„I zželelo se dítek své matky“ by byl slovy klasika, nejspíš ideální začátek článku o tom, co se stalo přes zimu ve zlínském běhání.

Dlouhodobý seriál běžeckých závodů ve Zlíně i přes to, že vyprodukoval za svá léta nespočet kvalitních běžců na všech tratích, jako by byl dlouho v zapomnění.

Letos však vstoupil do další etapy svého vývoje a získal konečně podporu ve všech sférách, v neposlední řadě hlavně finanční. Mecenášem se stala společnost Taš-Stappa Beton, která se podporou regionu dlouhodobě zabývá. Proč? Protože dobré věci se prostě podporovat musí.

Začalo to vlastně už před několika týdny, ale v sobotu to vlastně začalo pro všechny.

Pro nový začátek nemohlo být krásněji

Běhalo se velmi rychle, i když desetikilometrová šotolinová trať vede přes nejvyšší zlínský pahorek Štákových pasek a obsahuje tak dvě táhlá 3 a 2 km stoupání.

Na startu se sešlo 105 běžců všech věkových kategorií, oproti loňsku to bylo o 40 více. Nutno však podotknout, že kdo běžel tento závod vloni, brodil se po kolena ve sněhu a měl na sobě minimálně o dvě vrstvy více.

Už od startu o sobě dalo vědět známé duo zlínských běžců manželů Žaludkových a určovalo tempo závodu kategoriím mužů i žen. Výsledné časy mluví za vše. Když Přemysl Žaludek (MS Cyklogat) přetrhl pomyslnou cílovou pásku ve výborném čase 34:20, musel na svou ženu Janu (Seco Tools) čekat pouze něco málo přes šest minut, aby jí také v čase 40:31 mohl blahopřát k vítězství.

Uběhnutá kilometráž dodala všem účastníkům spíše ještě na lepší náladě a ani dvojice stíhající Žaludka ve složení Sedláček (BIKE-KAMÍK) a Hečko (AK Zlín) s časy 34:29 a 35:26 nevypadala v cíli dlouho zklamaně.

Slunečno a nádherných 18 stupňů jen doplňovalo úsměvnou atmosféru celého dopoledne. Bylo co jíst, bylo co pít před i po po závodě. Dobrá věc naštěstí prostě přitahuje dobré lidi jako magnet a dobrovolníci na občerstvovačkách podali premiérově také velmi kvalitní výkony. Nebylo v tu chvíli prostě nikde okolo lepšího místa pro běhání.

Závod se po všech stránkách opravdu povedl a nejlépe vše vystihl hlas z lidu, poté co po doběhnutí popadnul dech: „Díky pořadatelům za skvělý zážitek a všem těm, kteří skončili za mnou. A hlavně potom těm, kteří skončili přede mnou a dali mi další motivaci. Tak zase příště.“

Výsledky

Foto 137× – Veronika Šubínová

Běhy Zlín – nový web