100 kilometrů za jeden měsíc. To je výzva Ligy100, která mnohé z vás motivuje už tři měsíce. Bude vás motivovat i v dubnu?

„Poprvé Extraliga,“ těší se ze svých více než 200 naběhaných kilometrů Markéta Hrnčálová, mj. jedna z výherkyň nových adidasek.

Pavel Brulík doběhl ještě dále. „Včera 13, dneska 20 a zítra přidám ještě minimálně 7, ale asi víc. A za březen bude přes 350 km. V lednu by mě ani ve snu nenapadlo, že naběhám tolik,“ chlubí se na Facebooku Pavel.

„Na Extraligu zdaleka nedosahuji, ale v 1.lize mám premiéru,“ hrdě prohlašuje Jana Opatrná.

Spokojený je i Martin Kratochvíl. Ten poslední březnový den řekl: „132 km! Poprvé v životě naběháno tolik za měsíc, dneska už to nevylepším, sotva chodím.“

V žebříčku soupeří s ostaními i mnoho slovenských běžců. Ján Eľko z Myjavy nám napsal mail: „Behám ako o dušu, ale z 1.ligy sa neviem dostať do Extraligy. Liga100 je ozaj výborná a motivačná. Pomáha mi pri tréningoch. Snažím sa udržať čo najvyššie a predbehnúť napr. Andreu. Nepoznám ju, ale musí to byť fajn kočka. Všimli ste si, ako sa vám od minulého roka rozrástol rebríček? Koľko ľudí tam bolo minulý rok, 300 – 400? Ďakujem za super stránku, ktorú odporúčam každému bežiacemu aj stojacemu Slovákovi.“

Na dubnové běhání je natěšená i Jana Filousová: „Jasně, do konce března by to mělo být něco okolo 260 km. Takže dobrý. Ale příští měsíc to bude možná o něco víc. Žádná tempa, úseky, ale jen své pomalé dvacítky. Těším se na to strašně. Bude to takový pohodový měsíc. Když tedy odmyslím jeden půlmaraton a jednu závodní desítku.“

Ano, žádná tempa, úseky, ale i pomalé běhy. Každý totiž máme jiné cíle. Liga100 není o závodění nebo o nahánění kilometrů za každou cenu. Vždyť mnoho z nás si kluše jen tak pro radost z pohybu, pro zdraví. Někdo začal s běháním před lety, jiný před měsícem. Někteří z vás jsou teprve na začátku a neuběhnou souvisle ani tři kilometry.

Většího pokroku ale dosáhnete, když si začnete své cíle plánovat. Mnoho běžců běhá několik měsíců nebo dokonce mnoho let bez vedení tréninkového deníku. Myslí si, že je to příliš těžkopádné, příliš pedantské nebo zbytečné. Ale nakonec po vzoru svých přátel si deník založí a později se mnohdy diví, jak mohli trénovat bez něj.

Tréninkový deník je opravdu zdrojem motivace a disciplíny. Už prostý fakt ukládání počtu uběhnutých kilometrů je motivující. Po několika týdnech můžete zpětně najít důvody pro své „špatné“ dny, kdy vám zrovna trénink nešel.

Takže plánujte, běhejte, těšte se z pohybu. Duben je tady. A pamatujte, že štěstí je způsob cesty. Nikoli cíl.

A jaké máte plány v dubnu vy? Napište nám do komentářů pod článkem.


Informace pro ty, kteří ještě neví, jak Liga100 funguje:

Žebříček Liga100

Liga 100
Extraliga > 200 km za 1 měsíc
1.liga > 100 km za 1 měsíc
2.liga > 70 km za 1 měsíc
3.liga < 70 km za 1 měsíc

Základem je tedy 1.liga. Domníváme se, že uběhnout 100 km měsíčně by měl zvládnout každý zdravý jedinec. Postačí, když vyběhne 3× za týden na trasu dlouhou 8 km nebo 4× týdně 6 km.

Abyste se dostali do 2.ligy, je třeba zvládnout minimálně 70 km/měs. To představuje naběhat týdně necelých 18 km. Pokud dáte 3× trénink po 6 km, tak máte 2.ligu v kapse.

Ti, co teprve běhat začínají a netroufají si na 70, běhají v 3.lize.

Extraliga je určena běžcům, kteří už mají „něco za sebou“. Běhají více než 200 km za měsíc.

Abyste mohli společně s námi mohli sbírat své kilometry do žebříčku Ligy100, je nutné si založit tréninkový deník.