Letošní jubilejní desátý ročník závodu Horský běh na Lysou horu se nesl ve znamení letního vedra, netradičních cestiček v neznámém lesním terénu a kvalitních výkonů.

Na start v Ostravici se postavilo téměř 230 závodníků. V loňském roce se bojovalo o kvalifikaci na Mistrovství Evropy, letos se závod bohužel nedostal ani do seriálu Českého poháru v běhu do vrchu, ale přesto se v Beskydech sešla slušná konkurence zejména závodníků z Moravy a Slovenska. Trať doznala menších změn, které však zatraktivnili celý závod. Nakonec běžci absolvovali necelých 10 km a bez pár metrů 1000 výškových me­trů.

Hned po startu se do čela dostal Tomáš Lichý (Splašení Goroli), který na prvním kilometru vedoucím podél řeky po rovině všem ukázal, že letos bude těžko k poražení nejen v bězích do vrchu, ale také po rovině nebo na dráze.

„Teď se hodně soustředím na dráhu, osobák na deset kilometrů jsem stlačil lehce nad 31 minut a skoro pořád trénuju úseky a roviny,“ vyjádřil se Lichý před startem. Hned za ním se seběhli tři další favorité, Ondřej Horák (Fortex Moravský Beroun), Karel Ketner (SSK Vítkovice) a Tomáš Maceček (Pearl iZUMi Czech) a spolu naběhli do prvního pozměněného úseku trati vedoucího téměř neprošlapaným lesem po vodou vymleté stezce přímo nahoru.

Na asfaltové části bylo závodníkům velké horko a ne jeden z nich si sundal dres i s číslem. Na bájné sjezdovce před půlkou trati všechny povzbuzovali neúnavní bubeníci a několik fanoušků.

Tenhle prudký úsek nadobro rozdělil startovní pole, Lichý si k sobě nikoho nepouštěl a udržoval strojové tempo, Horák s Ketnerem se navzájem hlídali a na Macečka se dotáhl výborný slovenský vrchař Ján Ďurměk (Valaska Bela). Nový úsek trati zavedl běžce po jehličí a krásné pěšince na malý vrchol nad sjezdovkou, aby hned v zápětí mohli prudkým seběhem dorazit k občerstvení.

Občerstvovací stanici v půlce trati využili snad naprosto všichni, úmorné vedro ubíralo všem hodně síly. Prvních pět závodníků stihlo uběhnout náročný závod pod jednu hodinu.

Své představení si běžel Lichý, který si s přehledem pohlídal vítězství (54:11), Horák (55:59) utekl Ketnerovi (56:55), který si v závěru podle svých slov „už jen hlídal třetí místo“. O celkově čtvrté místo se strhl boj až dvě stě metrů před cílem. Ďurmek (59:24) měl nad Macečkem (59:15) v celé druhé půlce závodu náskok zhruba dvaceti metrů, ale nezbyli mu síly na závěrečný finiš a skončil pátý.

Celkově šesté místo obsadil Jan Malý (Sokol Nová Paka – 1:01:47). Mezi ženami si s pěti minutami náskoku doběhla pro vítězství Marie Delingerová (Fortex Moravský Beroun – 1:10:24), druhá skončila česká reprezentantka ve skyrunningu Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava – 1:15:50) a třetí místo ukořistila Darina Krausová (AKEZ Kopřivnice – 1:17:16).

Přestože poslední závod do vrchu běžel Tomáš Lichý před třemi měsíci, formu vůbec neztratil: „Běželo se mi dobře, jen jsem se kolem půlky bál, aby mi nedošlo, protože jsem ten začátek docela napálil.“

Karel Ketner při koupání v řece po závodě přiznal, že na Horáka dneska neměl: „Konečně jsem se nemusel bát bahna nebo sněhu a mohl obout silničky. S Ondrou (Horákem) jsme se drželi spolu, ale pak Ondra nasadil a já na něj neměl. Za mnou jsem nikoho neviděl a pohlídal jsem si třetí místo,“ řekl český reprezentant v chůzi.

Snad se v příštím ročníků pořadatelům podaří najít trasu s tísíci nastoupanými metry, letošní ročník zvládli i tak naplánovat velmi dobře.

Výsledky