AKTUALIZUJEME. Přesně ve 12 hodin odstartoval letošní půlmaraton v ulicích Prahy. Závod budeme sledovat a článek průběžně aktualizovat.

V Praze je zataženo, pro běh téměř ideálních 10 °C. Pokoření hodiny v závodě mužů a 66 minut v závodě žen tak může být reálným výsledkem. Dvanáct a půl tisíce běžců se vydalo na trať…

Start: Mezi elitními běžci a vodiči vznikla po startu menší mezera, která ale byla záhy stažená. Čtyři běžci s osobním rekordem pod hodinu mají ambice zvládnout také dnešní trasu pod 60 minut.

Po dvanácti minutách, kdy na trať vyběhli všichni běžci, odstartoval vložený závod pro hendikepované.

5 km: Na čele je patnáct Afrických běžců, kteří již mají obrovský náskok. Postupně ale z vedoucí skupinky odpadávají vytrvalci, kteří tempu nestačí…

Hillary Kimchomba drží stanovené tempo a prvních pět kilometrů zvládl za 13:57. Přenos na ČT sport se věnuje pouze vedoucí skupince, dodejme tedy, že společně s nejrychlejší ženou Joyce Chepkirui běží i nejlepší Češi Jiří Homoláč a Jan Kreisinger. Na pěti kilometrech měli mezičas 15:16. Třetím Čechem je Robert Míč, rovněž běžící ve skupince s Afričankami. Z českých žen zatím běží nejrychleji nejmladší Anežka Drahotová (17:44), následují Lucie Sekanová a Petra Kamínková. Rozdíly jsou ale ve vteřinách.

10 km: Vedoucí skupinka čítá stále méně běžců, již jich není ani deset, ale drží tempo na čas hluboko pod hodinu. Nejrychlejší žena spolu s Jiřím Homoláčem a Janem Kresingerem měla mezičas 30:56. Krátce za desítkou ale začal mladší běžec na účastníka olympijského maratonu v Londýně trochu ztrácet. Mezi českými ženami vede Anežka Drahotová a mírně navyšuje svůj náskok.

12 km: Jeden z favoritů Cheruiyot Peter Kirui se rozhodl pro rychlejší tempo a odpoutal se od vedoucí skupinky, na kterou získal náskok zhruba třicet metrů. Skupinka již pouze čtyř pronásledovatelů se ale drží stále pohromadě.

15 km: Vedoucí závodník již má příliš velký náskok na to, aby se ho snažili další běžci dostihnout. Tříčlenná skupinka pronásledovatelů ale nic nevzdává. Mezi ženami stále vede Joyce Chepkirui, se kterou běží Jan Kreisinger. Jeho případné vítězství však nebude znamenat titul mistra republiky, jak bylo mylně uvedeno na ČT sport. Mistrovství ČR se poběží až za dva týdny v Pardubicích. Anežka Drahotová vede mezi českými ženami, mezičas měla 52:51.

20 km: Kurui na vedoucí pozici bezpečně vede, ze jeho zády probíhá souboj o zbylé dvě pozice na stupních vítězů. Je jasné, že se vítěz závodu nedostane pod 59 minut, ale pod hodinu to stihne. Jan Kreisinger stále běží s nejrychlejší Afričankou a bude jistě zajímavé, kdo bude v cíli dříve. Čas pod 66 minut ale zřejmě nepokoří.

Cíl: Etiopan Cheruiyot Peter Kirui vítězí v dnešním závodě! Jeho čas je 59:23 a to je jeho osobní rekord. Příští rok by se prý chtěl vrátit a pokusit se v Praze zaběhnout světový rekord. Druhý doběhl Geremew a pod hodinu se dostal i třetí v cíli, Wanjiru. Sportisimo 1/2Maraton Praha se podle očekávání zařadil mezi nejrychlejší půlmaratony světa.

Před cílem výrazně zrychlil Jan Kreisinger a byl stejně jako na podzimní Grand Prix v Praze nejrychlejším z Čechů. „Plánoval jsem, že poběžím s nejlepší ženou. Snažil jsem se jí pomoct posledních 5 km. Škoda, že nedala 66 minut, ale běžela fantasticky,“ řekl v cíli celkově osmnáctý Jan Kreisinger, kterého těšilo, že byl i prvním Evropanem v cíli. Půlmaraton je ale jen součástí přípravy na květnový maraton, kde bude cílem zaběhnout limit pro Mistrovství Evropy.

Za jeho zády zaběhla traťový rekord 1:06:19 Keňanka Joyce Chepkirui. To je zároveň pátý nejlepší čas na světě. Prvních pět Afričanek se dostalo pod 1:10, což svědčí o kvalitě nejen startovního pole, ale i závodní tratě.

Mezi českými ženami vyhrála Anežka Drahotová. Výrazně tak vylepšila své loňské umístění. „Oba cíle, které jsem si řekla, že by mohly vyjít, vyšly, tak jsem moc spokojená,“ uvedla v cíli Anežka Drahotová, která se již za týden zúčastní MČR v chůzi v Poděbradech. Pak se vydá poměřit své síly s mezinárodní konkurencí.

Webové stránky Sportisimo 1/2Maratonu Praha