Za 37 dní se koná sportovní svátek všech žen, přesněji Český běh žen a my jsme si pro vás připravili rozhovor s jedním z organizátorů závodu, Oldřichem Zvolánkem. Dozvíte se nejen něco o vzniku akce, ale také jak probíhají přípravy a něco z široké škály doprovodného programu. Poběžte s námi, bude to zábava.

Běh žen, to asi nevymyslel chlap, co?

Nad samotnou akcí jen pro ženy jsme vlastně začali uvažovat na popud náměstkyně hejtmana paní Věry Pálkové, která když slyšela, že zase organizujeme nějakou sportovní událost, tak řekla: „A co kdybyste udělali taky něco jen pro ženské?“ Uspořádaly se tedy nějaké golfové a tenisové turnaje, ale ty nesklidily moc velký úspěch. Až poté jsme přišli s myšlenkou běhu.

Kde jste se tedy inspirovali?

Ve Vídni, kde tento běh už má tradici. Ale při prvním ročníku se tam zúčastnily snad jen dvě stovky žen, nyní startovní listina čítá kolem třiceti tisíc závodnic. Tato událost se koná vždy poslední květnovou neděli a stala se z ní obrovská akce, které se účastní dokonce i keňské a etiopské závodnice.

S jakou účastí počítáte na letošním ročníku Českého běhu žen?

Tento rok bychom chtěli dosáhnout na tisícovku. Už nyní, měsíc a půl před akcí máme 270 přihlášených. Pro zajímavost loni při premiéře závodu se na start postavilo 600 zástupkyň něžného pohlaví.

Je tato událost speciálně na někoho zaměřena?

To rozhodně ne. Závod je pro všechny. Cílem je oslovit ženy, které dosud třeba nesportovaly, aby si to přišly vyzkoušet. Proto jsou tratě 2,5km pro úplné začátečnice, 5km a 10km pro pokročilejší. Pokud bude mít závod úspěch, budeme usilovat o pozvednutí té sportovní stránky a máme v plánu v příštích letech přizvat na desetikilometrovou trať i špičkové atletky. Samozřejmě nevylučuje se to, aby se nějaká začínající závodnice zúčastnila desítky jen tak pro sebe a hlavně pro radost!

S jakými organizačními postupy je závod spojen?

Začínáme vždy už na začátku roku, protože musíme žádat o povolení záboru pozemku a zastavení provozu, bez kterých by se nemohlo vyběhnout. Dále se zaměřuje trať kvůli certifikaci kilometrů. Zajišťujeme také policii, hasičský sbor, zdravotníky, připravujeme zázemí a program.

Start závodu jen pro ženy je u nákupního centra Nová Karolina, to nebude náhoda…

Byl to záměr už od začátku příprav, jelikož Forum Nová Karolina věnovalo mnoho slev a voucherů atraktivní pouze pro ženy. Letos to bude ještě zajímavější, protože šatny a akreditace budou přímo v areálu v prvním patře.

A na jaký doprovodný program se návštěvníci mohou těšit?

Bude opět probíhat rozehřátí a rozcvičení před startem se zkušenými cvičitelkami aerobiku. Fitness centrum Jatomi si také připravilo program, do kterého se mohou příchozí aktivně zapojit. Internetový obchod inSPORTline bude mít k dispozici na vyzkoušení a otestování výkonnosti běžecké pásy, skákací boty, trampolíny a podobně. Zazpívá mladá ostravská umělkyně Elis a svou taneční show předvede skupina Gatěková – Mazůch. Zároveň se bude slavit dětský den, který je sice až v neděli prvního, ale to nevadí, takže se bude konat i dětská atletika a soutěžit se bude v několika disciplínách. Celým programem bude provádět moderátor pan Juchelka a DJ s hudbou.

To zní opravdu dobře. A co startovné? Slyšela jsem o možnosti stát se členkou AK SSK Vítkovice.

Ano, když se na místě běžkyně zaregistruje do našeho atletického klubu, má startovné pro tento i příští ročník zdarma.

Online registrace

Český běh žen