Závod rekordů již před startem. Sobotní Sportisimo 1/2Maraton Praha bude s 12500 účastníky největším během na českém území v historii. A to ještě byla kapacita startovního pole vyčerpána více než tři měsíce před startem.

„Je to pro Prahu jedna z nejvýznamnějších společenských událostí, která má mezinárodní dosah,“ prohlásil pražský radní Lukáš Manhart. „A nás těší, že zlatou Prahu dělá zlatou nejvíc atletika. Tři zlaté známky IAAF to nemá žádné jiné město na světě,“ dodal s úctou Libor Varhaník, prezident Českého atletického svazu. „U nás se dokonce rozběhali i ti zaměstnanci, kteří dosud vůbec neběhali,“ usmála se Eva Kopečková z marketinkového oddělení čerstvého titulárního partnera, sportovního řetězce Sportisimo.

Praha se tedy v sobotu chystá na běžeckou událost světového významu. Start i cíl jsou u Rudolfina. „Trať se jen mírně pozměnila v Jateční ulici a na otočce,“ vysvětluje Václav Skřivánek, ředitel závodu. Závodní expo bude poprvé umístěno v Národní galerii ve Veletržním paláci. Z bezpečnostních důvodů pořadatelé vyžadují osobní vyzvednutí startovního čísla s dokladem.

Poprvé se postaví na start borci v modrých tílkách RunCzech racing teamu. „Tak jako ve všech našich jiných aktivitách za dvacet let chceme spojit běžce všech úrovní,“ vysvětlil hlavní ideu Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

Zaprvé je to podle něho marketinkový tah. „Skvělí atleti budou běhat v našem tričku s nápisem RunCzech po celém světě.“ Ten druhý je ještě větší. „Atleti z Afriky i Evropy, kteří tráví v Praze čas mezi závody, si půjdou zaběhat spolu s našimi kamarády do Stromovky.“

Při sobotním startu obléknou barvy RunCzech racing teamu Keňané Nicholas Bor a Benson Motto, dále pak Etiopané Million Feysa s Abebu Gelanem a česká naděje Anežka Drahotová.

Tato čerstvá držitelka českého rekordu na 20 km chůze touží po osobním rekordu na hranici 1:15 a poprvé poběží s vodičem, kterým bude triatlonista Rudolf Cogan. „Hlavně mi pomůže držet stejnoměrné tempo. Mám co zlepšovat, budu se hodně snažit. Trať mě určitě nepřekvapí,“ těší se.

Účastník olympijského maratonu z Londýna 2012 Jan Kresinger si vybral vodiče v průběhu tiskové konference. „Zaslechl jsem, že nejlepší žena Joyce Chepkirui chce běžet pod 1:06, to bych se jí mohl chytit,“ smál se. „Pro mě je to příprava na pražský maraton v květnu, ještě nejsem tak rozběhaný do rychlosti.“

Elitní startovní pole bude nabité, i když z něho na poslední chvíli vypadl muž s číslem 1 Atsedu Tsegay z Etiopie pro podezření na břišní tyfus. Zůstal doma s šesti injekcemi… „Je to jeden z nejlepších závodů na světě a pro mě je čest tady běžet,“ potvrdil však Gladwin Mzazi z Jižní Afriky.

„Před dvěma lety přijel Tsegay namísto nemocné jedničky Komona a běžel tady nejrychlejší čas roku. Při kvalitě našeho pole můžeme objevit někoho nového i teď,“ věří Jana Moberly, manažerka elitních atletů. Ona osobně se nejvíc těší na generační souboj českých žen Drahotová a Sekanová vs Kamínková a Sekyrová.

Více info na www.runczech.com