Královský trail na Králickém Sněžníku. Pro terénní běžce nejspíš závod roku čeká již příští sobotu. Třicetikilometrová pouť třetím nejvyšším pohořím země a zpět nedotčenou přírodou. To je druhý český díl Salomon Trail Running Cupu.

Základní informace zní: Trať měří 30 km s převýšením 1200 metrů. „Nepoběžíme na úplný vrchol po asfaltu, ale trať povede kousek pod ním v lese stejně jako loni. Zaprvé chceme nabídnout poměření výkonů s loňskem a zadruhé nechceme jít proti přírodě, v tomto období zde hnízdí linduška horská, vzácný zpěvný pták z čeledi konipasovitých,“ vysvětluje Martin Dvořák, šéf pořadatelského tý­mu.

Trasa vede národním parkem nádhernou krajinou s lavinovými poli a subalpínskou vegetací až ve výškách přes tisíc metrů. Samotný vrchol Sněžníku má 1424 metrů. Proto musí každý závodník nést nabitý mobilní telefon pro případ nebezpečí. Tři občerstvovací stanice by měly zajistit energetický základ a zároveň následné rychlé vyčištění lesa. Časový limit je osm hodin.

Zázemí najdou běžci na Dolní Moravě v luxusním hotelu Vista, kam bude vstup do wellness zdarma. Doprovodný program i samotný závod moderuje olympijský vítěz ze Salt Lake City 2002 Aleš Valenta, který nedaleko odtud ve Štítech provozuje vlastní Akrobat park s hotelem.

Každý ze včas přihlášených běžců si může nechat na startovní číslo vytisknout svoji vlastní výzvu. Vyráží se v 11 hodin.

Oproti loňskému premiérovému ročníku se chystají už i běžci zvučných jmen. Můžeme se těšit na souboj nejlepších Čechů – vrchaře Roberta Krupička a skyrunnera Jana Zemaníka a ještě výborného Jana Mrázka. Kdo s koho? Tipněte si! K tomu se čeká účast předních běžců ze sousedního Polska.

Jak obstojí obhájce loňského prvenství Karel Axmann (čas 2:11)? Nejlepší ženou byla loni jedenáctá absolutně Kateřina Matrasová, běželo 91 statečných. „Stálo nám to za to, bylo to opravdu perfektní. Trať byla běžecká, žádné přehnané krpály, skutečně zážitek,“ rozplýval se třetí v cíli výtečný 51letý veterán Karel Poduška, který přijel vlakem z Kladna. „Po všech stránkách výborný, krásná, ale náročná trať. Zvlněná, ne jen nahoru, po vrstevnicích. Horské cestičky paráda.“

Tento týden můžete získat startovné na závod zdarma. Stačí se přihlásit jako nejpočetnější tým. Více informací najdete zde.

Videoprohlídku trati a další informace najdete na www.strc.cz