3D4T

Tenhle týden je opravdu hektický. Práce a teď v pátek dělám marcipánový dort pro babičku, která slaví v sobotu své 70. narozeniny. Bude to zase makačka a piplačka. Ale to sem nepatří jen pevně doufám, že mi zbude čas na to, jít běhat.

A nakonec se mi to opravdu podařilo. Jsem ale opravdu unavená, tak doufám, že uběhnu alespoň něco. Prvních pět minut svižné chůze uběhlo velmi rychle a pak jsem se mohla konečně rozeběhnout. A hele, ono to jde. Dokonce poměrně snadno, až jsem byla překvapena.

Běžím a u toho se usmívám, protože u toho poslouchám Cimrmanův Záskok. Asi vypadám jak blázen, ale mě to nevadí. Jsem spokojená. Ani mi to nepřijde, ale půl hodinka uběhne jak voda a já se vracím domů. Unavená, ufuněná, ale šťastná.

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

2D4T

Běh už byl maličko lepší. Ne o moc, ale byl. Snažila jsem se správně dýchat a moc nemyslet na to, že už vážně, ale vážně nemůžu. Koukala jsem po okolí a v duchu si zpívala oblíbené písničky a ono to nakonec šlo. A bylo to fajn. I když jsem uběhla o 500m méně než je v plánu, ale nevadí.

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

po nemoci znovu 1D4T

Jak můžete vidět, přestala jsem běhat, začala jsem létat ne, už konečně zase běhám chybělo mi to. Mám za sebou celý 4. týden. Šlo to velmi, velmi těžce. Ale dala jsem to a jsem na sebe pyšná.

První trénink 4. týdne byl hrozný. Ani jsem neuběhla to, co jsem měla, ale řekla jsem si, že nevadí, jelikož jsem nějakou dobu neběhala a to se na mě podepsalo. Ale nevzdávám se. Bude líp.

No, tak člověk míní, život mění. Myslela jsem, že tenhle týden zvládnu čtyři tréninky, ale nakonec jsem zvládla jen dva. V pátek, kdy jsem chtěla jít běhat, mi od rána nebylo moc dobře, tak jsem si řekla, že radši počkám do odpoledne a pak uvidím. No a od tý doby mě trápí střevní chřipka.

Ležím, koukám na TV, do počítače, čtu si a nebaví mě to. Radši bych běhala po venku nebo se šla podívat na zápas ústeckých amerických fotbalistů nebo jela někam na výlet. Prostě cokoliv, jen ne být zavřená se suchým rohlíkem a čajem v bytě. Ale já se nevzdám, až se vykurýruju, tak budu pokračovat v tréninku. Už se na to strašně těším. Tak se zatím mějte báječně.

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

1D4T – středa – 18.6. – Dnešní časy běhu jsem si musela zapsat na ruku, abych si to pamatovala. Běh 3minuty, chůze 90sekund, běh 5minut, chůze 2 a půl minuty a pak ještě jednou. No, nadšení by bylo. Ale to nakonec bylo tak všechno. Vyběhla jsem jinou trasu než obvykle. Chtěla jsem trošku změnu, ale vůbec se mi to nevyplatilo!

Už po prvních třech minutách běhu jsem byla hotová. Při chůzi jsem se trochu vydýchala a běžela nanovo, ale bylo to ještě horší. Píchalo mě v bocích, nohy jak ze železa, ale nevzdala jsem se. Zkusila jsem to překonat. Jenže to nešlo. Tak jsem zpomalila do chůze a řekla si, že když už nejde běhat, budu alespoň tu půlhodinu chodit.

Nakonec to dopadlo tak, že jsem se vykašlala na měření času po který jsem běžela nebo chodila a vždycky jsem chvíli šla a chvíli běžela. Snažila jsem se, co nejvíc to šlo, takže jsem vcelku spokojená s tím, že jsem to nevzdala. I když to nedopadlo úplně na jedničku.

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D3T – pondělí – 16.6. – Dneska bylo tak příjemně žádný vedro, jen příjemně chladné počasí. Na běhání ideální. Nejprve mě trošku pobolívalo pravé lýtko, protože jsem se málo rozehřála, ale pak už to šlo skoro samo. První minuta a půl v pohodě. Pak jsem sice začala lehce funět, ale v klidu jsem to zvládla. Domů jsem doběhla s dobrým pocitem a těšením se na další trénink.

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

2D3T – čtvrtek – 12.06. – Tak tento týden byl hektický. Kromě vedra mě čekalo plno povinností, takže místo tří tréninků jsem zvládla pouze dva.

Navíc mě trochu pobolíval kotník, tak i z toho důvodu jsem ten třetí trénink přesunula na pondělí, takže ve čtvrtém týdnu chci zvládnout čtyři tréninky.

A abyste viděli, že jsem se neflákala, posílám fotografický pozdrav z Jetřichovic, kde jsme se byli s přítelem projít. Je to tam moc krásné a musíme se tam zase vrátit.

A slibuju, že od příště pro vás chystám běžecké fotky. Nicméně čtvrtek jsem si po zumbě poctivě zaběhala. Zapomněla jsem doma sice hodinky, ale měla jsem s sebou přehrávač, takže jsem časy plus mínus dodržela.

Běželo se mi, i přes pomalejší začátek, docela dobře. Cesta příjemně ubíhala a já po doběhnutí domů měla zase ten úžasný euforický pocit, že jsem to dokázala a mám za sebou další trénink. Čím víc se blížím cíli, tím víc se těším.

A ještě jedna velice povzbuzující věc, předtím než se s vámi rozloučím zase jsem si změřila své míry a mám ohromnou radost, jak pěkně funguje takže, pokud jste nevěřili, že to funguje, tak koukejte vážně to funguje – lýtko – necelých 35cm (měla jsem 34cm, takže svaly začínají růst :)), stehno – 56 cm (úbytek o 2cm), zadek 97cm (ten jsem předtím neměřila), boky – necelých 90cm (bylo 93cm!), pas – 74cm (o 2cenťáky míň).

No, upřímně, není to jen během. Tím že je krásně, tak jsme s přítelem začali i víc chodit a občas i jezdit na kole, ale i tak je to krása, pač zas tak moc dřiny to nebylo. Ale jde to a je to fajn takže hurá do toho a půl je hotovo.

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

1D3T – pondělí – 09.06. – No, tak dnešek co se týče počasí, stál teda za to. Vedro už ráno a trvalo až do večera. A mě se proto nechtělo jít běhat.

Ráno jsem musela vstávat do práce a už tou dobou bylo teplo. Přes den ještě větší, takže běh nepřipadal v žádném případě v úvahu. Tak jsem to odložila na večer. Chvíli jsem polemizovala s myšlenkou, že bych se na to pro dnešek vykašlala.

Nakonec jsem se ale překonala, v půl desáté večer se převlékla do sportovního a vyrazila. A udělala jsem dobře. Bylo sice stále ještě poměrně teplo, ale byl to nejlepší běh, jaký jsem zatím zažila.

Dobře se mi dýchalo, minuty i metry ubíhaly a já měla běhání za chvilku za sebou. Prostě paráda a já už se těším na další takový zážitek.

rejža: To, že se nám někdy nechce, známe asi všichni. Ale když se člověk překoná a obuje boty, tak po pár metrech běhu je vše ok :-)

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D2T – pátek – 06.06 – Dneska to ale vůbec nešlo. Ani se mi ráno moc nechtělo, ale představa, že bych šla třeba zítra před tím, než pojedeme na kolo, se mi vůbec nelíbila.

A tak jsem sama sebe přemluvila a šla. Už při chůzi se mi šlo těžce, nohy utahané a nejradši bych se otočila a šla domů. Nevzdala jsem se. Po pěti minutách chůze jsem se pomalu rozeběhla. Jenže to nešlo. Nešlo to pořádně ani později.

Běh a chůzi jsem přesto pravidelně střídala a po zhruba třiceti minutách jsem ráda zabočila do ulice, kde bydlíme. Vlastně až doteď se cítím hrozně unavená a nejradši bych zaplula zase zpátky do pelíšku. Každopádně pocit z dnešního tréninku nic moc. Ale nevadí, příště bude líp.

rejža: Přesně tak, každý den není posvícení. To by byla krása, kdyby nám to běhalo bezvadně každý den. Hlavně, že to Katka nevzdala a trénink dokončila. Když vám trénink nejde, tak ho nevzdávejte a raději jej absolvujte pomaleji. Je důležité si zvyknout na pravidelnost tak, aby se později stal běh běžnou součástí vašeho každodenního života.

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

2D2T – středa – 04.06. – Dnes byl moc krásný den. Jako první se musím pochlubit – udělala jsem obě zkoušky. Z aritmetiky to byl teda zápočet (zkouška mě čeká v úterý), ale i tak je to velký úspěch.

Taky jsem se vrhla na úklid a pracovala na své diplomce. Plno práce a odpoledne jsem za ní dostala krásnou odměnu – krásnou květinu od mého přítele. Prostě krásný a pohodový den. Večer jsem si šla zaběhat.

Zpočátku to šlo ztuha. Chvíli mi trvalo, než se mi podařilo pěkně rozeběhnout, ale nevzdala jsem se. Střídala jsem běh do kopečka s během po rovině a občas i mírně z kopce. Bylo to fajn.

Když mi to neběželo nebo jsem už pořádně nemohla dýchat, snažila jsem se myslet na něco jiného. Prohlížela jsem si okolní domy a stromy, snažila se vnímat vůni okolí a ejhle, minuta a půl běhu byla rázem pryč. A ani jsem se nenadála a bylo za mnou celých dvacet minut.

Musím říct, že tentokrát to byla fakt docela makačka, ale stálo to za ten pocit štěstí, který cítíte, když doběhnete domů. Když máte radost z toho, že jste to zvládli, že jste udělali něco pro své tělo a taky z toho, že vás to bavilo.

A chci se ještě pochlubit – běhala jsem dohromady nějakých 25 minut (když nepočítám úvodní zahřívací chůzi) a na konci jsem si dala asi 4 minuty v kuse. Paráda.

Na fotce můžete vidět naší lednici, kterou jsem si vyzdobila tak, aby mě každý den motivovala. Udělala jsem si tabulku, do které jsem si vypsala všechny tréninky. Co, kdy a jak. A po každém tréninku si jej vždycky poctivě škrtnu a ono se to pěkně (sice pomalu, ale přece) blíží k mému 5 km cíli. Jsem hračička, no :-)

rejža: Katka bere jak vidno trénink poctivě. Lednička je polepená správně. Když to máte stále před očima, tak to je motivace jako na vojně, když jsme odstřihávali metr :-)

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

1D2T – pondělí – 02.06 – Dneska jsem se musela učit, protože mě v úterý čekají dvě zkoušky – z aritmetiky a psychologické diagnostiky. Rozhodla jsem se tedy, že trénink nechám na večer.

Právě jsem se vrátila z večerního běhu. Jednoduše můžu říct, že dneska nic moc. Zjistila jsem, že mými úhlavními nepřáteli jsou alergie a písničky v mp3 přehrávači. Alergie proto, že začal kvést černý bez. Celé dny mě bez přestání bolí oči a kýchám ostošest. No, budu to muset ještě chvíli vydržet.

A proč ty písničky? Protože když běžím a mám zapnutou nějakou známou písničku, tak si začnu zpívat a přestanu pravidelně dýchat. Takže si na to musím dát pozor, jinak okamžitě vypadnu z rytmu a vůbec mi to neběží.

Takže dnešní shrnutí – Sice se mi běželo těžce a v boku mě píchalo, ale jsem na sebe hrdá, protože jsem to nakonec celé zvládla. Poctivě jsem ušla svých pět minut na zahřátí a pak pravidelně střídala 90s běh s 2minutovou chůzí.

Napadlo mě ještě si změřit míry a sledovat, jak se během těch dvou měsíců mění. Tady jsou: obvod stehna – 58 cm, obvod lýtka – 24 cm, obvod boků – 93 cm a obvod pasu – 76 cm.

Tak se mějte! Já se jdu ještě chvilku učit, ať mi to zítra dobře dopadne. Držte mi palce!

rejža: Tak, a máme tady další adeptku, která se pustila do tréninkového plánu Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh. Asi to bude mít trošku jednoduší než Eva, která musela hodně bojovat s nadbytečnými kily, ale všichni s něčím neustále bojujeme. Katka bude muset zvládat pylovou alergii, což taky není nic příjemného. Vím o čem mluvím, já jsem se naštěstí za tři roky ze senné rýmy „vyběhal“. Takže hodně štěstí Katko.

Můj tréninkový deník.

Tréninkový plán – Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D1T – pátek – 30.05 – Oproti předpokladům, že si třetí trénink nechám na sobotu, jsem vyběhla už v pátek ráno, abychom mohli v sobotu ráno vyrazit s přítelem na výlet z Chvalova do Ústí. Zapomněla jsem si doma hodinky, takže se žádné přesné měření nekonalo. Ale myslím, že jsem tréninkový plán přibližně splnila. Dneska se mi běhalo malinko hůř, ale nakonec jsem se překonala a celých 20minut doběhla a můžu se začít chystat na týden druhý. Těším se!

2D1T – čtvrtek – 29.05 – Dnešek byl už od rána pracovní. Nejdřív jsem musela vyžehlit ohromnou kupu prádla, vyprat, uklidit a učit se. Tak jsem musela trénink odsunout na večer. Nejprve jsem šla na zumbu, kterou zbožňuju. Nebyla jsem si jistá, zda budu mít sílu jít si ještě zaběhat, ale nakonec se to povedlo.

Zahřátí jsem absolvovala s mamkou, když jsem ji šla doprovodit domů a pak jsem vyběhla. Dnes jsem si vyzkoušela dokonce hned na začátek běh do mírného kopečka, pak 90s chůze. Jelikož byla tma, nedařilo se mi úplně přesně držet 60s běhu a 90s chůze. Většinou jsem běžela o něco déle než minutu, ale bylo to fajn. Běhat po zumbě mě celkem baví.

1D1T – úterý – 27.05. – Takže začínáme. Původně jsem chtěla jít běhat hned v pondělí, jenže jsme byli v neděli s přítelem na kole a mě tak bolel zadek a nohy, že jsem se skoro nehnula. A tak jsem první trénink přesunula na úterý. Běhat i chodit mě bavilo a byla jsem poměrně překvapená, že mi to šlo celkem snadno. Rychlou chůzi jsem si maličko prodloužila, abych nemusela hned na poprvé vyběhnout do kopečka, ale pak už jsem to začala pravidelně střídat – 60s běhu a 90s chůze. Je mi jasné, že bude hůř, ale zatím jsem nadšená! Tak se těším na další trénink.

Už kolikrát jsem si říkala, že začnu běhat. Jenže znáte to… skutek, utek… Vždycky mi to vydrželo týden, maximálně 14 dní a pak mě přemohla lenost a bylo po běhání a tak nově koupené boty společně se sportovním oblečením letěly do rohu skříně a tam čekalo na další běžecký pokus. Tentokrát jsem si ale řekla „A dost! Musím s tím už konečně něco dělat.“

Jenomže kde najít tu správnou motivaci. Zhubnout? Běhat jen proto, že to dělají ostatní? Protože je to zdravé? Ne. To by mi nevydrželo. A pak jsem čirou náhodou našla tyhle bezva stránky. Prošmejdila jsem BezvaBĚH a bylo jasno.

Po přečtení všech možných článků na tomto fajn webu jsem si ujasnila několik důvodů, proč jsem zase začala běhat.

A tady jsou:

  1. chci mít nějaký čas jen pro sebe
  1. chci mít možnost na chvíli totálně vypnout a soustředit se jen na svůj dech, své tělo
  1. chci mít možnost srovnat si v hlavě myšlenky, které potřebuji, popřemýšlet o důležitých věcech
  1. chci mít čas pouštět si své oblíbené písničky, které můj přítel moc nemusí
  1. chci se toulat přírodou a poznávat nová, dosud utajená, zákoutí
  1. chci mít zálibu, kterou můžu provozovat kdykoliv a kdekoliv
  1. chci mít zálibu, do které mi nebude nikdo kecat – jak rychle mám běhat, proč mám běhat, kudy mám běhat
  1. chci dobíhat v pohodě (trolej)busy, aniž bych funěla jak lokomotiva
  1. chci mít něco z čeho na sebe můžu být pyšná – pokaždé si můžu dát vyšší a vyšší cíl, který se můžu pokusit splnit
  1. chci si zlepšit fyzičku a nebudu kecat, shodit i pár přebytečných kilogramů a pěkně vytvarovat zadek a stehna
  1. chci mít něco, co mi pokaždé zlepší náladu, když mi nebude do zpěvu
  1. chci začít zdravěji jíst, což si myslím jde se sportem ruku v ruce

Když jsem si tohle všechno uvědomila, začala jsem se na to vyběhnutí těšit ještě víc. Listovala jsem články dál a objevila jsem Evu, která se během dvou měsíců uběhnout svých prvních 5 km.

V tu chvíli bylo jasno, první týden jsem běžela jak jsem chtěla, ale od tohoto týdne jsem se začala držet Evina tréninkového plánu.

Takže motivace jasná a cíl taky – uběhnout svých prvních 5 km v kuse a dál uvidíme :-)

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh
TÝDEN 1. DEN (1D) 2. DEN (2D) 3. DEN (3D)
1. (1T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak střídej 60s běh s 90s chůzí. Celkem 20 minut. 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak střídej 60s běh s 90s chůzí. Celkem 20 minut. 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak střídej 60s běh s 90s chůzí. Celkem 20 minut.
2. (2T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom střídej 90s běh s 2 min. chůzí. Celkem 20 minut. 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom střídej 90s běh s 2 min. chůzí. Celkem 20 minut. 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom střídej 90s běh s 2 min. chůzí. Celkem 20 minut.
3. (3T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak opakuj 2krát: běh 200 m (nebo 90s), chůze 200 m (nebo 90s), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak opakuj 2krát: běh 200 m (nebo 90s), chůze 200 m (nebo 90s), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak opakuj 2krát: běh 200 m (nebo 90s), chůze 200 m (nebo 90s), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.)
4. (4T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 2:30min.), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 2:30min.), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 2:30min.), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.)
5. (5T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak: běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.), běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.), běh 800 m (nebo 5 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak: běh 1,2 km (nebo 8 min.), chůze 800 m (nebo 5 min.), běh 1,2 km (nebo 8 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 3 km (nebo 20 min.) bez chůze
6. (6T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.), běh 1,2 km (nebo 8 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.), běh 800 m (nebo 5 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak: běh 1,5 km (nebo 10 min.), chůze 400 m (nebo 5 min.), běh 1,5 km (nebo 10 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom běh 3,5 km (nebo 21 min.) bez chůze
7. (7T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 4 km (nebo 25 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 4 km (nebo 25 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 4 km (nebo 25 min.)
8. (8T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom běh 4,5 km (nebo 28 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom běh 4,5 km (nebo 28 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom běh 4,5 km (nebo 28 min.)
9. (9T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 5 km (nebo 31 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 5 km (nebo 31 min.) Závěrečný trénink! 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 5 km (nebo 30 min.) Gratulujeme ti!