyhle funkční hadříky nejen ráda nosim, ale i nakupuji… alespoň mám alibi. On mi ale nadává, že toho má moc a pak neví, co si obléknout.

Rozhodnete-li se s následujícím jarem začít běhat a hubnout, nenechte se zmást radami od kdekoho. Pokud vydržíte, změna jídelníčku přijde, budete-li chtít. A poté nastane i úprava váhy. Netlačte na pilu. Nic nejde hned. Pokud jste nabrali nějaká kila navíc, také se to nestalo ze dne na den. Postupně, kilo ke kilu, trvalo to několik let.

Ani hubnutí běháním se nepovede ze dne na den. Poslouchejte své tělo a užívejte si běhu. Věřte mi, že radost z běhu se dostaví. Opravdu. Moje začátky před několika lety nebyly lehké, dokonce bych řekla, že to bylo hodně těžký. Ale dnes bez běhu a bez své dávky endorfinů nějak nedovedu být.

A jednou se možná někde na trati potkáme.