Vlna běžeckého boomu v zemi přináší zajímavé projekty. Už nejen firmy, zabývající se sportovním zbožím, nadšení filantropové, anebo obchodníci se vším, co zrovna letí. Dokonce i radnice si otvírá vlastní běžeckou školu. Možná první v zemi bude v Praze 4.

„Jsme rádi, že takhle zapojíme děti i dospělé do sportu. Pořád ho nemáme dost. A věřím, že vydržíme dlouho, protože tahle věc má smysl,“ řekl dnes Pavel Caldr, starosta Prahy 4, na pravidelné tiskové konferenci věnované aktuálním otázkám městské části. A běžecké téma ji tentokrát zahajovalo.

Začíná se ve čtvrtek třetího dubna za účasti gurua všech běžeckých škol v zemi Miloše Škorpila. Kdo jiný by měl provést křest? Sraz je v 17.30 u Labutě v Krčském lese (restaurace u rybníčku, jedna stanice busu od metra Kačerov, anebo z druhé strany od Thomayerovy nemocnice). A pak stejně pravidelně ve stejný čas jednou týdně.

„Není nutné se přihlašovat předem, prostě přijďte a půjdeme se proběhnout. A přitom se budeme snažit předat důležité rady,“ říká Martin Dvořák z agentury SportGroup, která se postará o fungování školy a která pořádá i velké běžecké seriály Mizuno Running Cup nebo Salomon Trail Running Cup. Dvořák je bývalý český reprezentant v plavání a triatlonu a stále aktivní všestranný sportovec.

„Nechceme se svazovat pevnými pravidly, ale postupně reagovat na požadavky lidí. Rozdělíme se do skupin podle výkonnosti, přijít mohou úplní začátečníci i závoďáci, správných instruktorů máme dost. Budeme pravidelně vodit přední české sportovce i trenéry, už teď přislíbil olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda. Jako první místo první lekce jsme sice určili Krčský les, ale uvažujeme i o střídání s běžeckou stezkou v Braníku. Uvidíme,“ dodává. Při běhu se tu dozvíte i třeba jak funguje běžecký web BezvaBĚH.cz.

„Vítám takovéhle aktivity a rád je pomůžu propagovat u nás v České televizi,“ potvrdil moderátor Stanislav Bartůšek, sám obyvatel Prahy 4, znamenitý plavec, cyklista i triatlonista. Vinou artrózy poslední dobou už méně pilný běžec. V běžeckém světě však zůstává aspoň duchem a hlasem – opět bude slyšet z televizního magazínu Tempo, který odstartuje druhý ročník začátkem dubna na ČT Sport.

„Jsme připraveni i na další pokračování školy, jistě najdeme prostředky v grantech. Jsou to účelně vynaložené peníze,“ slíbil starosta Prahy 4. „Když to čas dovolí, rád se sám zapojím. Jsem vášnivý lyžař od pěti let, jezdím na kole, ale dám se i na běh, i kdybych měl doběhnout poslední,“ usmál se.

Aktuální informace najdete na webu www.behamenactyrce.cz i na facebooku.